Het Geertruida-dilemma bij Feyenoord: rechtsback of toch centraal achterin?

Eind december viel Gernot Trauner met een blessure weg bij Feyenoord. De centrale verdediger zorgde na een sterke eerste anderhalf-jaar voor onrust bij de Rotterdammers. Dit bleek alleen al snel opgelost te zijn door Arne Slot met Lutsharel Geertruida. De - voorheen rechtsback - in het elftal van Slot maakt al vanaf de start van de competitie indruk als rechtercentrale verdediger bij Feyenoord. Nu luidt het dilemma: houdt Slot hem bij terugkomst Trauner als centrale verdediger? Of schuift hij toch weer op? Tijd om zijn twee rollen eens te vergelijken en te kijken waar hij nu het beste uitkomt.

Zorgvuldig in het centrum

Wanneer we de wedstrijden van Geertruida als centrale verdediger vergelijken met zijn wedstrijden als rechtsback, ontdekken we een grappig verschil. Het blijkt dat Geertruida beduidend secuurder in zijn balcontrole is in het centrum. Dankzij de statistieken van Geertruida op WhoScored weten we dat hij als centrale verdediger slechts 0,3 unsuccessful touches per 90 minuten heeft. Als rechtsback is dit wel 6x(!) zoveel. Daar noteert de Rotterdammer er namelijk 1,8 per 90 minuten. Uiteraard is een deel van deze momenten terug te herleiden naar hogere posities in het veld met lastigere aangespeelde ballen. Toch is dit enorme verschil opvallend. 

Het is daarnaast niet alleen zijn balcontrole wat zorgvuldiger is. Ook zijn passnauwkeurigheid ligt centraal achterin significant hoger. Zijn passnauwkeurigheid als rechtsback staat op 88,6%, als centrale verdediger haalt Geertruida een percentage van over de 95%. We kunnen dus concluderen dat de Feyenoorder centraal achterin een puntje voor staat op het gebied van zorgvuldigheid aan de bal.

Belangrijk voorin

Waar de nauwkeurigheid van de passes centraal achterin wint, is hij als rechtsback vele malen vaker beslissend in de eindfase van het spel van Feyenoord. Zo noteert Geertruida bijna 2 key passes per 90 minuten als rechtsback. Dit tegenover 0,3 per 90 minuten als centrale verdediger. Ook lost hij per 90 minuten 2,5x zoveel schoten als rechtsback. In de eindfase levert Feyenoord dus in met Geertruida als centrale verdediger. Zeker vanwege zijn vervanger als rechtsback: Marcus Pedersen. De Noorse rechtsback legt meer meters af, maar legt het af tegen de voetballende statistieken van Lutsharel Geertruida. 

Variëren voor Slot

Met Marcus Pedersen en Lutsharel Geertruida heeft Feyenoord twee compleet verschillende rechtsbacks tot zijn beschikking. Toch lijkt in dit systeem Geertruida de gedroomde rechtsback voor Slot in vele wedstrijden. Met Gernot Trauner staat er een meer dan degelijke centrale verdediger tot de beschikking van Arne Slot. Daarnaast is het fijn voor de trainer van Feyenoord om te variëren in verschillende wedstrijden. De snelheid en drive en kilometers van Pedersen tegenover het voetballende vermogen, de kracht en de verdedigende capaciteiten van Geertruida. Vanwege die kwaliteiten lijkt hij toch de ideale rechtsback voor Arne Slot. Zo zien we dat Geertruida meer passes geeft per 90 minuten dan zijn Noorse collega (57,2 van Geertruida vs. 39,5 van Pedersen), meer key passes per 90 minuten geeft (1,7 vs. 1,3), meer kopduels wint (0,5 vs. 0,1), meer intercepties uitvoert (0,7) en een hoger succespercentage voor dribbels heeft. 

Conclusie

Het is lastig te zeggen waar Lutsharel Geertruida nu daadwerkelijk 'beter' is. Op beide posities maakt hij een stabiele en goede indruk bij Feyenoord. Dit zullen Slot - en ook andere trainers in het buitenland - enorm waarderen aan de speler Geertruida. Wel kunnen we stellen dat hij bij Feyenoord harder nodig is als rechtsback. Met Pedersen heeft Feyenoord een back in huis met specifieke kwaliteiten, maar niet de kwaliteiten die in 14 van de 18 Eredivisiewedstrijden van pas komen. De Rotterdammers leveren simpelweg voetballend- en opbouwend vermogen in plus verdedigende stabiliteit. Conclusie: de kans is groot dat Slot Geertruida terug naar rechts haalt bij terugkomst Gernot Trauner.

Officiƫle voetbalreizen van Europese topclubs VoetbalreizenXL is leverancier van een ruim aanbod officiƫle voetbalreizen van Europese topclubs.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.