Analyse: Rol van Stengs dwingt tegenstanders tot keuzes

Feyenoord heeft ook de volgende overwinning in de reeks toegevoegd. Go Ahead Eagles werd met 3-1 over de knie gelegd in de Kuip. Tactische analyse van het duel waarin Calvin Stengs zijn rol opnieuw bepalend werd.

Arne Slot heeft duidelijk nagedacht over het vraagstuk Calvin Stengs. 'Hoe krijg ik mijn meest creatieve speler zo vaak mogelijk aan de bal?'. Daar is de oefenmeester de laatste tijd duidelijk mee aan de slag gegaan. De Feyenoorder heeft zelfs een speciale rol van Slot gekregen zodat hij bepalender kan worden aan de bal. Dat Slot Stengs voor deze rol aanwijst, is ook niet opzienbarend. De aanvallende middenvelder levert namelijk al weken prestaties van absoluut topniveau. Zijn balvastheid, gevoelige passes, kwaliteiten in de kleine ruimte en overzicht leveren de ene na de andere kans op voor Feyenoord.

Arne Slot bouwt sinds dit seizoen graag op zoals Roberto de Zerbi dat doet bij Brighton & Hove Albion. De trainer van de Engelse club kenmerkt zijn speelstijl door het lokken van tegenstanders, om vervolgens pas een pass te spelen. Wanneer er een speler van de tegenpartij druk zet, is er namelijk minimaal een andere speler op het veld vrij. Zowel de Zerbi als Slot zijn erg op zoek naar het vinden van die vrije man. Daarnaast spelen beide trainers graag door de as van het veld, omdat daar de meeste kansen liggen om gevaarlijk te worden. 

Go Ahead Eagles kwam daarom met een goed strijdplan naar de Kuip. René Hake bouwde de as dicht door vrijwel al zijn aanvallende spelers de passlijnen naar de middenvelders van Feyenoord te laten afschermen. Hierdoor leek de opbouw van Feyenoord 'traag'. Wat veel zich daarbij niet lijken te realiseren, is dat dit precies is wat Slot volgens het adagium van de Zerbi wil. Passes spelen moet zinvol zijn, niet om van de bal af te zijn. Dus is het af en toe noodzakelijk om druk uit te lokken om een vrije man te creëren ergens op het veld. 

Dankzij een slimme truc van de Rotterdamse oefenmeester is dat vaak Calvin Stengs. De creatieveling start dan wel vanaf de '10' positie, maar hij heeft veel vrijheid om rond zijn positie te zwerven. Vaak duikt Stengs links of rechts van de as op, omdat die simpelweg volgebouwd staat. Het slimme van deze loopacties is, dat het de tegenstander tot keuzes dwingt. Volgt de directe tegenstander van Stengs hem, dan ontstaat er een groot gat in de as waar bijvoorbeeld Santiago Giménez vrij kan komen. Laat de directe tegenstander van Stengs hem lopen, komt de meest creatieve speler van Feyenoord vrij om te strooien met fraaie passes. 

Zo'n moment is de aanleiding voor de 3-0 van Feyenoord. 

Beelden: ESPN YouTube

Hier komt de creatieve linkspoot van Feyenoord vrij tussen de linies. Zijn directe tegenstander volgt hem dit keer niet, waardoor Stengs vrij kan aannemen en opendraaien. Het bleek een slechte keuze van zijn bewaker. De '10' van de Rotterdammers draait open en vindt Santiago Giménez. De Mexicaan schiet uit de draai binnen voor 3-0.

Maar niet alleen mét bal is de creatieveling belangrijk voor Feyenoord. Bij de 1-0 laat de linkspoot namelijk zien dat hij ook zonder bal een enorme toegevoegde waarde is voor dit Feyenoord. 

Wanneer Minteh de bal ontvangt na een overstapje van Quinten Timber, loopt Stengs expres meerdere meters naar de rechterkant om een ruimte open te trekken voor zijn ploeggenoot. Zijn plan blijkt te werken. Zowel Edvardsen als Kuipers stappen namelijk richting Stengs waardoor Minteh de ruimte heeft om een dribbel in te zetten. De Gambiaan profiteert hiervan en maakt 1-0. 

Bij de 2-0 is het wederom een loopactie zonder bal die Stengs dit keer zelf een doelpunt oplevert. Als een geboren spits loopt Stengs diep in de richting van de tweede paal. Quilindschy Hartman heeft vervolgens al gezien dat Stengs onderweg is en geeft hem op een presenteerblaadje aan de 'nummer 10'. 

De aanvallende middenvelder van Feyenoord eindigt de wedstrijd met vijf gecreëerde kansen, een doelpunt en een assist. Inmiddels staat de linkspoot op een gemiddelde van 4,5 gecreëerde kansen per 90 minuten (alleen Joey Veerman haalt een hoger gemiddelde). Daarnaast is hij met vijf assist lijstaanvoerder op dat klassement en is hij eveneens de koploper als het gaat om expected assists in de Eredivisie. Calvin Stengs is een creatieve passingsmachine die de Rotterdammers veel kansen oplevert door ploeggenoten voor het doel te zetten of in de buurt van het doel te krijgen. Daarbij wordt hij met de week allrounder vanwege zijn verbeterde loopacties en meters zonder bal. Stengs is onder Slot de volgende stappen in zijn ontwikkeling aan het zetten en hij is onderweg om een akelig complete voetballer te worden.

LEES OOK:

Analyse: Deze kwaliteiten maken Santiago Giménez een topspits

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.