Eredivisie Special Deel 2: Wat jouw favoriete club moet verbeteren om kampioen te worden

Gepubliceerd op 6 januari 2023 om 14:11

De tweede seizoenshelft van de Eredivisie staat op het punt van beginnen. Feyenoord start de tweede seizoenshelft als koploper, Ajax als nummer twee, PSV als nummer drie en AZ als nummer vier. Het verschil tussen nummer een Feyenoord en nummer vier AZ bedraagt vier punten. Dit houdt in dat alle vier de clubs bovenin nog kans maken op de landstitel. In twee delen legt VoetbalDiepte.nl uit wat de punten zijn waar de top 4 zich aan vast kan houden en waar de valkuilen voor de clubs liggen. In dit deel: de dingen die de kampioenskandidaten moeten verbeteren om kampioen te worden.

Klik hier voor deel 1.

Feyenoord

Feyenoord moet betere kansen binnen de zestien creëren

Iets waar Feyenoord ten opzichte van Ajax en PSV progressie kan boeken is het creëren van kansen in de zestien. Tot nu toe hebben de Rotterdammers veruit de meeste goals van buiten de zestien gemaakt, en ondanks dat feit nog steeds in totaal minder goals gemaakt dan Ajax en PSV. Dit betekent dat de koploper in de zestien te weinig kansen creëert. Feyenoord heeft nog moeite met het kapot spelen van een stugge verdediging van een goed gegroepeerde tegenstander. Nu is het zo dat Feyenoord met een bijna volledig nieuw elftal aan het seizoen begon en de automatismen nog niet volledig in het spel geslepen konden zitten. Met wat meer gewenning bij een hoop spelers zal Slot er alles aan doen om dit in het resterende deel van de competitie beter te laten gaan.

Feyenoord heeft blessureproblemen

Waar het de eerste seizoenshelft qua blessures vrij stabiel was bij de Rotterdammers, zitten ze nu middenin een blessurecrisis. Gernot Trauner en Quinten Timber zullen beide een tijd afwezig zijn bij Feyenoord. Gezien de impact die beide op het spel van Feyenoord hebben, zal Feyenoord last krijgen om dit, met name in aanvallend opzicht, op te lossen. Trauner en Timber waren namelijk vaak betrokken in de opbouw van de Rotterdammers en in het indirecte creëren van kansen. Gezien het feit dat Slot Geertruida graag op rechtsback heeft staan, zal er dan ook een vervanger voor Trauner gehaald moeten worden. Een rechtsbenige verdediger met een goede inspeelpass vooruit en de nodige duelkracht. Ook zal Slot een nieuwe compositie op het middenveld moeten vinden. 

Ajax

Ajax heeft een probleem in de restverdediging

Geen ploeg heeft zoveel tegengoals gekregen uit counters als Ajax. Keer op keer klopt de restverdediging niet bij de Amsterdammers na een aanval. Daar profiteerde onder anderen Vitesse twee keer van in het 2-2 gelijkspel op bezoek in de ArenA. Ook PSV won dankzij een slechte restverdediging van Ajax. Je ziet het duidelijk gebeuren op het moment dat de Amsterdammers aanvallen. Iedereen heeft de blik naar voren gericht, niemand maakt bij balverlies de noodzakelijke meters op hoge intensiteit om een counter te voorkomen. Dit zal Ajax in de tweede seizoenshelft beter moeten doen, anders gaat Ajax het nog tegen veel meer clubs lastig krijgen.

Ajax heeft zijn beste opbouwer niet meer

Waar Ajax in bepaalde opzichten er op vooruit lijkt te gaan met de verkoop van Blind, zullen ze ook een hoop inleveren. Daley Blind was namelijk aan de bal cruciaal voor Ajax. Hij was nog steeds de speler met de meeste succesvolle passes en de meeste passes richting de helft van de tegenstander bij de Amsterdammers. Alfred Schreuder zal dus iets moeten verzinnen om de kwaliteit van Blind op te vangen. De bal moet op een manier naar de helft van de tegenstander gebracht worden. Álvarez, Bassey, Wijndal en Rensch blinken niet vanwege die kwaliteit uit. Er zal in de tweede seizoenshelft moeten blijken of Blind zijn vertrek in het voordeel of in het nadeel van Ajax gaat vallen. 

