Analyse AZ - PSV: twee ploegen die de bal het liefst niet hebben

AZ heeft verzuimt de derde plek in handen te nemen. In een onderling duel met PSV gingen de Alkmaarders onderuit met 1-2.

Op voorhand leek het team die het meest de bal zou hebben te gaan winnen. Beiden ploegen kwamen dit seizoen in topwedstrijden namelijk het beste naar voren op het moment dat de tegenstander het meeste de bal had. PSV is sterk op de omschakeling en AZ weet goed op resultaat de voetballen tegen teams die graag voetballen. AZ bleek het eerste halfuur de ploeg die het meest in balbezit was. Geheel naar verwachting was PSV dan ook de meest gevaarlijke ploeg. Toch kwam ook PSV niet tot grote kansen in de openingsfase van de wedstrijd.

De Eindhovenaren hebben namelijk veel moeite om vanuit balbezit tot kansen te komen. Vaak wordt snel de lange bal gezocht omdat de afspeelmogelijkheden niet aanwezig zijn. AZ verdedigd vanuit een 4-4-2 waarbij Joey Veerman persoonlijke mandekking krijgt. Ibrahim Sangaré staat wat verder naar voren en is dus niet aanspeelbaar. Hierdoor is PSV volledig afhankelijk van een volledig afgedekte Veerman in de opbouw. Dit is een patroon die vaker dit seizoen kwetsbare situaties opleverde voor PSV. Deze variabelen zorgen voor een gesloten eerste helft met weinig kansen.

Tactische formatie PSV

AZ sticht vrijwel alleen gevaar vanaf de sterkere linkerkant van het veld. Milos Kerkez en Jesper Karlsson zorgen met slimme positiewisselingen voor veel verwarring bij de rechterkant van PSV. Zo gaat Kerkez vaak aan de binnenkant over de buitenspeler van AZ heen. El Ghazi weet op zijn beurt geen raad met de Hongaarse back en laat hem meerdere keren uit zijn rug vertrekken. Toch blijkt dat de rechterkant het niet alleen kan waardoor ook AZ niet tot veel kansen komt.

Het mag geen verrassing heten dat de goal van PSV uit een countermoment valt. Ibrahim Sangaré krijgt veel ruimte op eigen helft en speelt met een strakke bal Luuk de Jong in. Xavi Simons is op datzelfde moment al uit de rug van Sugawara ontsnapt en na een subtiel tikje van Luuk de Jong staat Simons oog in oog met de keeper van AZ: 0-1.

Iets later in de tweede helft scoort AZ na een penalty. Toch gaat daar een interessant moment aan vooraf. Riechedly Bazoer steekt het veld met de bal aan de voet over. Na een combinatie dendert Bazoer het strafschopgebied in en speelt hij Joey Veerman door de benen. De spelmaker van PSV tikt vervolgens Bazoer aan en Karlsson verzilvert de penalty: 1-1.

Een offensief van AZ om plek 3 binnen te slepen levert uiteindelijk niks op. Sterker nog in minuut 98 laat Xavi Simons opnieuw zijn exceptionele klasse zien. Door met de bal aan de voet dwars door drie verdedigers heen te versnellen en langs de keeper te komen schiet hij zijn 19e van het seizoen binnen.