Dé ultieme voorbeschouwing op de Klassieker

Gepubliceerd op 13 januari 2023 om 14:42

22 januari mogen Feyenoord en Ajax weer uitvechten wie de grootste wedstrijd van Nederland gaat winnen. Mits de clubs dit weekend winnen, kan Feyenoord het gat naar zes punten slaan en een ruime voorsprong nemen, terwijl Ajax weer gelijk in punten kan komen met de Rotterdammers. In deze ultieme voorbeschouwing worden alle punten uit de wedstrijd besproken en worden de sterkten en zwaktes van beide teams tegenover elkaar gelegd.

Drukzetmachine Feyenoord

Arne Slot heeft het wederom voor elkaar om van zijn ploeg een drukzetmachine te maken. Feyenoord scoorde de meeste goals uit hoge veroveringen van alle teams uit de Eredivisie. Dit kan ook tegen Ajax een enorme succesfactor gaan worden voor de Rotterdammers. Vooral met het vertrek van Daley Blind bij Ajax. Waar het bij Ajax op dit moment aan ontbreekt is een opbouwer van achteruit. Met Blind liet Ajax een specialist op dat gebied gaan. Ajax zal dus een iets moeten verzinnen om onder de druk van Feyenoord uit te voetballen. Een optie hiervoor is het inzetten van Steven Berghuis op een controleurspositie, weliswaar levert Ajax hier weer veel verdedigende kwaliteit in. Dit punt zal Schreuder een hoop denkwerk geven voor de komende week. Mede dankzij de variatie in het druk zetten van Feyenoord. De Rotterdammers zijn in staat met de nummer '10' druk te geven en met de vleugelspelers druk te ontwikkelen. Door de kwetsbaarheid die in het opbouwen bij Ajax wellicht kan liggen, lijkt het ook voor de hand te liggen dat Danilo bij Feyenoord zal starten tegen zijn oude club. Want als de Braziliaan ergens goed in is, is het druk zetten.

Hoe kan Ajax hierop anticiperen?

Zoals hierboven al kort werd benoemd, kan Steven Berghuis hiervoor een oplossing zijn. Berghuis bezit de kwaliteiten om een opbouw vorm te geven en met passes tussen de linies medespelers op de helft van de tegenstander te bereiken. Hij zal in de 3+1 structuur (hieronder afgebeeld) in de opbouw van Ajax de man zijn die voor de verdediging aanspeelbaar moet zijn. Het probleem is dat hij waarschijnlijk op de '10' positie nodig is. Daarom lijkt de kans aannemelijker dat Rensch wederom zal starten naast Timber om mede de opbouw te verzorgen. Dan komt het spelbeeld er ongeveer als onderstaande afbeeldingen uit te zien, afhankelijk van welke druk Feyenoord gaat geven.

Druk van Feyenoord met nummer '10' op 3+1 opbouw van Ajax

Druk van Feyenoord met vleugelaanvallers op 3+1 opbouw van Ajax

Creatieve monsters Ajax

Ondanks de lange reeks van niet gewonnen wedstrijden die de Amsterdammers hadden, lag het probleem niet voorin. Aanvallend creëerde Ajax namelijk nog genoeg. Geen ploeg heeft zo veel kansen gecreëerd als Ajax, zo veel doelpunten gemaakt als Ajax en geen enkele ploeg heeft twee spelers in de top 5 staan als het gaat om kansen creëren. Zowel Berghuis als Tadić zijn hoog in die lijstjes te vinden. Gezien het feit dat Feyenoord Gernot Trauner achterin mist, zal Feyenoord hier iets op moeten verzinnen. 

Goede organisatie Feyenoord kan het antwoord zijn

Waar Ajax de creatieve vermogens heeft, heeft Feyenoord de organisatie. Van 'de traditionele top 3' heeft Feyenoord de beste organisatie staan. Dit doen de Rotterdammers door tegenstanders via de zijkanten te dwingen en het centrum dicht te houden. De grootste kansen worden immers door het centrum gecreëerd. De Rotterdammers krijgen dan ook veel goals tegen uit voorzetten. Het dilemma voor Slot zal dus liggen tussen de kopkracht van Rasmussen en het voetballende vermogen van Geertruida. 

Ajax kwetsbaar in de counter

Geen ploeg kreeg dit seizoen zo veel goals tegen uit counters als Ajax. Schreuder lijkt hiermee aan de slag te zijn gegaan in de winterstop door een van de backs achter te houden en als derde centrale verdediger te gebruiken. Dit waren tegen N.E.C. Sánchez en Bassey. Dit lost alleen nog niet het hele counterprobleem bij de Ajacieden op. Keer op keer staat de restverdediging niet goed gepositioneerd na balverlies of kijken spelers niet achterom wanneer er net balverlies geleden is. Ajax zal tegen Feyenoord meer meters op hoge intensiteit na balverlies moeten maken vanuit een goede positionering. Anders kan het net een soortgelijk probleem worden als tegen PSV. 

Feyenoord mist een middenvelder

Met de blessure van Quinten Timber is er bij Feyenoord een vaste basisklant op het middenveld weggevallen. Hoewel Mats Wieffer bij de Rotterdammers indruk maakt, kan hij het nog geen 90 minuten op hoge intensiteit volhouden. Slot benoemde op de persconferentie nog dat de middenvelder behandeld moest worden in de rust vanwege angst voor kramp in de tweede helft. Tegen Ajax wordt er uiterste inspanning vanaf het middenveld gevraagd om de creatieve spelers zo min mogelijk ruimte te geven. Wanneer Wieffer geen volle wedstrijd op die intensiteit kan spelen, wordt het voor Feyenoord lastig om vanuit het middenveld tot voetballen te komen. Wanneer Geertruida op de plek naast Kökçü komt te spelen, levert Feyenoord veel voetballend vermogen in en zal de opbouw minder snel verlopen. Dit maakt het voor Ajax makkelijk om slechts Kökçü dekking te geven. Wellicht is er voor volgende week een middenvelder bij in Rotterdam die op de '6' positie uit de voeten kan. Tot die tijd, zal dit een vraagstuk blijven voor Slot.

Conclusie

De Klassieker kan alle kanten op gaan. Ajax moet een antwoord gaan vinden op de opbouw van achteruit met als tegenstander de kampioen in druk zetten. Wanneer de Amsterdammers dit niet lukt, lijkt het voordeel de kant van Feyenoord op te vallen. Schreuder zal dit alleen ook zien en hier iets op proberen te verzinnen. Wanneer hem dat wél lukt, liggen er weer kansen voor Ajax. Als Feyenoord het middenveld niet op orde krijgt, zal Ajax aanvallend weer meer kunnen creëren uit drukmomenten. Ook over de vleugels liggen er kansen tegen Feyenoord. Slot zal een oplossing moeten vinden voor de doelpunten tegen uit voorzetten, zonder dat het ten koste gaat van de organisatie in het centrum. Bij Ajax zal de ingevoerde maatregel van de achterblijvende back dan weer zeer goed moeten uitpakken. Beide trainers zullen dus veel kansen zien om de tegenstander pijn te doen, maar ook veel bedreigingen zien. Wie deze balans het beste onder controle kan houden, zal de Klassieker winnend afsluiten.

Dit vind je vast ook leuk!

 

Stan Spoel

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.