Eredivisie Special Deel 1: Waarom jouw club uit de top 4 kampioen wordt

Gepubliceerd op 4 januari 2023 om 00:30

De tweede seizoenshelft van de Eredivisie staat op het punt van beginnen. Feyenoord start de tweede seizoenshelft als koploper, Ajax als nummer twee, PSV als nummer drie en AZ als nummer vier. Het verschil tussen nummer een Feyenoord en nummer vier AZ bedraagt vier punten. Dit houdt in dat alle vier de clubs bovenin nog kans maken op de landstitel. In twee delen legt VoetbalDiepte.nl uit wat de punten zijn waar de top 4 zich aan vast kan houden en waar de valkuilen voor de clubs liggen. In dit artikel staat voor alle vier de clubs uitgelegd waar zij aan vast kunnen houden voor de tweede seizoenshelft.

 

Klik hier voor deel 2

Feyenoord

Feyenoord kan domineren

Feyenoord heeft bewezen dat het veel punten kan halen in de eerste veertien wedstrijden. Maar niet alleen heeft Feyenoord veel punten gehaald, ze hebben ook in bijna alle wedstrijden de betere kansen gehad dan de tegenstander. Alleen tegen PSV had de tegenstander van Feyenoord meer xG dan Feyenoord in een wedstrijd. Feyenoord domineert dus makkelijk tegen tegenstanders en weet in vrijwel alle gevallen de betere kansen te creëren. Dit is een punt waar de Rotterdammers zich zeker aan vast kunnen houden richting de aanstaande tweede seizoenshelft.

Feyenoord heeft de beste organisatie

Wat Feyenoord ook voor heeft is een goede organisatie. De Rotterdammers hebben van de top 4 de minste goals weggegeven. Nu kan dit in de tweede seizoenshelft anders zijn door het wegvallen van Gernot Trauner en Quinten Timber. Aannemelijker lijkt dat dit door Slot opgevangen zal worden door het collectieve verdedigen van de Rotterdammers. De tactische principes van het centrum afsluiten zullen hetzelfde blijven en Feyenoord zal ook in de tweede seizoenshelft weer niet veel weggeven naar verwachting.

Feyenoord heeft wapens om de wedstrijd open te breken

Geen enkel team heeft dit seizoen zo vaak uit afstandsschoten gescoord als Feyenoord. Vooral Sebastian Szymański en Orkun Kökçü schieten vaak met scherp van buiten de zestien. Dit is een wapen dat zeker in de wedstrijden tegen teams uit het rechterrijtje zeer goed van pas kan komen om de stugge verdediging open te breken.

Feyenoord is een drukzetmachine

Geen enkele ploeg in de Nederlandse competitie is zo goed in druk zetten als Feyenoord. De Rotterdammers hebben al 10x gescoord uit hoge veroveringen op het veld. Ook staat Feyenoord bovenaan als het gaat om High Turnovers. Deze statistiek vertelt ons hoe vaak een team een aanval binnen 40 meter van het vijandelijke doel begint. Feyenoord deed dit 173x, dat is minstens 33x meer dan welke andere ploeg dan ook.

Klik hier voor een uitgebreide uitleg over hoe Feyenoord koploper van de Eredivisie is

 

Ajax

Ajax is een doelpuntenmachine

Ondanks de mindere vorm van de laatste wedstrijden van de Eredivisie is Ajax nog steeds koploper als het gaat om gemaakte doelpunten. Ook qua Expected Goals staat Ajax bovenaan in de Eredivisie. Ajax heeft dus genoeg aanvallende kwaliteiten om met name kleinere clubs te overklassen. Dit zal de Amsterdammers dan ook veel punten op gaan leveren tegen teams uit het rechterrijtje. 

Ajax staat op Expected Points bovenaan

Ajax staat momenteel op plek 2 in de Eredivisie. Maar als we kijken naar Expected Points is Ajax koploper. Weliswaar met minimale marge. De statistiek Expected Points vertelt ons hoe veel punten een club hoort te hebben als er gekeken wordt naar de kans op winnen per wedstrijd op basis van de kwaliteit van de kansen voor en tegen. Wanneer een ploeg bijvoorbeeld 3xG bij elkaar speelt in een wedstrijd, en 0,4xG weggeeft in een wedstrijd is de kans op winnen zeer hoog. Dit zal dan een hoog Expected Points getal erbij geven. Als we de data van het Twitteraccount EredivisiePlots gebruiken zien we dat Ajax op een Expected Points aantal van 31,3 staat. PSV (31,1) en Feyenoord (30,4) volgen. Hoewel de marges dus zeer klein zijn in de top 3, is Ajax toch de koploper.

