Analyse: Zo zal Kjetil Knutsen gaan spelen met Ajax

In de zoektocht naar een nieuwe trainer is Kjetil Knutsen een van de gegadigden voor de trainerspositie bij Ajax. Sven Mislintat heeft al aangegeven dat hij contact heeft gezocht met de huidige hoofdtrainer van FK Bodø/Glimt. Tijd om de Noorse trainer zijn elftal te analyseren en te kijken of hij bij Ajax past.

Aanvallen

De rol van FK Bodø/Glimt de laatste paar jaren in de Eliteserien is te vergelijken met de rol van Ajax in Nederland. Knutsen heeft in zijn werkzame jaren bij de club een ware transitie in gang gezet. De Noorse club stelde voor zijn komst namelijk nog niet veel voor in Noorwegen. Hoe anders is de positie van FK Bodø/Glimt nu. Het elftal van Knutsen speelt al jaren mee om de titel en haalde zelfs de titel binnen in 2020 en 2021. Ook nu staat de ploeg acht punten boven de nummer twee in de Eliteserien. Dit succes behaalt Knutsen op een soortgelijke manier als de manier hoe Ajax graag tot succes komt. In de voorgaande drie seizoenen was FK Bodø/Glimt de club met het meeste balbezit in de Eliteserien. Ook is het elftal van Knutsen vrijwel ieder jaar het meest scorende elftal van Noorwegen met een gemiddelde van ongeveer drie doelpunten per wedstrijd. Aan de bal speelt de hoofdtrainer van FK Bodø/Glimt graag verzorgd voetbal van achteruit met veel passes. Zowel vorig seizoen (488) als dit seizoen (489,3) is de Noorse koploper het elftal met de meeste succesvolle passes per wedstrijd. 

Aanvallend speelt Knutsen met FK Bodø/Glimt vanuit een - bij Ajax wel bekende - 4-3-3. In werkelijkheid is de formatie van FK Bodø/Glimt een stuk meer fluïde. In de opbouw schuift het elftal van Knudsen meestal naar een 2-3-2-3 opstelling. De twee centrale verdedigers blijven hierbij in positie, terwijl de backs zich naast de controlerende middenvelder bevinden om meer opties in een linie voor de centrale verdedigers te krijgen. De twee meer naar voren geschoven middenvelders houden het veld smaller en positioneren zich net voor de controlerende middenvelder. Dat geeft het volgende beeld:

Opbouw FK Bodø/Glimt

Door de positionering van de verdedigers en middenvelders van FK Bodø/Glimt zijn er veel passopties open om een overtal uit te spelen in de eerste fase van de opbouw. 

Als de eerste fase van de opbouw uitgespeeld is komt Knutsen met zijn elftal meestal in een 2-3-5 formatie terecht. De veldbezetting blijft vrijwel hetzelfde als in de opbouw, alleen schuiven de twee aanvallendere middenvelders verder op naar de spits om zo alle vijf de ruimtes op het veld te bezetten. 

Met de huidige selectie van Ajax zou Knutsen waarschijnlijk als volgt opbouwen:

Opbouw Ajax onder Knutsen

Verdedigen

In de Noorse Eliteserien stond FK Bodø/Glimt een aantal jaren lang bekend om het fanatieke druk zetten. Wie naar de huidige realiteit kijkt, ziet een verschuiving op dit gebied bij het elftal van Kjetil Knutsen. In het inmiddels negen wedstrijden oude seizoen, hoort FK Bodø/Glimt zelfs bij de clubs met de minste hoge veroveringen op het veld (3,7 per wedstrijd). Ook in de Europa League hoort FK Bodø/Glimt bij de teams die de meeste passes van de tegenstander toelaten van de competitie (18,6 gemiddeld). Toch heeft de Noorse trainer wel bewezen ook hoog druk te kunnen zetten met zijn elftal in voorgaande seizoenen. 

FK Bodø/Glimt verdedigt op eigen helft vanuit een 4-5-1/4-1-4-1 formatie. Hierbij schuiven de buitenspelers terug tot naast de middenvelders en blijft de spits als enige speler voor de rest van het elftal staan. Wanneer de tegenstander van de Noren de bal lang in bezit heeft bij de centrale verdedigers, verlangt Knutsen van zijn elftal dat er meer druk wordt uitgeoefend op de opponent. Een van de middenvelders voegt zich op dat moment naast de spits, de verdedigende middenvelder schuift dan weer in de positie van de uitgestapte middenvelder. 

Verdedigen FK Bodø/Glimt

LEES OOK:

Analyse: Waarom Feyenoord en PSV vechten om Ricardo Pepi

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.