Eerste prijs voor ten Hag: Zo maakte ten Hag van Manchester United weer een topclub

Gepubliceerd op 26 februari 2023 om 21:11
Old Trafford

Manchester United heeft de eerste prijs van het jaar binnen. Erik ten Hag won in de League Cup met 2-0 van Newcastle United en sleepte daarmee zijn eerste prijs als trainer van Manchester United binnen. Het succes komt natuurlijk ergens vandaan, een uitgebreide analyse van het Man United onder ten Hag en hoe hij van United weer een topclub maakt.

Duidelijkheid

Al snel was dit seizoen duidelijk hoe Erik ten Hag het met zijn Manchester United ging aanpakken. Zijn stempel was al snel terug te zien in het spel van Manchester United. De kunst is om spelers te kopen en vormen naar de gewenste speelstijl van ten Hag. Dat is deze zomer haarfijn gelukt. Ten Hag kon al snel beginnen met het maken van zijn geliefde koppels op het middenveld. De Nederlander werkt graag met een dubbele zes waar een van de twee controleurs als beschermer dient en de ander een creatievere middenvelder is met meer vrijheid. Dit koppel werkt goed omdat zo de balans tussen aanvallen en verdedigen altijd bewaard blijft. De beschermer moet in positie blijven staan om zo de restverdediging op orde te houden, de creatieve middenvelder moet de opbouw verzorgen en aanvallend kansen creëren. Zo deed hij dat eerder bij Ajax bijvoorbeeld met Frenkie de Jong (creatieve middenvelder) en Lasse Schöne (beschermer). Casemiro werd overgenomen van Real Madrid als beschermer. Daarmee kocht Manchester United ook direct een van de allerbeste in zijn soort. Dit bewijst de middenvelder opnieuw in Engeland. Zijn invloed is zelfs zo extreem dat Manchester United zonder Casemiro volgens het twitteraccount OptaJoe slechts 1,4 punten per wedstrijd pakt en 2,1 doelpunten per wedstrijd incasseert. Ter vergelijking: mét Casemiro pakt Manchester United 2,3 punten per wedstrijd en incasseren ze zelfs maar 0,7 goals per wedstrijd. Lang wilde ten Hag maar al te graag Frenkie de Jong toevoegen als creatieve middenvelder naast de Braziliaan. Frenkie de Jong besloot echter FC Barcelona trouw te blijven. Daarna schakelde de Nederlandse trainer door naar Christian Eriksen om zijn geliefde koppel op het middenveld in stand te houden. Vanaf dag een was duidelijk hoe ten Hag wilde spelen met zijn ploeg, daar plukt Man United nu de vruchten van.

Tactische flexibiliteit

Wat het succes van Manchester United eveneens typeert: tactische flexibiliteit. De Engelse topclub heeft onder ten Hag een ontwikkeling doorgemaakt op het gebied van flexibiliteit. Manchester United is in staat om wedstrijden te winnen terwijl ze de bal in grote delen van de wedstrijd hebben. Daarnaast kan de ploeg van ten Hag ook wedstrijden winnen zónder de bal te hebben. Zo creëerde The Red Devils de betere kansen in de heenwedstrijd tegen FC Barcelona met 39% balbezit. De terugwedstrijd tegen FC Barcelona werd zelfs gewonnen, ook daar had Man Utd slechts 42% de bal. Eerder won ten Hag zelfs met 2-1 van Manchester City terwijl zijn ploeg 29% van de tijd de bal had. Met de snelheid en directheid van Marcus Rashford is zijn ploeg ook in het omschakelen uitermate effectief. Sterker nog, wanneer we de Premier League statistieken van Opta erbij pakken zien we zelfs dat Manchester United de meeste directe aanvallen van de Premier League heeft (59). In de wedstrijden tegen de kleinere clubs als Leicester City, Leeds United en Crystal Palace lieten The Red Devils ook zien dat het met een hoog percentage balbezit kan winnen. Ten Hag heeft van zijn ploeg een tactische kameleon gemaakt die zich kan aanpassen aan de omstandigheden. 

 

Een onvergetelijke voetbalreis naar Manchester United maken? Maak jouw volledig verzorgde reis via voetbalreizenxl.nl!

 

Dit vind je vast ook leuk!

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.