PSV

PSV is Gakpo kwijt

Het mag geen verrassing zijn dat het verlies van Cody Gakpo een grote aderlating voor de Eindhovenaren is. Met zijn statistieken levert PSV een hoop doelpunten en assists in. Die zullen allemaal opgevangen moeten worden door de rest van het team. Ook zal PSV een nieuwe specialist voor standaardsituaties moeten vinden. Dit was namelijk hét specialisme van de Eindhovenaren. Geen ploeg scoorde zo vaak uit standaardsituaties als PSV. Ook sterspeler Luuk de Jong heeft een speler als Gakpo nodig om optimaal te renderen. De hele tactiek van PSV zal anders afgestemd moeten worden zonder hun beste speler. Daarom lijkt de tweede seizoenshelft voor PSV nog onzeker, want van het aanvallen moesten de Eindhovenaren het juist hebben in de eerste helft van het seizoen.

PSV geeft te veel doelpunten weg

PSV heeft dit seizoen al 20 doelpunten geïncasseerd. Dat is bijna 1,5 doelpunt per wedstrijd. Dit zal in de tweede seizoenshelft beter moeten nu het aanvallende statistiekenmonster van PSV ook verdwenen is. Vooral in omschakelmomenten is PSV kwetsbaar gebleken. Onder anderen in de verloren wedstrijd tegen FC Groningen werd dit probleem pijnlijk blootgelegd. Het vertrek van Gakpo geeft PSV tactisch wel opties om dit probleem op te lossen. 

AZ

AZ mist creativiteit

AZ moet het op aanvallend gebied afleggen tegen de top 3 van de competitie. Tot nu toe maakten de Alkmaarders 25 goals, wat neer komt op minder dan twee goals per wedstrijd. Het zal AZ dan ook meer dan goed doen dat Jesper Karlsson na de winterstop weer veel minuten kan maken. Het aanvallende probleem ligt namelijk bij het gebrek aan creativiteit bij AZ. Met Dani de Wit als aanvallende middenvelder kiest Pascal Jansen voor een lopende nummer 10. Hierdoor moet alle creativiteit van de aanvallers komen. Met Karlsson er weer bij zal AZ op dat gebied iets vooruit gaan, maar de vraag is of alleen Karlsson genoeg is om de top 3 in te halen.

AZ heeft moeite om het spel te maken

Waar AZ het tegen de topteams goed doet in de Eredivisie, laten ze tegen de kleinere clubs punten liggen. Tegen N.E.C., RKC en Excelsior liet AZ al punten liggen. Terwijl er gewonnen werd van PSV en Ajax. Het patroon hierin is dan ook niet moeilijk te ontdekken: het maken van het spel. Tegen Ajax en PSV had AZ minder de bal, tegen de kleinere clubs heeft AZ meer de bal. AZ verloor een topwedstrijd dit seizoen, tegen Feyenoord. Ook in die wedstrijd had AZ meer de bal, en werden er dus punten verloren. Ook in de wedstrijden die de Alkmaarders winnen van kleinere ploegen gaat het vaak moeizaam. Dit is het gevolg van het punt wat hierboven is uitgelegd. AZ moet makkelijker wedstrijden gaan winnen door meer creativiteit toe te voegen aan de selectie. Een mogelijk lichtpuntje voor de Alkmaarders is de in de zomer aangetrokken Mihailovic van CF Montréal. Hij moet de speler worden die toevoegt wat er nu nog mist in Alkmaar.

 

Klik hier voor deel 1

 

Stan Spoel

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.