Ajax heeft twee creatieve monsters

Ajax heeft aan creativiteit geen gebrek. Zo hebben de Amsterdammers twee spelers die hoog in de lijstjes staan qua gecreëerde kansen en betrokkenheid bij doelgevaar. Volgens de statistieken van ESPN is Dušan Tadić de speler die in 2022 het vaakst betrokken is geweest bij doelgevaar door middel van een schot of een gecreëerde kans. Ook Steven Berghuis is hoog terug te vinden in die lijst. Hij staat op plek vijf. Diezelfde Berghuis staat wel bovenaan als het gaat om gecreëerde kansen uit open spel. Deze twee Ajax-spelers zijn de sleutel tot de vele doelpunten die Ajax al wist te maken. De Amsterdammers zullen ze dus keihard nodig hebben in de tweede seizoenshelft.

 

 

PSV

PSV heeft zijn spelers terug

In de eerste seizoenshelft heeft PSV de nodige problemen gehad met blessures. Zo was Luuk de Jong er lang uit, was Noni Madueke lang geblesseerd, Olivier Boscagli was een tijd afwezig, etc. Nu aan het begin van de tweede seizoenshelft zijn deze sterkhouders allemaal weer fit. En zullen deze zeer belangrijk zijn in het opvangen van het verlies van Gakpo, wat ons brengt bij het volgende punt.

Andere spelers krijgen kunnen opstaan

Dit moet nog blijken of dit een positief of negatief punt wordt voor PSV. Een ding is wel zeker, er is ruimte genoeg om voorin op te vallen. Waar in de eerste seizoenshelft Cody Gakpo een extreem rendement haalde, werd er ook veel op zijn schouders gelegd. Zijn afwezigheid nu biedt andere spelers kans om als team het verlies op te vangen. Er vertrekken een hoop doelpunten en assists, maar met o.a. Noni Madueke in fitte vorm zouden die zomaar eens door een collectief PSV opgevangen kunnen worden.

PSV is koning standaardsituaties

Hier moet een kleine kanttekening bij geplaatst worden met het vertrek van Gakpo. Vóór zijn vertrek was PSV in ieder geval de absolute koning in standaardsituaties. De Eindhovenaren waren zelfs de beste ploeg in dit onderdeel van alle ploegen in de zeven sterkste competities. De trap van Gakpo op het hoofd van de Jong was een herhaaldelijk recept met heel veel succes. Een probleem voor PSV, de helft van deze connectie is weggevallen. PSV zal dus een nieuwe koning van de standaardsituaties moeten vinden, mocht dat lukken, heeft PSV een enorm wapen ter beschikking.

AZ

AZ is een reuzendoder

AZ onder leiding van Pascal Jansen heeft zich bewezen als een ware reuzendoder. Ook dit seizoen lukte het alleen Feyenoord om te winnen van de Alkmaarders. In totaal won hij al negen wedstrijden van Feyenoord, Ajax en PSV. Als AZ dit door kan trekken, en de top 3 onderling van elkaar blijft winnen, kan AZ zomaar de ploeg zijn die er met de landstitel vandoor gaat. 

AZ heeft Tijjani Reijnders

Voor dit seizoen hadden weinig mensen verwacht dat Tijjani Reijnders dé grote man van AZ zou worden. Maar niets is minder waar. Dit jaar heeft Reijnders de stap gezet naar een volwassen Eredivisievoetballer die bizarre statistieken overlegd. Reijnders is dit seizoen van alle Eredivisiespelers het vaakst betrokken bij schoten. Bij deze statistiek van Opta worden opbouw tot schoten, gecreëerde kansen en schoten zelf in de gaten te houden. Tot nu toe is hij bij 105 schoten betrokken dit Eredivisieseizoen. Ondanks dat hij niet bovenaan staat als je kijkt per 90 minuten, is dit enorm aantal. AZ zal er dan ook alles aan doen om hem deze winter te behouden.

AZ had geen enkele WK-ganger

Waar Feyenoord, Ajax en PSV een aantal spelers kwijt waren deze winterstop aan teams op het WK, was AZ geen enkele speler kwijt. Zo hebben de Alkmaarders met hun volledige selectie door kunnen trainen terwijl het WK aan de gang was. Dit kan voor AZ een gigantisch voordeel gaan worden bij de herstart van de competitie. 

 

Klik hier voor deel 2

Stan Spoel

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.