Drie tactische dingen om op te letten tijdens Feyenoord - PSV

Vrijdagavond staat de Johan Cruijff Schaal op het programma. Feyenoord en PSV nemen het om 20:00 tegen elkaar op in een onderling duel om de Nederlandse supercup. Drie tactische dingen om op te letten tijdens de wedstrijd tussen Feyenoord en PSV.

Hoe zet Feyenoord druk op de opbouw van PSV?

In de oefenwedstrijden van PSV viel te zien hoe Peter Bosz graag de opbouw verzorgt bij PSV. De hoofdtrainer van de Eindhovenaren gebruikt een slimme manier om het druk zetten een stuk moeilijker te maken voor de tegenstanders. 

Bosz doet dit door zijn centrale verdedigers ver uit elkaar te positioneren wanneer zijn keeper aan de bal komt. Oliver Boscagli en André Ramalho zakken ver terug, tot naast de keeper om zich aanspeelbaar te maken voor de Argentijnse doelman van PSV. Dit heeft als grootste voordeel dat de afstanden met druk zetten voor de tegenstander erg groot worden. 

Feyenoord zet graag druk met twee spitsen. Dat betekent dat de 'nummer 10' zich bij het druk zetten naast de spits meldt om druk te zetten op de centrale verdedigers van de tegenstander. De vraag is alleen hoe Arne Slot dat nu tegen PSV gaat aanpakken. De afstanden tussen de centrale verdedigers van PSV zijn namelijk dusdanig groot, dat er een andere truc toegepast moet worden in het opjagen van de Eindhovense defensie. 

Druk zetten Feyenoord op defensie PSV

Wanneer Slot met twee spitsen druk zou zetten op de centrale verdedigers van PSV, ontstaat er een enorm gat in de as van het veld voor Sangaré of Veerman. Dus moet de Bergentheimer een ander plan verzinnen. 

Een plan die zeker door de succestrainer van Feyenoord zijn hoofd heen geschoten is, is het druk zetten met de vleugelaanvallers. In dat geval zetten de vleugelaanvallers van Feyenoord de centrale verdedigers vast en kan de spits wat meer teruggetrokken de verdedigende middenvelder van de tegenstander dekken. Dit zal ongetwijfeld het meest ideale tactische plan in het hoofd van Slot zijn, alleen zitten daar haken en ogen aan. 

De keuzeheer van de Rotterdammers wilde namelijk al eerder op deze manier druk zetten, alleen zag de trainer dat Santiago Giménez niet paste in die manier van pressen. Aangezien Giménez ook vrijdag tegen PSV zal starten, is het interessant hoe Feyenoord omgaat met de opbouw van PSV.

Zet Slot zijn opbouwexperiment voort?

In de oefenwedstrijd tegen Benfica paste Slot een nieuwe manier van opbouwen toe. Santiago Giménez kwam namelijk in de opbouw van Feyenoord naast Calvin Stengs als 'tweede 10' om zo meer opties in het middenveld te creëren. Met dit opbouwpatroon liet Slot andermaal zien dat hij geïnspireerd wordt door Pep Guardiola en Roberto de Zerbi. Het succesvolle Brighton & Hove Albion bouwde afgelopen seizoen onder de Italiaanse trainer namelijk op dezelfde manier op. Klik hier om een uitgebreide analyse te lezen van Slot zijn nieuwe opbouwtactiek.

In de veldbezetting ziet dit er als volgt uit:

Veldbezetting Feyenoord in het oefenduel met Benfica

Deze manier van opbouwen heeft meerdere voordelen:

1. Door de spits in te laten zakken naar het middenveld, hoeft er geen centrale verdediger of back door te schuiven naar het middenveld. Hierdoor houd je dus een extra man achterin over en is er moeilijker druk te zetten op de defensie.

2. Je dwingt de verdedigers van de tegenstander tot moeilijke keuzes. Kiest de centrale verdediger ervoor om door te dekken op de Mexicaan, liggen er enorme ruimtes achter de spits van Feyenoord om in te duiken. Gaat de centrale verdediger niet mee, heeft Feyenoord een vrije man op het middenveld.

Interessant om op te letten richting het duel met PSV is dus of Slot dit experiment doorzet én hoe Bosz hierop anticipeert om Feyenoord geen vrije man te laten krijgen.

Wie pakt het initiatief?

Hoewel beide teams er ín balbezit erg goed uitzien en goed druk zetten tot nu toe, valt er ook een gemeenschappelijk verbeterpunt te vinden. Dat punt ligt namelijk bij langdurig balbezit van de tegenstander. Slot legde het als volgt uit tegenover Voetbal International na de wedstrijd tegen Villarreal: 'En ik merk als wij twee of drie minuten achter de bal aan moeten lopen, dat hebben meer teams waar ik leiding aan geef, omdat die daar niet aan gewend zijn, dat het vrij snel omslaat in frustratie.' Áls het Bosz met PSV lukt om meer de bal te hebben dan de Rotterdammers, kan daar iets te halen zijn voor de Eindhovenaren. 

Ook bij PSV zal dit niet het sterkste punt zijn. De Eindhovenaren wisselde de laatste jaren veel van speelstijl waardoor er zo nu en dan nog de nodige onduidelijkheid ontstaat bij het verdedigen. De spelers die onder Roger Schmidt binnen zijn gekomen zullen gewend zijn aan het spel onder Bosz, de verdedigers die een jaar lang Ruud van Nistelrooij meemaakte in Eindhoven, hebben met name naar achteren gelopen bij balbezit tegenstander. Aan Bosz is daarom de taak om een lijn te trekken in de speelstijl en de plannen zónder bal. Mocht Feyenoord sterker blijken en de overhand nemen in de wedstrijd, zal dat weleens voor problemen kunnen zorgen bij PSV.

LEES OOK:

Analyse: Zo gaat Slot met Feyenoord spelen in het seizoen 2023/24

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.