Analyse: Feyenoord is niet langer meer afhankelijk van druk zetten

Feyenoord heeft ook de volgende wedstrijd meer dan overtuigend gewonnen. Dit keer was sc Heerenveen het slachtoffer van een voetbalshow: 6-1. Tactische analyse van een wedstrijd waarin Slot heeft gezien wat hij hoopte: Feyenoord is niet meer afhankelijk van druk zetten.

GESCHREVEN DOOR: STAN SPOEL

 

Arne Slot verraste op voorhand weinig mensen met zijn opstelling voor het duel met sc Heerenveen. De keuzeheer koos voor het inmiddels bekende - en goed functionerende - middenveld, de verwachte aanval en de stabiele defensie.

Deze wedstrijd zal - vooral voor Slot - een interessante geweest moeten zijn vanwege een aantal uitspraken die de oefenmeester deed over dit huidige Feyenoord. Zo durfde de trainer van de Rotterdammers dit elftal zelfs 'beter dan het elftal van vorig seizoen' te noemen als het gaat om het voetballende vermogen in de ploeg. Om die uitspraak kracht bij te zetten trof Feyenoord met sc Heerenveen een ideale tegenstander om dit te testen. De elf van Kees van Wonderen zijn dit seizoen het elftal in de Eredivisie die het minst agressieve druk naar voren geven. Vorig seizoen was dat niet anders bij de ploeg van van Wonderen. Toen had het kampioenselftal van Feyenoord moeite om tegen dit soort type tegenstanders tot veel grote uitgespeelde kansen te komen. Om het kort te zeggen: Feyenoord was in de eerste twee seizoenen onder Slot al erg goed, maar nog net te afhankelijk van het type tegenstander om de laatste stap te zetten. Waar Feyenoord al uitmuntend was tegen teams die opbouwde van achteruit (omdat daar druk tegen gezet kon worden), was er vaak pijn en moeite nodig om wedstrijden tegen kleinere clubs en andere teams die niet opbouwde (bijv. AS Roma) over de streep te trekken. 

Die conclusie heeft Arne Slot ook getrokken. De oefenmeester heeft deze zomer daarom extra gefocust op net wat andere types in zijn elftal. Die kentering is bijvoorbeeld goed te zien op de 'nummer 10 positie'. Waar er in eerdere seizoenen spelers als Guus Til en Sebastian Szymanski op '10' stonden, heeft Slot geconcludeerd dat er meer creativiteit nodig is om gesloten defensies open te breken. Spelers als Luka Ivanušec en Calvin Stengs werden hiervoor naar de Kuip gehaald. Tegen Almere City en FC Utrecht waren hier de gevolgen al van te zien. Feyenoord haalde in beide wedstrijden xG waardes van meer dan vier. Tegen sc Heerenveen wachtte de volgende test in dit proces. De Rotterdammers worden juist tegen Heerenveen dus getest op de kwaliteit die vorig jaar als grootste verbeterpunt werd gezien: Beloftevolle situaties omzetten in grote kansen en doelpunten.

Dat laatste lukt Feyenoord in minuut '11 na een snelle omschakeling. Giménez ontvangt de bal met een man in zijn rug rond de middencirkel. De Mexicaan draait vervolgens weg om de bal uiteindelijk via een tussenstation bij Mats Wieffer te krijgen. Omdat hier een aanval van sc Heerenveen aan vooraf ging staan er ondertussen nog te weinig spelers van de Friezen achter de bal om de vrijstaande Stengs op te vangen. Hij bereikt vervolgens Luka Ivanušec op de flank. Ondertussen laat Stengs zien dat hij nóg meer progressie aan het maken is in zijn loopacties. Buiten zijn creativiteit en voetballende kwaliteiten kan de flegmatieke Stengs nu ook slim ruimtes trekken voor teamgenoten. Zo ook bij dit moment. Stengs blijft na zijn pass richting Ivanušec namelijk niet staan, maar loopt door tot de achterlijn. Hierdoor zorgt hij voor vertwijfeling bij de verdedigers van sc Heerenveen en trekt hij wat extra tijd en ruimte voor zijn Kroatische teamgenoot. Daarna tovert de Kroaat zijn bekende kunstje uit de hoed door naar binnen te snijden en met binnenkant rechts binnen te schieten: 1-0. 

