Arne Slot leert van Pep Guardiola en Roberto de Zerbi

Feyenoord maakte indruk in het oefenduel met Benfica die met 2-1 gewonnen werd. Een nieuw experiment van Slot heeft daar een rol in gespeeld. Dit experiment lijkt gebaseerd op twee trainers die de Feyenoord-trainer hoog heeft zitten: Pep Guardiola en Roberto de Zerbi. Tijd voor een analyse.

Pep Guardiola begon jaren geleden met deze speelstijl bij Manchester City: spelen zonder spits. De Spaanse hoofdtrainer verloor Sergio Agüero als vaste spits en had alleen Gabriel Jesus nog tot zijn beschikking als échte spits. Dat moment zag de trainer als hét moment voor een experiment: kan er gewonnen worden zonder spits. Dat antwoord volgde snel. Manchester City bleek maar weinig ingeleverd te hebben sinds het vertrek van Sergio Agüero. 

Wie Guardiola een beetje kent, weet dat de Spanjaard altijd bezig is met een specifiek vraagstuk: Hoe krijg ik een man meer op het middenveld? Met Sergio Agüero beschikte de keuzeheer over een spits die een geweldig neusje voor het doel had, maar niet uitblonk in het meevoetballende werk. Toen de Argentijn vertrok, zag Guardiola zijn kans schoon om zijn spits een extra middenvelder te laten worden in de opbouw. Met Foden of de Bruyne werd vaak een aanvallende middenvelder in de spits opgesteld die in balbezit een extra middenvelder kon worden. Hierdoor hoefde er nergens anders op het veld een opoffering gemaakt te worden en kon Manchester City vrijwel altijd met een man meer opbouwen. Daarnaast heeft een zogeheten 'dubbele 10' nog een voordeel. Je dwingt de verdedigers van de tegenstander namelijk tot lastige keuzes. Wanneer de spits inzakt en naast de aanvallende middenvelder komt, moet de centrale verdediger kiezen: Ga ik mee? Of blijf ik in positie?

Beide opties veroorzaken potentieel gevaar. Wanneer de centrale verdediger meegaat, komen er grote ruimtes te liggen achter de laatste lijn. Wanneer de centrale verdediger blijft staan, kom je een middenvelder te kort om de inzakkende spits te dekken. 

Manchester City in de opbouw 2021/22

Bovenstaande visualisatie laat zien hoe Manchester City in balbezit uitkwam. Omdat de spits inzakt, hoefde er geen verdediger in het middenveld te komen om de zogenoemde 'box' op het middenveld te creëren. Hierdoor hield Manchester City ook een extra man achterin om mee op te bouwen. 

Roberto de Zerbi pakt het bij Brighton and Hove Albion op een soortgelijke manier aan. De stuntploeg van afgelopen seizoen was volgens Jürgen Klopp en Pep Guardiola zelf, de best opbouwende ploeg van de Premier League. Ook de Zerbi bouwt met zijn Brighton op volgens de 4-2-2-2 formatie. Met deze formatie werd de stuntploeg zesde in de Premier League afgelopen seizoen, maar had het volgens de onderliggende data zelfs nog hoger moeten eindigen. 

Arne Slot vertelde in het kampioensinterview al aan Voetbal International dat hij graag kijkt naar Manchester City en Brighton: 'Pep Guardiola geeft mij het ultieme plezier in voetbal. Er is geen team ter wereld waarnaar ik liever kijk dan Manchester City, gevolgd door Napoli, Arsenal en Brighton.' Later in dat interview geeft de trainer van Feyenoord nog aan dat hij ook regelmatig kijkt met de blik 'Hé, kan ik er iets van stelen?'.

Dat viel in de oefenwedstrijd tegen Benfica goed te zien. De oefenmeester van Feyenoord veranderde zijn tactiek namelijk naar dezelfde veldbezetting als de Zerbi en Guardiola. Hoewel de Spaanse trainer van Manchester City door de komst van Haaland inmiddels van de inzakkende spits is afgestapt, begint Arne Slot juist met deze omzetting. Santiago Giménez komt namelijk geregeld naast 'nummer 10' Calvin Stengs om de opbouw te versterken.

Opbouw Feyenoord tegen Benfica

Deze switch zal behoorlijk wennen zijn voor Santiago Giménez. De spits stond afgelopen seizoen namelijk niet bekend om zijn meevoetballende kwaliteiten. De Mexicaan kwam slechts tot 9,6 succesvolle passes per 90 minuten. Dat is ongeveer de helft van de Feyenoorder boven hem op die statistiek (Danilo met 18,2). 

Toch pakte zijn experiment tegen Benfica erg goed uit en viel de potentie die deze veldbezetting heeft, goed te zien. Mocht Giménez bedrevener worden in deze rol, zal hij niet alleen de beste doelpuntenmaker worden, maar zal hij ook in de opbouw van grote waarde kunnen zijn voor Arne Slot.

LEES OOK:

Analyse: Zo gaat Slot met Feyenoord spelen in het seizoen 2023/24

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Jeronimo
10 maanden geleden

Allereerst complimenten voor de toffe analyses! Ik ben erg benieuwd in hoeverre Ueda in de 10-rol in dit systeem zou kunnen passen. Ueda heeft ervaring met de 10-positie zo heb ik begrepen, al speelde hij afgelopen jaar bij Cercle Brugge natuurlijk in de punt. Maar zou het - bv tegen eredivisieteams uit het rechterrijtje (of zelfs sterkere teams) - een optie zijn om met Gimenez én Ueda te spelen? Dan Stengs op rechts, Paixao (of evt Ivanusec) op linkervleugel en het blok Zerrouki/Wieffer daarachter? Ben benieuwd naar je reactie. Keep up the good work👌