Analyse: Flanken PSV doen Rangers de das om

Gepubliceerd op 30 augustus 2023 om 22:56

PSV gaat de UEFA Champions League in na een overwinning op Rangers: 5-1. Tactische analyse van een wedstrijd waar PSV vooral besluit om de flanken optimaal te benutten tegen de Schotten. 

Op voorhand kiest Peter Bosz voor voetbal door centraal achterin Jerdy Schouten neer te zetten. De oefenmeester van de Eindhovenaren lijkt de Rangers te willen bestrijden met méér voetbal dan een week eerder. Al snel valt het plan met de - van oorsprong - middenvelder te zien. Schouten dribbelt veelvuldig het middenveld in om daar met voetballende oplossingen eerder spelers tussen de linies te vinden. 

Op de linkerflank van PSV vallen opnieuw dezelfde trucs op als in eerdere wedstrijden. Serginio Dest schuift ver op naar voren, Lang knijpt naar binnen en Veerman laat zich uitzakken naast de centrale verdedigers om een extra aanspeeloptie te worden. In de eerste tien minuten levert die wisselwerking alweer een aantal beloftevolle momenten op. Er wordt alleen te slordig omgesprongen met de momenten dat er wel degelijk ruimte ligt om gevaarlijk te worden. 

Vorige week wilde Rangers dit bestrijden door Todd Cantwell de opdracht te geven om Joey Veerman te schaduwen. Dat plan wordt ook in Eindhoven doorgetrokken door de Schotten. Veerman probeert zich tegelijkertijd te ontdoen van de druk door zich op veel verschillende plekken op het veld aan te bieden.

Dat levert na iets meer dan een halfuur spelen een reuzekans op voor Ismaël Saibari. Na een goede wisselwerking tussen Dest en Lang komt de lage voorzet precies voor de voeten van de 'nummer 10' van PSV. Hij vindt alleen de voeten van Jack Butland. 

Diezelfde linkerkant zorgt ook voor de openingsgoal bij PSV. Na een ingooi van Dest, wordt er een driehoekje gevormd tussen de dynamische linkerkant van de Eindhovenaren. Lang stuurt met een pass buitenkant rechts de doorgelopen Veerman weg. De middenvelder legt hem vervolgens panklaar op het hoofd van Saibari: 1-0.

Zo komt PSV dus in minder dan 5 minuten tijd, twee keer op exact dezelfde manier, met dezelfde spelers tot twee grote kansen. 

Bosz lijkt het plan van Rangers om Cantwell op Veerman te zetten dus te tackelen door Veerman nog meer vrijheid te geven om naar voren te gaan. De oud-speler van Fortuna Sittard is namelijk vaak in twijfel tot welke hoogte hij de spelverdeler van PSV moet volgen. Daarnaast ondervindt Rangers eveneens problemen met het ondertal dat ontstaat door de opkomende Dest. 

De 2-0 valt opvallend genoeg dankzij de rechterkant. Johan Bakayoko loopt richting de achterlijn en wacht net zo lang tot hij drie man aan zich gebonden heeft om Teze vrij te krijgen. De Belg bereikt vervolgens - wanneer dat moment zich voordoet - met een terugtrekpass de rechtsback van PSV. Die geeft een puntgave voorzet op Luuk de Jong, die hem vervolgens teruglegt op Saibari: 2-0. 

Zo vallen beide doelpunten dankzij de afstemmingen op de flanken bij PSV. 

Toch doet Rangers na dik een uur spelen iets terug. Die goal valt vooral te herleiden aan een prachtig stiftballetje van Todd Cantwell, die daarbij Sam Lammers lanceert. Na een lage voorzet tikt Tavernier binnen: 2-1.

Het blijft alleen niet lang spannend. Lang wordt op de linkerflank neergelegd waarna een vrije trap voor de Eindhovenaren ontstaat. Veerman neemt vervolgens zelf de vrije trap die hij op het hoofd van Luuk de Jong legt: 3-1. 

Doelpunt nummer vier ontstaat wederom dankzij Johan Bakayoko. De Belg wacht wederom tot - de dit keer opstomende - Teze vrijkomt om de bal vervolgens aan kwijt te kunnen. Teze vindt op zijn beurt de vrijstaande Veerman rond de rand van de zestien. De spelverdeler haalt hard en droog uit in de verre hoek: 4-1. 

Zo kan er voornamelijk gesteld worden dat de flanken van de Eindhovenaren Rangers de das omdoen. Vrijwel iedere aanval aan de kant van PSV wordt gecreëerd door de buitenspelers/backs van het elftal van Bosz. Daarin valt Johan Bakayoko met zijn kwaliteit om tegenstanders aan zich te binden voornamelijk op. De Belg is niet alleen meer goed in het rechtstreeks creëren van kansen voor zijn ploeggenoten, hij is inmiddels ook meer dan bedreven in het indirect creëren van ruimtes voor zijn ploeggenoten. Dat maakt de interesse van vele clubs in de nog altijd jonge buitenspeler niet vreemd te noemen. Met dit soort acties bewijst hij namelijk ook over het brein van een topvoetballer te beschikken. 

Een knullig eigen goal maakt de stand zelfs nog tot 5-1. 

Conclusie

Zo valt te concluderen dat PSV tegen Rangers vooral om het blok van de Schotten heen ging. Met een dynamische draaimolen op links en een slimme dreigende Bakayoko op rechts beschikt PSV ook over de ideale middelen om via de flanken gevaarlijk te worden. Deze middelen zorgen voornamelijk voor het feit dat PSV na een aantal jaren de Champions League weer bereikt. 

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Stephan
9 maanden geleden

Prima analyse!