Analyse: Schuiven met Stones levert Manchester City Champions League winst op

Gepubliceerd op 10 juni 2023 om 22:59

Manchester City is de winnaar van de Champions League 2022/23. De finale van het miljardenbal werd met 1-0 gewonnen van Inter. Tactische analyse van een stroperige, maar tactisch zeer interessante finale.

Al snel in de wedstrijd valt te zien dat Pep Guardiola zijn inschuivende centrale verdediger John Stones, tegen Inter als rechtsback gebruikt. Vanuit hier komt de moderne verdediger in balbezit weliswaar op dezelfde plekken terecht als vanuit de centrale positie. Guardiola kiest deze wedstrijd voor Stones als rechtsback omdat Inter zonder echte buitenspelers speelt. Manuel Akanji of Kyle Walker wordt in wedstrijden vaak als rechtsback ingezet om snelle beweeglijke buitenspelers af te stoppen. Tegen Inter kan John Stones vanwege een gebrek aan buitenspelers weer als inverted wingback gaan acteren.

De rol van Stones is in de Champions League zelfs geavanceerder dan ooit. Waar de Engelsman ooit van nature een centrale verdediger was, is hij tegen Inter in fases zelfs aanvallende middenvelder in de opbouw van Manchester City.

Ook zorgt Guardiola door een omzetting voor een ander probleem bij Inter. Kevin de Bruyne start namelijk verrassend genoeg aan de linkerkant. Normaal gesproken opereert de Belg als rechter aanvallende middenvelder bij Manchester City. Dit keer kiest Guardiola ervoor om een van zijn sterspelers op de linker aanvallende middenvelder positie te posteren. Reden hiervoor is om een dekkingsprobleem bij Inter te forceren. De Spaanse trainer gaat er namelijk vanuit dat Simone Inzaghi Bastoni door laat dekken op de Belgische ster. Door de Bruyne op links te positioneren, moet Inter hier nieuwe antwoorden op zien te vinden.

Aanvallende veldbezetting Manchester City

Halverwege de eerste helft gooit Guardiola zijn plannen met de Bruyne weer in de prullenbak. İlkay Gündoğan is vanaf de 25e minuut de linker aanvallende middenvelder. In de 35e minuut worden de plannen door een blessure bij zijn Belgische superster helemaal door de war geschopt. Phil Foden neemt zijn plek in als middelste aanvallende middenvelder.

Bij balbezit van Inter zet Manchester City de Italianen extreem hoog vast. Met een 4-2-4 bezetting proberen de Engelsen de opbouw van Inter vast te zetten. Dit lukt zeer aardig, Inter wordt namelijk niet gevaarlijk uit eigen opbouw. De taak is - eerst voor de Bruyne - en later aan Foden om Marcelo Brozović te schaduwen in de eerste fase van de opbouw.

Zelf lukt het de mannen van Guardiola in de eerste helft ook nog niet om tot veel kansen te komen.

In de tweede helft blijft het statische beeld hetzelfde. Manchester City heeft veel moeite om door de stugge 5-3-2 van Inter heen te voetballen. Tot minuut '68. Manuel Akanji komt na een langlopende aanval aan de bal en dribbelt vrij in richting de zestien van Inter. Bernardo Silva heeft intussen dankzij een voorafgaande aanval tijdelijk van positie geruild met John Stones. Hierdoor is de Portugees in een keer de aanvallende middenvelder en ontsnapt hij in een splitsecond aan zijn mandekkers. Plots staat Silva vrij in de zestien om voor te geven. Zijn teruggetrokken voorzet wordt nog aangeraakt, waarna hij voor de voeten van Rodri valt: 1-0.

Dat John Stones ook bij de goal een rol speelt mag geen verrassing meer heten. De problemen ontstaan voor Inter in de tweede helft namelijk met name door de Engelse speler van City. Door nog vaker door te schuiven en nog hoger op het veld te gaan spelen komt Inter bij fases een mannetje te kort om de City-spelers te dekken.

In de slotfase komt Inter nog tot de ultieme kans op de gelijkmaker. Door met een opportunistische bal de zestien te zoeken, komt de bal via een kopbal op het hoofd van Romelu Lukaku. Hij vindt van dichtbij alleen de knie van Ederson.

Uiteindelijk wint Manchester City de Champions League na een stroperige wedstrijd. Hierin bleek een positiewisseling met John Stones de winnende factor te zijn. Het schuiven met Stones levert Manchester City de Champions League op.