Analyse: Zo zal Peter Bosz gaan spelen met PSV

Peter Bosz wordt wellicht de nieuwe trainer van PSV. Na het opstappen van Ruud van Nistelrooij komt Peter Bosz misschien volgend seizoen wel voor de groep in Eindhoven. Tijd om zijn speelstijl, vorige teams en hem als trainer te analyseren. 

Aanvallen

Wie aan Peter Bosz denkt, denkt vaak direct aan zijn aanvallende spelopvattingen. Met zijn aanvallende, dominante voetbal maakte Bosz indruk bij onder anderen Ajax, Bayer Leverkusen en Olympique Lyon. Niet alleen was de intentie van de Nederlandse hoofdtrainer om aanvallend voetbal te spelen, zijn ploegen deden dat ook nog eens zeer goed. Puur op aanvallend gebied behoorde Bosz zijn Olympique Lyon tot de absolute top in Frankrijk. Het probleem zat hem echter in het afmaken van de kansen. Qua expected goals kwam Olympique Lyon namelijk dichtbij Paris Saint-Germain. Het elftal van Bosz bleef echter met 77,2 expected goals steken op 66 daadwerkelijke doelpunten. Het lag bij zijn elftal niet aan het aantal gecreëerde kansen in aanvallend opzicht, meer aan de afronding daarvan. 

In meerdere aanvallende statistieken stond het elftal van de (toenmalige) Nederlandse in de beste paar clubs van Frankrijk. In vrijwel alle aanvallende statistieken van het voetbal stond het elftal van Bosz tweede achter PSG:

- Expected Goals (77,2)

- Schoten op doel per wedstrijd (5,4)

- Grote kansen gecreëerd (80)

- Grote kansen gemist (71)

Opbouwen

De beoogde hoofdtrainer van PSV bouwde vorig seizoen op verschillende manieren op. Zo speelde Bosz een tijd met drie verdedigers, maar het grootste deel van de tijd stond de oefenmeester met vier man achterin. Zowel in de opbouw als in de aanval hanteert de Nederlandse keuzeheer de stelregel: slechts een speler aan de buitenkant. Wanneer Bosz met vier achterin en twee buitenspelers speelde bij Lyon, was het in zijn elftal belangrijk dat de back óf de buitenspeler de binnenkant hield. Wanneer de een aan de buitenkant stond, stond de ander aan de binnenkant. Aan deze manier van opbouwen zitten namelijk verschillende voordelen:

1. Wanneer de back aan de binnenkant staat, gaat de passlijn naar de buitenspeler open.

2. Als de back én de buitenspeler breed staan en er wordt balverlies geleden, is het veld te groot om weer compact te kunnen verdedigen.

Bosz bouwde bij de Franse club geregeld op met vier verdedigers op lijn in de eerste fase van de opbouw. De rechts- en linksback bleven eerst achter staan om vanuit daar meer afspeelopties te houden in de eerste fase (het is tenslotte moeilijk om druk te zetten op vier spelers). Voor de verdedigers stonden vaak twee controleurs bij Olympique Lyon. Vaak waren dit Thiago Mendes en Maxence Caqueret of Tanguy Ndombele. Ndombele en Caqueret namen daarin vaak de rol als de voetballende controleur met Thiago Mendes meer in de rol van het slot op de deur door zijn tactische intelligentie. Voor het controleursduo speelde de Nederlandse hoofdtrainer met Lucas Paquetá in een vrije rol op '10'. Voor hem was de taak om met name zichzelf vrij aan te bieden tussen de linies om vanuit daar creatief te zijn. 

PSV

Wanneer we de selectie van PSV leggen op het speelplan van Peter Bosz met Olympique Lyon, vallen er nog de nodige verschillen te ontdekken. Op dit moment beschikken de Eindhovenaren (met Xavi Simons als linksbuiten gerekend) nog niet over een creatieve nummer '10'. Daarnaast vertrekt met Érick Gutiérrez een controleur die net als Thiago Mendes beschikt over de nodige tactische intelligentie. Daarnaast wordt de Nederlandse oefenmeester gedwongen om anders te spelen met de spits. Met Luuk de Jong beschikt PSV wel over een uitstekende targetman. Wanneer Bosz met een targetman speelt, heeft hij daar graag lopers omheen staan. Grote kans dat Guus Til onder de Nederlandse trainer hierdoor waarschijnlijk een grote kans op veel speeltijd gaat krijgen. 

Met de huidige selectie (min Sangaré, Branthwaite en Gutiérrez) zal het elftal van PSV er onder Bosz waarschijnlijk als volgt uit gaan zien. 

Opstelling PSV onder Peter Bosz met huidige selectie

Verdedigen

Het imago van een slechte organisatie achter de bal kleeft steevast aan de naam van Peter Bosz. Toch is dat niet de volledige waarheid. Zijn elftallen staan namelijk ook geregeld met elf compact op de eigen helft. De mensen die spreken van de slechte verdedigende cijfers van de Nederlandse trainer, hebben wel een punt. Qua expected goals tegen, deden maar zes ploegen in de Ligue 1 het vorig jaar minder goed dan Olympique Lyon. Ook maakte alleen de keeper van Montpellier gemiddeld minder reddingen per wedstrijd dan de keeper van Peter Bosz (3,3). 

Druk zetten

Bosz zorgt er graag voor dat zijn elftal op meerdere manieren druk kan zetten op tegenstanders. De teams van de Nederlandse hoofdtrainer zetten vaak druk met een '10' naast de spits of met de vleugelspelers. Tegen een verdediging met vier man, gebruikt Bosz vaak de manier van druk zetten met zijn aanvallende middenvelder naast de spits. Met de huidige selectie van PSV zou dat er als volgt uitzien:

Druk zetten PSV onder Bosz vanuit 4-4-2

Tegen een verdediging met drie man, gebruikt Bosz vaak zijn vleugelaanvallers om druk te zetten op de defensie van de tegenstander. Wanneer beide vleugelspelers en de spits druk zetten op een centrale verdediger, staat er namelijk ook op alle centrale verdedigers druk. Met diezelfde huidige selectie van PSV gaat dat er als volgt uitzien:

Druk zetten PSV onder Bosz met vleugelspelers

LEES OOK:

Analyse: Zo zal Kjetil Knutsen gaan spelen met Ajax

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.