De tactische conclusies voor Feyenoord na het eerste Champions League duel

Feyenoord heeft het eerste Champions League duel sinds zes jaar winnend afgesloten. Celtic werd dinsdagavond met 2-0 over de knie gelegd. Daarbij was het objectief gezien de eerste wedstrijd die de Rotterdammers speelde onder meer weerstand sinds de selectie compleet is. Een aantal tactische conclusies die Arne Slot uit het duel heeft kunnen trekken.

 

STAN SPOEL

Tactische truc met Stengs werkt

Voor het duel met Celtic had de oefenmeester van Feyenoord een duidelijk plan met zijn creatieve 'nummer 10'. Slot wist na het zien van de beelden van Celtic dat het centrum van de Schotten niet het snelste was en dat daar kansen lagen voor Feyenoord. De keuzeheer van de Rotterdammers moest dus een plan verzinnen om de trage Schotten een-op-een te krijgen met de snelle aanvallers van zijn eigen ploeg. Daar bedacht Slot het volgende op:

Celtic zette hoog druk en speelde daarmee man-op-man over het hele veld. Dat betekent dat er een ideale kans voordoet om spelers uit positie te trekken. Stengs moest worden opgepakt door de centrale verdediger van de kampioen van Schotland. Dat verhinderde Slot door de aanvallende middenvelder vaak te laten uitzakken in de rechterzone van het veld. Dat heeft twee voordelen:

Voordeel 1: De centrale verdediger moet kiezen: Ga ik mee of blijf ik in positie?

Wanneer de centrale verdediger van de Schotten meegaat, staat de pijlsnelle Minteh een-op-een met de andere tragere centrale verdediger van Celtic. Wanneer hij in positie blijft, komt Stengs vogelvrij in de rechterzone van het veld.

Voordeel 2: Stengs is de meest creatieve speler van Feyenoord, dus wanneer hij vrijkomt is een steekpass op Minteh die een-op-een staat met een verdediger vaak goed.

Onderstaande situatie is een mooi voorbeeld van dit tactische probleem voor Celtic. Deze aanval mondt uiteindelijk uit in de 1-0 van de aanvallende middenvelder. Maar er lag al eerder een kans om de Schotten pijn te doen.

BEELDEN: YouTube Ziggo Sport

In bovenstaande situatie kiest Liam Scales ervoor om door te dekken op de uitgezakte Calvin Stengs. Daarna valt het voordeel te zien van deze opzet wanneer Scales doordekt. Er ontstaat een groot gat in de as van het veld omdat Yankuba Minteh het veld breed houdt en dus de linksback aan zich gekoppeld houdt. Paixão let hier alleen onvoldoende op om het gat in te sprinten. Wanneer de Braziliaan dit wel had gedaan, had Stengs hem een-op-een met Joe Hart kunnen zetten.

Feit is dat het experiment met Stengs voor herhaling vatbaar is. Het stelt een tegenstander namelijk voor een keuze, waarvan geen van beide keuzes wenselijk is. Daarnaast eindigde de middenvelder met de meeste gecreëerde kansen de wedstrijd.

Minteh is alleen vanaf de flank een goede presser

Door de absentie van Santiago Giménez en Ayase Ueda mocht Yankuba Minteh als spits starten tegen Celtic. De Gambiaan moest met zijn snelheid voor gevaar en diepte zorgen achter de laatste lijn van de Schotten. Dat plan was nog niet zo slecht, maar Slot verslikte zich wel in de pressingskwaliteiten van de Gambiaan in de punt van de aanval. 

Op de - voor hem bekende - flank is Minteh een absolute meester in druk zetten. Geen speler in de Eredivisie verovert de bal zo vaak rond de zestien van de tegenstander als Minteh. Alleen bewijst de Gambiaan hiermee ook dat pressen op de flank iets compleet anders inhoudt dan in het centrum van het veld. 

Het idee van Slot op voorhand was duidelijk: Stengs en Minteh moesten afwisselend pressen op de centrale verdedigers, de ander hield McGregor in de gaten. Het plan was goed, hiermee sloeg Slot namelijk drie vliegen in één klap. De uitvoering was dat minder. Stengs en Minteh bleken nog niet klaar voor deze taak en verloren de controleur van Celtic te vaak uit het oog. Hierdoor kon de Schotse kampioen vaak onder de druk van Feyenoord uitkomen en hadden de Rotterdammers een lastige openingsfase. 

Na 20 minuten paste Slot dit aan door Stengs de taak te geven om McGregor in zijn eentje te schaduwen. Hierdoor het Minteh slechts alleen de taak om de centrale verdedigers onder druk te krijgen. Dit lukte de Gambiaan eveneens niet naar wens. 'We kregen niet de druk erop en de balveroveringen die ik graag zou willen, vandaar dat ik graag wilde omzetten. En dat is bij de ene speler makkelijker, die heeft gewoon een kleine aanwijzing nodig en die pakt het gelijk op. Bij de andere speler moet je hem eerst bij je roepen en een hoop in coachen en daarna langs de kant ook nog een hoop duidelijk maken', zei Slot na afloop op de persconferentie. Het is niet ondenkbaar dat Slot met zijn laatste opmerking Minteh bedoelde. De oefenmeester wisselde hem een aantal minuten later namelijk om met Paixão.

Tegen Atlético Madrid zal Slot dit opnieuw moeten bekijken als Ueda nog niet fit is. Kan Minteh genoeg bijleren om er dan klaar voor te zijn? Of start Slot dit maal met een andere voorhoede?

Met drie spitsen druk zetten werkt

De omzetting van Slot na 20 minuten zorgde voor een manier van druk zetten waar de oefenmeester vorig jaar al naartoe wilde: drie spitsen druk. Dit werd alleen toen voorkomen omdat Santiago Giménez de basis betrad. De Mexicaan functioneert beter met een 'nummer 10' naast zich in het druk zetten. Vandaar dat Slot zijn plannen om het om te gooien, nog even in ijskast gezet konden worden. Nu Giménez ontbrak en de Rotterdammers geen druk erop konden krijgen met twee spitsen, werd de andere manier van druk zetten opnieuw van stal gehaald. Omdat Stengs bij de controleur bleef, moesten de buitenspelers van Feyenoord druk ontwikkelen op de centrale verdedigers van Celtic. Deze manier van druk zetten leverde cijfers op die het oude Feyenoord van Slot vaak lieten noteren. Slechts zes teams in de Champions League hadden meer drukmomenten dan Feyenoord (16), maar zes teams stonden minder passes toe van de tegenstander (10,1) en het elftal van Slot liet 11 hoge veroveringen noteren tegen Celtic. 

Druk zetten Feyenoord na omzetting

Tijd en probeersels moeten nog uitwijzen of Ayase Ueda wél goed is in het pressen met drie spitsen. Mocht dat zo zijn, is het geen slecht idee om dit ook tegen andere teams te doen als Giménez niet inzetbaar is. Het druk zetten lijkt met Stengs als 'nummer 10' namelijk beter als het met drie spitsen wordt uitgevoerd.

STAN SPOEL

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.