Analyse: Door deze omzetting draait Liverpool weer

Gepubliceerd op 18 april 2023 om 18:39

Liverpool ondergaat een lastig seizoen. De ploeg van trainer Jürgen Klopp vindt zichzelf terug op de achtste plek van de ranglijst in de Premier League. Toch geven de laatste wedstrijden - 1-6 overwinning op Leeds en 2-2 gelijkspel tegen Arsenal - weer hoop aan The Reds. Dat heeft alles te maken met de omzetting van een speler: Trent Alexander-Arnold.

Defensieve problemen

De grootste oorzaak van het teleurstellende seizoen is het spel zonder bal. In balbezit behoort de ploeg van Klopp namelijk nog altijd tot de betere ploegen in de Premier League. Zo creëerde alleen Manchester City (47) en Arsenal (46,46) meer expected goals uit open spel dan Liverpool (43,73) volgens de statistieken van Opta. Als we kijken naar de statistieken zonder bal, zien we andere cijfers. Slechts zes ploegen kregen meer expected goals uit open spel tegen dan Liverpool (32,17). 

Leren van andere trainers

Om die defensieve problemen te counteren heeft Klopp eens goed in zijn selectie en naar andere trainers gekeken. Wie het voetbal in het laatste jaar heeft gevolgd herkent een nieuwe trend in het topvoetbal. Dit wordt de inverted wingback genoemd. Onder anderen Pep Guardiola (met John Stones) en Mikel Arteta (met Zinchenko) gebruikten deze trend al. Klopp lijkt nu ook te zijn overgestapt naar het gebruiken van de inverted wingback. In het Nederlands noem je het een naar binnen komende vleugelverdediger. Wat het inhoudt, staat hieronder gevisualiseerd. 

Beginopstelling Liverpool

Zo ziet de beginopstelling van Liverpool eruit tegen Leeds United in de 1-6 gewonnen wedstrijd. In de opbouw veranderen de rollen volledig (let met name op Trent Alexander Arnold).

Tactische formatie Liverpool in de opbouw

In de opbouw vormt het systeem van Liverpool zich om naar een 3-2-4-1 formatie. Hierin wordt Trent Alexander-Arnold de tweede controleur naast Fabinho. Vanuit die plek is hij meer dan succesvol tegen Leeds United. De jonge Engelsman was de speler met de meeste passes en de meeste balaanrakingen. Daarnaast was hij de speler die het hoogste scoorde op de statistiek expected threat van het veld. (Expected threat is de waarde die een speler toevoegt aan de kans om te scoren voor zijn ploeg.) In onderstaande statistieken wordt nog duidelijker aangeduid hoe succesvol de jonge back zijn taak uitvoerde. 

Conclusie

Klopp heeft noodgedwongen moeten zoeken naar oplossingen voor zijn matig draaiende elftal. Daarvoor lijkt hij gekeken te hebben naar de andere toptrainers in de Premier League. Toen vond hij uit dat hij met - de defensief kwetsbare, maar aanvallend zeer sterke - Alexander-Arnold de ideale vleugelverdediger al in huis had. Voor dit seizoen wordt het lastig om er nog iets succesvols te maken, maar deze uitvinding smaakt absoluut naar meer voor de Duitse trainer. 

Vond je dit artikel leuk? Lees ook:

Tactische longread: Leer toptrainers begrijpen

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.