Analyse: Zo gaat Slot met Feyenoord spelen in het seizoen 2023/24

Nu de voorbereiding naar zijn einde loopt, de start van het nieuwe eredivisieseizoen dichtbij komt en er duidelijk is welke spelers er gehaald moeten worden, is het steeds duidelijker aan het worden wat Arne Slot met Feyenoord van plan is. Tijd voor een analyse.

Creativiteit

Als er één aspect in het voetbal is waar Arne Slot zich mee bezighoudt deze zomer, is het wel de creativiteit in zijn ploeg. Met het vertrek van Orkun Kökçü viel namelijk de meest creatieve speler van Feyenoord weg. Ook mét Kökçü was het grootste probleem van Feyenoord in het kampioensjaar het vermogen om kansrijke posities om te zetten in daadwerkelijke kansen. Nu ook de speler die een wedstrijd open kon breken door een verrassende pass is weggevallen, zal Slot het anders op moeten lossen. 

'Het vertrek van Orkun hebben we denk ik goed opgevangen, maar ik denk dat Ramiz niet de creativiteit heeft die Orkun had. Daarom zoeken we een nummer 10 die de verdedigende arbeid levert van Szymanski, maar die in de kleine ruimtes misschien nog wel net iets beter is dan Szymanski. Omdat we die creativiteit met Orkun een klein beetje hebben ingeleverd’, legde Slot hierover zelf uit aan Voetbal International.

De trainer van Feyenoord wil het vertrek van Kökçü dus niet direct opvangen, achter de bal. Slot ziet liever dat er meer creativiteit in de voorhoede komt ter compensatie. De Feyenoord-trainer heeft ook meermaals aangegeven zeer tevreden te zijn over het opbouwende gedeelte van de Rotterdammers. Het vertrouwen in een goede, zorgvuldige opbouw is er dus al bij de hoofdtrainer van Feyenoord, nu alleen nog aanvallers die de creativiteit hebben om wedstrijden open te breken.

Een daarvan is al binnengehaald. Calvin Stengs maakte de overstap van OGC Nice naar Feyenoord voor naar verluidt pak 'm beet €7 miljoen. In zijn eerste wedstrijd maakte de kersverse Feyenoorder direct indruk met zijn loepzuivere passing en flegmatieke dribbels. Stengs is bij een uitstek een speler die Feyenoord helpt bij het makkelijker maken van kansen creëren. Dat deed hij namelijk niet anders bij zijn vorige clubs.

Lees hier een uitgebreide analyse van Calvin Stengs

Toch is met het aantrekken van Stengs niet voldoende kwaliteit in de voorhoede gearriveerd. Het is geen groot geheim meer dat Arne Slot dolgraag Luka Ivanušec wil toevoegen aan zijn selectie. De Kroaat zal - net als Stengs - perfect passen in het profiel die de Rotterdammers zoeken. 

Lees hier een uitgebreide analyse van Luka Ivanušec

Druk zetten

In de oefenwedstrijd tegen Villareal FC testte Slot een nieuwe manier van druk zetten. Vorig seizoen veranderde Feyenoord naar een 4-4-2 formatie om met twee spitsen druk te zetten. In delen van wedstrijden gebeurde dit nog steeds, alleen was de manier waarop anders. Feyenoord zette namelijk ook in delen van de wedstrijd druk vanuit een 4-1-4-1 formatie. Slot had namelijk een nieuwe compositie op het middenveld in zijn hoofd. Er werd namelijk met de punt naar achteren gespeeld, iets wat de hoofdtrainer ook afgelopen winter al wilde uittesten. Die nieuwe manier van druk zetten werkte alleraardigst tegen Villareal. Nu is de vraag of Slot hier ook aan vast blijft houden als straks al zijn gewenste aanwinsten binnen zijn. 

Veldbezetting

Om namelijk alle spelers in hun kracht te laten spelen, zijn er de nodige aanpassingen nodig. Op voorhand lijkt het dat Slot (als iedereen fit is) Calvin Stengs als nummer 10 in gedachten heeft. Dan kan Paixão namelijk aan de rechterkant met zijn rechterbeen het veld breder houden. De Braziliaan is voor die rol geschikter dan Stengs, die meer ruimte nodig heeft om naar binnen te trekken. Daarnaast heeft Luka Ivanušec ten alle tijden een back achter zich nodig die voor een overlap zorgt. Zijn specialiteit zit hem namelijk in het naar binnen komen vanaf de linkerkant. De back zorgt er op dat moment voor dat de directe tegenstander van Ivanušec met twee spelers bezig moet zijn, dit geeft meer ruimte aan de Kroatisch international om dreigend te zijn. Aan Quilindschy Hartman dus de taak om het veld breed te houden en voor een overlap te zorgen bij Ivanušec. Als de linksback opkomt, betekent dat ook iets voor de rechtsachter van de Rotterdammers. Die zal namelijk een conservatievere rol krijgen. Nu heeft Slot (in ieder geval op dit moment nog) de beschikking over de multifunctionele Lutsharel Geertruida. De international van Oranje kan zowel als derde centrale verdediger, als inverted wingback en als doorschuivende centrale verdediger uit de voeten. De meest ideale compositie voor Slot zal er dus ongeveer als volgt uitzien:

Beginopstelling Feyenoord 2023/24

 

De uiteindelijke veldbezetting zal er dan ongeveer als volgt uitzien:

Veldbezetting Feyenoord 2023/24

In bovenstaande veldbezetting lijkt iedere speler op voorhand in zijn kracht komen te spelen. Daarnaast wilde Slot vorig seizoen tijdens de WK-break al in deze veldbezetting gaan spelen. Toentertijd zag hij in Orkun Kökçü de enige controleur met de backs aan de binnenkant naast hem. Met de komst van Ivanušec lijkt dat plan niet door te gaan, aan Hartman zal namelijk de taak zijn om zo goed mogelijk de Kroaat te ondersteunen.

Zolang Gernot Trauner nog gebleseerd is, zal Slot het invullen met Marcus Pedersen. De Noor bezit niet de kwaliteiten van Geertruida om aan de binnenkant te spelen. Pedersen is beter als hij de ruimte heeft om aan de flank op te komen over een buitenspeler heen. Zolang Trauner dus geblesseerd is, zal dat ook op de rest van het elftal invloed hebben. Omdat de Noorse vleugelverdediger graag opstoomt, zal er voor de rechtsbuiten meer ruimte zijn om naar binnen te trekken en een vrije rol op zich te nemen. Hier past Calvin Stengs perfect in. De van OGC Nice overgekomen Nederlander kan ook een uitstekend koppel vormen met Pedersen, waardoor op de '10' positie weer een plek vrij komt. Paixão heeft overigens evengoed bewezen dat hij goed uit de voeten kan met de Noorse back achter zich.

Veldbezetting zonder Trauner

Conclusie

Slot heeft al meermaals aangegeven dat hij ziet dat zijn Feyenoord een stuk verder is dan een jaar geleden zo was. Daar kan ieder weldenkend mens het inderdaad met de trainer over eens zijn. De plannen van Slot zijn logisch opgebouwd en er worden gerichte versterkingen gehaald op de transfermarkt. Met de nieuwe spelers en de extra klasse die zij meenemen, kan Feyenoord onmogelijk zwakker geworden zijn ten opzichte van afgelopen seizoen.

 

LEES OOK:

Analyse: Waarom Feyenoord achter Ayase Ueda aanzit

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.