Nog geen vijf minuten later is het opnieuw raak. Dit keer uit een tegenovergesteld moment van de eerste goal. Waar het eerste doelpunt na een snelle opbouw van achteruit valt, is het dit keer het stokpaardje van elftallen van Slot die succesvol blijkt: druk zetten. Door georganiseerd druk te zetten wordt van Ottele gedwongen de lange bal te spelen richting de spits van Heerenveen. Trauner doorziet dit op tijd en wint zijn persoonlijke duel waarna de bal bij Quinten Timber belandt. Na kort de bal bij de centrale verdedigers te hebben herkent dit Feyenoord van Arne Slot inmiddels waar de ruimtes liggen om tot kansen te komen. Paixão krijgt in eerste instantie nog met wat geluk de bal mee, maar vindt met een bal tussen de linies Santiago Giménez. De Mexicaan houdt zijn directe tegenstander bezig en trekt daarmee ruimte voor Mats Wieffer. Met een subtiel hakje belandt Wieffer alleen voor de doelman van sc Heerenveen: 2-0.

Zo laat het huidige Feyenoord van Slot zien dat het niet meer afhankelijk is van druk zetten, maar vanuit langdurig balbezit eveneens tot goede kansen te komen. 

Ook de 3-0 volgt snel, en wederom laat Feyenoord zien dat het in balbezit enorme stappen aan het zetten is. Hartman bereikt met een mooie bal tussen de linies - de in de as vrijstaande - Paixão. Die haalt uit van buiten de zestien en verschalkt Noppert: 3-0.

De Friezen doen wel snel wat terug. Olsson komt vrij rond de zestien van Feyenoord. Daar kiest de Zweed voor een dribbel door de defensie van Feyenoord. Timber lukt het ondertussen niet om de aanvallende middenvelder van de bal te zetten. Trauner lijkt er op te rekenen dat zijn teamgenoot Olsson nog wél van de bal zet en stapt niet uit naar de kant waar Olsson doorkomt. Hierdoor kan hij binnenschieten: 3-1.

In het halfuur daarna blijft Feyenoord wel doorvoetballen en dominant in balbezit, maar lukt het even niet meer om Noppert te verschalken. Dat wordt anders in de 60ste minuut van het duel.

De goal begint met een opbouwpatroon die vaker deze wedstrijd opviel bij Feyenoord. In de eerste fase van de opbouw rond de middenlijn valt op dat Quilindschy Hartman hoger gaat staan dan hij in eerdere wedstrijden deed. Lutsharel Geertruida blijft juist als derde centrale verdediger achterin bij Trauner en Hancko om een man meer te houden. Heerenveen verdedigt namelijk met twee spitsen. Door Geertruida als derde centrale verdediger uit te laten komen, zorgt Slot dat hij in de laatste lijn altijd een man meer heeft. Dat loont bij doelpunt nummer vier van Feyenoord. 

De veldbezetting in aanloop naar de 4-1 ziet er als volgt uit:

Veldbezetting Feyenoord in aanloop naar 4-1

Omdat de twee spitsen van sc Heerenveen te kort komen om de drie centrale verdedigers van Feyenoord onder druk te krijgen, heeft Geertruida de ruimte om een splijtende pass door de as te spelen richting Giménez. De Mexicaan dribbelt wat meters op en krijgt de bal met wat geluk bij Luka Ivanušec. De Kroaat wacht op de overlap van Hartman en geeft op het juiste moment mee aan de linksback van Feyenoord. Die legt vervolgens met een teruggetrokken voorzet de bal voor de voeten van Giménez: 4-1.

Zowel de 5-1 als de 6-1 vallen door de - op dat moment - gelegenheidsspitsen van Feyenoord. Minteh weet met een knap hakje Andries Noppert te verslaan en Ondrej Lingr laat zien dat hij over een geweldige loopactie in de zestien beschikt. De Tsjech herkent het moment om weg te lopen bij zijn directe tegenstander en schiet vanuit een krappe hoek binnen: 6-1.

Conclusie

Zo is de wedstrijd tegen sc Heerenveen het ultieme bewijs voor Slot dat zijn team inderdaad enorme stappen heeft gezet in balbezit. Ook tegen teams die massaal inzakken is het huidige Feyenoord in staat om tot veel kansen en doelpunten te komen. Feyenoord is niet langer afhankelijk meer van druk zetten, dit Feyenoord kan ook vanuit eigen opbouw tot héél veel kansen komen.

LEES OOK:

Analyse: Voetbalt Feyenoord inderdaad beter dan in het kampioensjaar?

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Maarten Verheul
7 maanden geleden

Ik ben weer diep onder de indruk van deze analyse. Ook diep onder de indruk van dit Feyenoord.

Frank van Vlymen
7 maanden geleden

Ja, eens. Ze spelen zo gemakkelijk tegenstanders uit. Mooi om te zien dit soort spel.