Analyse: Dit staat Feyenoord te wachten tegen Celtic

Gepubliceerd op 13 september 2023 om 13:46
Opstelling Celtic

Feyenoord treedt aanstaande dinsdag voor de eerste ronde van de Champions League aan tegen Celtic. De kampioen van Schotland werd uit pot 4 getrokken en als zwakste tegenstander van de Rotterdammers geacht. Tijd om de Schotse kampioen onder de loep te nemen.

Geschreven door: Stan Spoel

Op voorhand dé ploeg waar zes punten tegen gehaald moeten worden, zal de analyse van de meeste mensen zijn. De kampioen van Schotland werd als ploeg uit pot 4 gekoppeld aan Feyenoord en is volgens ieder statistisch systeem inderdaad de zwakste broeder uit Groep E. 

In eigen land zijn de Schotten dominant, maar de stap van de Scottish Premiership naar de Champions League blijkt al jaren een enorme te zijn. Zelfs vorig jaar - toen Celtic geweldig voetbal speelde onder de succestrainer Postecoglou - werden er slechts twee schamele punten gehaald in een poule met Real Madrid, RB Leipzig en het Shakhtar Donetsk waar Feyenoord met speels gemak overheen liep. Nu de Australische succescoach ook nog eens is vertrokken naar Tottenham Hotspur, moet er weer van voorafaan gebouwd worden aan een elftal dat een keer wél overwintert in de groepsfase van het miljardenbal. 

Inmiddels is Brendan Rodgers de trainer bij de regerend kampioen van Schotland. Na avonturen bij onder andere Liverpool en Leicester City staat de Noord-Ierse trainer nu aan het roer bij Celtic. Tijd om het Celtic van Rodgers eens volledig binnenstebuiten te keren.

Opbouw

Elftallen van Brendan Rodgers staan bekend als teams die graag van balbezit uitgaan. De trainer van Celtic heeft in de eerste wedstrijden bij de Schotten wederom bewezen dat hij een trainer van opbouwen en voetballen is. Tot nu toe komt er dan ook in de Schotse competitie geen team in de buurt van de cijfers van Celtic als het gaat om het rondgaan van de bal. 

Met gemiddeld ruim 531 passes per wedstrijd staat Celtic momenteel bijna 100 passes hoger dan de nummer twee op deze statistiek (Rangers). Daarnaast is de regerend kampioen bij uitstek de ploeg met de meeste balbezitsperiodes met 10 of meer passes (64). Deze opbouwmomenten leveren vaak genoeg ook succes op. Op dit moment is de Schotse ploeg namelijk in eigen land het elftal met de meeste expected goals uit open spel, meeste schoten op doel en meeste gecreëerde kansen. Het lukt de ploeg van Rodgers in Schotland dus goed om het vele balbezit (gemiddeld bijna 67%) om te zetten in kansen. 

De Schotse kampioen bouwt op volgens spelprincipes die Arne Slot niet gek zullen doen opkijken. In de opbouw voert Rodgers namelijk hetzelfde uit als de Nederlandse oefenmeester van Feyenoord, maar dan gespiegeld. In de opbouw komt linksback Taylor naast McGregor om de opbouw vorm te geven, zie onderstaand moment.

Beelden: SPFL YouTube

Later zie je hier indirect de gevolgen van. Omdat Rangers met mandekking de middenvelders van Celtic probeert op te vangen, kan McGregor met een subtiele bal Abada in bovenstaande situatie krijgen. Uiteindelijk verprutst de spits Furuhashi dit moment om de bal binnen te tikken. 

Veldbezetting opbouw Celtic

In bovenstaand moment creëert Celtic uit een opbouwmoment een grote kans. Maar het gaat niet altijd goed bij de Schotten. Dat wordt pijnlijk duidelijk gemaakt door Rangers in minuut '28 van de Old Firm. 

Neem onderstaande visualisatie. Zweedse verdediger Gustaf Lagerbielke probeert - net als een aantal minuten eerder - de voetballende oplossing van achteruit te vinden. Cyriel Dessers schaduwt ondertussen Callum McGregor zodat hij niet aangespeeld kan worden. Vervolgens wacht de Nigeriaanse Belg op het juiste moment om vanuit McGregor aan te lopen richting Lagerbielke. De Zweedse verdediger struikelt daaropvolgend knullig over de bal en Dessers kan vrij door op doelman Joe Hart. Celtic mag uiteindelijk van geluk spreken dat het doelpunt wordt afgekeurd. Maar ondanks dat dit geen geldig doelpunt opleverde, valt hier voor Slot en Feyenoord wel goed nieuws uit te putten. Het laat namelijk zien dat dit Celtic onder druk te krijgen is wanneer je vanuit de verdedigende middenvelder richting een van de centrale verdedigers aanloopt. Deze loopjes kan de (gelegenheids)spits van Feyenoord genoeg gaan maken tegen de Schotten.

