Analyse: Zo vernederde Feyenoord Ajax zonder de bal te hebben

0-1 Giménez

Weinig hebben het meer over de uitslag van dit duel door de ongeregeldheden tijdens en na de wedstrijd, maar er is ook gevoetbald in de Klassieker. Feyenoord stond na iets meer dan een halfuur spelen met 0-3 voor in de ArenA. Tactische analyse van een Klassieker die vroegtijdig eindigde.

STAN SPOEL

 

De opstelling van Arne Slot zegt iets over hoe de trainer van Feyenoord naar de wedstrijd tegen Ajax kijkt, en dan vooral naar linksback Borna Sosa. De Kroaat is aanvallend een gevaarlijk wapen met een meer dan goede voorzet, maar verdedigend is de linksback kwetsbaar. Slot had op voorhand dus twee mogelijkheden om naar Sosa te kijken. Dam je in eerste instantie zijn aanvallende impulsen in? Of val je zijn kwetsbaarheden in verdedigend opzicht aan? Als Slot voor optie 1 had gekozen, had hij met Alireza Jahanbakhsh een uitstekende buitenspeler. De Iraniër bezit de tactische intelligentie, de discipline en de inhoud om een hele wedstrijd de Kroatische linksback te achtervolgen. Optie 2 vraagt meer om een type als Yankuba Minteh. Met de snelheid, wendbaarheid en dribbelkwaliteiten van Minteh kan Sosa in verdedigend opzicht tot moeilijke situaties gedwongen worden. Dat laatste is wat Slot hoopt te bewerkstelligen. De Gambiaan start namelijk in de basis bij Feyenoord. 

Binnen 10 minuten straft Feyenoord de eerste schoonheidsfoutjes bij Ajax al af. De goal valt via een opbouwpatroon die Slot dit seizoen vaker gebruikt. Quilindschy Hartman speelt met een bal door de linies de inzakkende Giménez in. De Mexicaan kan aan de bal komen omdat de passlijn in de as onvoldoende wordt dichtgezet door de middenvelders van Ajax. Timber is ondertussen al onderweg in de diepte. De spits tikt door op de doorgelopen Quinten Timber die daarna Giménez oog in oog zet met Gorter: 0-1. 

De Mexicaan is ook verantwoordelijk voor de tweede goal van de Rotterdammers. Feyenoord lokt vanuit Sutalo de bal naar Anton Gaaei uit. Op het moment dat de Deen de bal ontvangt loopt Paixão aan om hem onder druk te krijgen. De Deen blijkt hier niet tegen bestand en heeft buiten de doelman en een blinde bal naar voren geen afspeelmogelijkheden. Vervolgens maakt hij ook nog eens de slechtst denkbare keuze in deze situatie door de bal door het midden in de voeten van Giménez te schieten. De spits kapt vervolgens Hato uit en maakt zijn tweede: 0-2. 

En dat in een openingsfase waarin er voor het eerst dit seizoen een beter idee van druk zetten bij Ajax te ontdekken is. 

Ajax weet dat Feyenoord graag van achteruit wil opbouwen. Dat blijkt ook in de openingsfase volgens het vaste opbouwpatroon. Hancko en Trauner gaan dichtbij Wellenreuther staan en worden ook aangespeeld door de Duitse goalie. Vanuit hier probeert Feyenoord de vrije man op het middenveld te vinden, alleen lukt dat lastig tegen Ajax. Wieffer wordt geschaduwd door Kenneth Taylor, waardoor hij lastig aanspeelbaar is. Ondertussen positioneert Berghuis zichzelf tussen Hancko en Hartman in zodat ook de pass naar de back eruit gehaald wordt. Forbs blijft bij Geertruida als Trauner de bal heeft en knijpt richting Trauner wanneer de bal naar Hancko gaat, waardoor de Slowaak weinig afspeelopties heeft als hij op de eigen achterlijn staat. Dat zorgt voor een paar penibele situaties bij de centrale verdediger van Feyenoord.

Druk zetten Ajax

Druk zetten Ajax

Waar het druk zetten beter ging en de Amsterdammers in balbezit op de helft van Feyenoord aardig meevoetballen, is de restverdediging ondertussen nog steeds niet opgelost. Dat speelt Ajax parten bij de 0-3. Na een corner is Giménez in zijn eentje te vinden rond de plek waar de bal valt. De Mexicaan komt vervolgens een zee van ruimte in de opkomende 60 meter tegen en legt af op Paixão: 0-3. 

Het druk zetten is aan Feyenoord-kant dus ook goed verzorgd, al maakt Ajax het de Rotterdammers op dat gebied ook niet moeilijk. De Amsterdammers spelen het elftal van Slot namelijk keer op keer in de kaart. Bij Feyenoord is al lange tijd het plan met druk zetten hetzelfde: lok de bal naar de back en sluit die in. De 0-2 is hiervan een schoolvoorbeeld, maar het gaat nog veel vaker fout bij Ajax.

Zo zijn de cijfers tot aan de definitieve staking duidelijk:

Ajax Feyenoord
Balbezit 66% 34%
Goals 0 3
Expected Goals 0,22 1,52

De bal was voor Ajax in de gestaakte wedstrijd, de kansen en doelpunten voor Feyenoord. In de (kortdurende) tweede helft wordt Feyenoord ook in balbezit langzaamaan sterker dan in de eerste helft. Slot lijkt bewust gewacht te hebben tot de Amsterdammers fysiek uitgeputter zijn na een zware wedstrijd slechts 3 dagen voor de Klassieker, om zelf te gaan domineren in balbezit. Als Feyenoord ook dat onderdeel nog beter had uitgevoerd was de wedstrijd in een nog pijnlijkere uitslag uitgedraaid. Dat de wedstrijd uiteindelijk gestaakt wordt kan dan ook alleen maar een voordeel voor de ploeg van Steijn genoemd worden, want zijn elftal was vermoeid en rijp voor de slacht. Het voetbal dat zijn ploeg in de eerste helft speelde, is namelijk bijna niet vol te houden. 

 

STAN SPOEL

Reactie plaatsen

Reacties

Maarten Verheul
7 maanden geleden

Expected goals1,5 en er 3 maken. Gewledig.