Deze trainers kunnen van Nistelrooij opvolgen bij PSV

Gepubliceerd op 25 mei 2023 om 10:55

Ruud van Nistelrooij heeft besloten te vertrekken bij PSV. Met nog een wedstrijd voor de boeg hield de hoofdtrainer het voor gezien bij de Eindhovenaren. Een analyse van een aantal mogelijke opvolgers van de oud PSV-hoofdtrainer. 

PSV is door de trainerswissel van vorig seizoen in een lastige situatie beland. De Eindhovanaren hadden Roger Schmidt aan het roer staan. De Duitse hoofdtrainer stond voor intens pressingsvoetbal dat erop gericht was de bal zo snel mogelijk terug te winnen na balverlies. Vorige zomer werd Ruud van Nistelrooij als hoofdtrainer aangesteld. Zijn filosofie is anders. De oud spits van onder meer Manchester United heeft liever dat zijn ploeg bij balbezit tegenstander terugplooit en minder druk vooruit zet. Dit leverde dit seizoen al geregeld onduidelijkheden op. De spelers die Schmidt hadden meegemaakt wilde in het veld naar voren, de anderen naar achteren. Hierdoor ontstonden er geregeld enorme gaten op het veld. Buiten de problemen op het veld, zijn er ook in de selectie daardoor gecompliceerde kwesties. PSV heeft een samenstelling van spelers die gehaald zijn door een trainer die pressingvoetbal speelde en een trainer die gecontroleerd voetbal wil spelen. Deze mix maakt dat PSV een lastige kluif wordt voor de aankomende trainer. Maar welke weg gaat PSV? Trekken de Eindhovenaren de lijn van Nistelrooij door? Of schakelt PSV terug naar pressingvoetbal?

Pascal Jansen

Pascal Jansen zal ongetwijfeld op de lijstjes in Eindhoven staan. De hoofdtrainer van AZ lijkt in zijn stijl meer op het voetbal van van Nistelrooij dan het voetbal van Schmidt. Met Jansen zal PSV de lijn van van Nistelrooij dus enigszins doortrekken. Toch zijn er ook verschillen te ontdekken. Jansen is meer dan van Nistelrooij een trainer die graag heeft dat zijn ploeg de bal heeft. Waar PSV dit seizoen met name countervoetbal speelde en de bal zo snel mogelijk naar voren wilde krijgen. Is AZ dit seizoen een ploeg die weinig haast kent in het naar voren bewegen van de bal. Alleen sc Heerenveen en FC Groningen bewogen gemiddeld minder snel de bal naar voren dan AZ. Jansen staat voor gecontroleerd voetbal waarbij de bal in bezit hebben gezien wordt als controle. Ook zet de ploeg van Jansen niet extreem fanatiek druk en plooit AZ geregeld terug op de eigen helft waar het afwacht.

Op papier lijkt Pascal Jansen een interessante trainer voor de Eindhovenaren. Gezien zijn manier van spelen zal er ook geen enorme metamorfose in de selectie plaats hoeven vinden. Jansen zal daarom hoog op de lijstjes staan bij PSV.

Phillip Cocu

Phillip Cocu was eerder al succesvol trainer bij PSV en heeft dit seizoen Vitesse onder zijn hoede genomen. De hoofdtrainer van Vitesse kende een moeilijk jaar met zijn ploeg, maar bleef in de Eredivisie. Cocu kent de club PSV goed en heeft bewezen prijzen te kunnen pakken in Eindhoven. Wel heeft de hoofdtrainer van Vitesse nog een doorlopend contract in Arnhem. 

Waar het dit seizoen leek alsof alles fout is gegaan bij Vitesse, zeggen de onderliggende cijfers dat het wel meeviel. Alleen Feyenoord, PSV, Ajax, FC Twente en AZ incasseerden minder expected goals dan Vitesse. Het probleem van de Arnhemmers dit jaar was dat er relatief veel kansen invlogen. Uit ongeveer 31 expected goals tegen kreeg Vitesse namelijk 36 doelpunten tegen. Daarnaast is de ploeg van Cocu na Feyenoord, FC Twente, Ajax en AZ de ploeg met de meeste hoge veroveringen. De Arnhemmers waren dit seizoen niet zo slecht als de stand deed vermoeden. 

De hoge veroveringen zeggen al veel over de speelstijl van het Vitesse van Cocu. De trainer zet graag druk op de helft van de tegenstander en schakelt bij balwinst snel om. Vitesse beweegt de bal gemiddeld ongeveer op dezelfde snelheid naar voren als PSV. Cocu zou door zijn speelstijl niet extreem veel mutaties hoeven doen in de selectie van PSV, daarom zou hij een interessante optie zijn voor de huidige nummer twee van de Eredivisie. 

Thomas Letsch

Om in de lijn van Vitesse te blijven: Thomas Letsch. De Duitser is momenteel actief bij VFL Bochum maar kent de Eredivisie door zijn tijd bij Vitesse goed. Ook komt de trainer - net als Roger Schmidt - uit de Red Bull-school. Dat betekent: druk zetten is heilig. De aankopen van Schmidt zullen daarom wederom goed renderen onder leiding van Letsch. Bij Vitesse kenmerkte de trainer zich nog door zijn formatie met drie verdedigers. Bij Bochum doet de trainer het met vier achterin. Ondanks de andere formatie, blijft de filosofie van de Duitser hetzelfde. Alleen Bayern München en RB Leipzig laten minder passes van de tegenstander toe dan Letsch's Bochum volgens de statistieken van Opta.

De optie Letsch kan wel eens nog makkelijker worden als hij degradeert met zijn team. De Duitsers hebben nog een wedstrijd om play-offs voor degradatie te ontlopen.

Spelers als: Mwene, Sangaré, Til en Ramalho zullen met name baat hebben bij een trainer als Letsch. Mocht hij inderdaad aangesteld worden, zal PSV er dan ook alles aan doen om de zojuist genoemde spelers binnenboord te houden. 

LEES OOK:

Analyse PSV - Ajax: Balbezit betekent minder kansen

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.