Zonder bal

Dat Celtic in eigen land domineert vertaalt zich ook in de cijfers zonder de bal. De elf van Rodgers zijn fanatiek in het druk zetten in de competitie. Alleen the Hearts staan vooralsnog gemiddeld minder passes van de tegenstander toe dan Celtic (8,8). De regerend kampioen van Schotland is dus in staat om een hele wedstrijd te rennen en vliegen over het veld heen. 

Toch valt er onder de druk van Celtic uit te voetballen, en wanneer dat je lukt zal je direct zien dat de Schotten achter de eerste drukzetmomenten kwetsbaar zijn. Tussen het middenveld en het tragere statische centrum van Celtic liggen vaak grote ruimtes om vrij te komen voor spelers met een steekpass in de benen. Als het Calvin Stengs of Luka Ivanušec lukken om in deze ruimtes te komen, kunnen spelers als Yankuba Minteh en Igor Paixão achter de laatste lijn kruipen. Hier liggen kansen tegen de Schotten.

Waar het in eerste instantie al opvalt dat Celtic onder druk te krijgen is en vanuit daar doelpunten te maken zijn, valt ook op dat er opvallend vaak kansen worden gecreëerd tegen Celtic door het hanteren van een bal achter de laatste lijn. Tegen iedere tegenstander krijgen de elf van Rodgers opvallend vaak kansen tegen uit lange ballen die achter de laatste lijn worden gelegd. Rangers gooide het tegen Celtic vooral op het hanteren van deze tactiek, en ondanks dat Celtic die wedstrijd uiteindelijk won met 0-1, had de ploeg die door PSV werd uitgeschakeld die wedstrijd altijd moeten winnen volgens de kansenverhouding. 

Wellicht zal Slot een oude truc van stal halen tegen de eerste tegenstander van Feyenoord in de Champions League. In 2021/22 hanteerde Slot namelijk ook een tactiek die veel afgestemd leek op het spelen van ballen achter de defensie om met snelheid te verrassen. Dat was in de halve finale tegen Olympique Marseille. Tegen Celtic kan een soortgelijke benadering ook succesvol zijn, al liggen er ook kansen om voetballend door Celtic heen te spelen.

Gevaarlijke spelers

Een aantal sterkhouders uit het succesvolle elftal van Ange Postecoglou zijn verdwenen naar andere clubs. Zo vertrok Jota (goed voor 11 doelpunten en een gelijk aantal assists) en Starfelt (centrale verdediger). Toch zijn er ook nog een aantal sterkhouders gebleven bij Celtic. De topscorer van vorig jaar met 27 doelpunten Furuhashi is behouden en de extreem talentvolle Matthew O'Riley staat nog altijd onder contract. 

Vooral laatstgenoemde kan een doorn in het oog worden voor de Rotterdammers. De middenvelder was vorig seizoen de speler met de meeste gecreëerde kansen (81) en staat ook dit seizoen weer bovenaan de lijst als het gaat om het creëren van kansen. Daarnaast leverde hij al vier rechtstreekse bijdrages aan doelpunten af in vier wedstrijden. Aan het middenveld van Feyenoord de taak om deze Deense spelmaker aan banden te leggen. Een zwak punt waar Arne Slot ook op zal gaan drammen bij zijn spelers: de Deen is stijflinks. Vrijwel alle passes, tackles, slidings en schoten voert de spelmaker met zijn favoriete linkerbeen uit. Dwing hem naar zijn rechterbeen en de middenvelder zal minder gevaarlijk zijn.

Conclusie

Celtic onder Rodgers is een verzorgd opbouwende ploeg die fanatiek druk zetten op de tegenstander. De Schotten zijn over het algemeen zorgvuldig aan de bal (al zijn ze nog niet op Champions League niveau getest), creëren in eigen land veel kansen uit opbouwmomenten en veroveren vaak de bal rond de vijandelijke zestien. 

Toch is Celtic dé ploeg die je moet verslaan om overwintering te behalen. De defensie wil wel eens bezwijken onder druk als er weinig afspeelopties zijn, er liggen veel ruimtes achter de laatste lijn en de ploeg van Rodgers zal niet snel door een goed georganiseerde ploeg langskomen. Daarnaast zal Celtic met Feyenoord een ploeg treffen die óók graag de bal heeft, in eigen land is de regerend kampioen dit niet gewend wegens de dominantie. De vraag is dus nog hoe Celtic er mee omgaat wanneer Feyenoord langdurig balbezit heeft. 

Wanneer Feyenoord goed georganiseerd is, georganiseerd druk zet en aan de bal zorgvuldig is, zal de ploeg van Slot grote kans hebben om van Celtic te winnen. Zeker wanneer de spits van Feyenoord McGregor schaduwt en daarmee de centrale verdedigers het opbouwwerk laten doen, zal dat een ideale methode kunnen zijn om tot doelpunten te komen. Rangers bewees namelijk al dat dit Celtic onder druk te krijgen is en er gevaarlijke momenten uit kunnen komen. 

LEES OOK:

Analyse: Voetbalt Feyenoord inderdaad beter dan in het kampioensjaar?

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.