Analyse: Zo bracht Feyenoord Atlético Madrid aan het wankelen

Gepubliceerd op 4 oktober 2023 om 21:12

Feyenoord heeft verloren van Atlético Madrid in de Champions League: 3-2. Tactische analyse van een wedstrijd waar Feyenoord alles goed deed, maar het belangrijkste te weinig deed: scoren.

Arne Slot verrast met zijn opstelling voor de wedstrijd. Waar de laatste weken het middenveld perfect lijkt te draaien met Quinten Timber en Mats Wieffer als controleurs met Calvin Stengs ervoor, kiest Slot nu voor Ramiz Zerrouki in het elftal. Daardoor schuift Stengs door naar de flank in de beginopstelling. 

Met het opstellen van Zerrouki hoopt Slot op een aantal voordelen:

1. Slot hoopt meer zekerheid in te bouwen tegen counters, de Algerijn is een meester in onderscheppingen en het afschermen van passlijnen.

2. Zerrouki heeft een goede lange pass, hiermee kan er snel van kant gewisseld worden in balbezit.

3. Wanneer Slot het normale middenveld opstelt, komt Feyenoord een middenvelder te kort om Griezmann constant in de gaten te houden. Met Zerrouki tackelt de oefenmeester dit probleem.

Dat laatste voordeel is vooral belangrijk, omdat Ayase Ueda waarschijnlijk nog niet over de kwaliteiten/tactische intelligentie beschikt om de extra middenvelder te worden in de opbouw. Slot zal hem dus ergens anders vandaan moeten halen. 

Lutsharel Geertruida kan dat invullen, alleen is hij belangrijk in de laatste lijn om een man meer te houden tegenover de twee spitsen van Atlético. De enige andere optie is een andere rol voor Calvin Stengs. Met het opstellen van Stengs als vleugelaanvaller hoopt Slot dat hij vaker bereikt wordt. Door als 'tweede 10' te komen, in plaats van er al te staan, kan hij wellicht makkelijker aanspeelbaar zijn. Daarnaast kan hij hoger op het veld aan de bal komen, omdat hij niet zijn middenvelder hoeft te volgen bij een aanval van Atlético. 

Dat zorgt voor bovenstaande opstelling op papier. 

Al snel blijkt dat de aanpassing van Slot een meesterzet is. Doordat Zerrouki vooral in de as Griezmann schaduwt, komt de Fransman weinig aan de bal. Alleen Morata, Oblak en Saúl toucheren de bal nog minder dan de zwervende Griezmann. Daarnaast komt hij vrijwel alleen aan de bal wanneer hij zich compleet aan de zijlijn bevindt, waar hij minder gevaarlijk kan worden.

Daarnaast valt op dat Slot in de opbouw nog een extra tactisch punt heeft aangestipt bij zijn ploeg. Geertruida is tegen de Spanjaarden in balbezit continu een extra controleur naast Ramiz Zerrouki. Atlético krijgt met de twee spitsen en de middenvelders geen druk op het overtal van Feyenoord. Zij worden namelijk constant voor keuzes gezet: doorgaan op de controleurs? of bij de aanvallende middenvelders van Feyenoord blijven? Vaak kiezen de middenvelders van de hoofdstedelingen voor het tweede. Dit zorgt dat Zerrouki vaak vrij kan komen voor de verdediging en het spel kan verplaatsen naar de creatieve spelers van de Rotterdammers. 

De 1-0 valt dankzij een patroon die eerder bij Feyenoord gesignaleerd is. Hartman wordt aan de zijlijn bereikt en speelt Quinten Timber in. Die maakt vervolgens meters om dichterbij het doel van de Spanjaarden te komen. Vervolgens laat Ayase Ueda zien over een goed spitseninstinct te beschikken door met een slimme loopactie de verdedigers van Atlético in de luren te leggen. Hij stuit nog op de doelman, maar met wat fortuin valt de bal binnen: 1-0.

De 1-1 valt op een knullige manier door ingrijpen van Mats Wieffer. De verdedigende middenvelder probeert een pass van een van de centrale verdedigers te onderscheppen, maar zet daarmee Morata alleen voor Wellenreuther. Dat straft de Spanjaard af: 1-1.

Vlak daarna komt Feyenoord wél weer op voorsprong, maar vergeet het de score simpelweg uit te breiden. De Rotterdammers doen technisch en tactisch alles wat nodig is om van Atlético Madrid te winnen. 

Want de Spanjaarden worden bij tijd en wijlen aan het wankelen gebracht door de opbouwpatronen van Feyenoord. Paixão en Stengs houden het veld breed en rekken het veld op om de aanvallende middenvelders van Feyenoord wat extra ruimte te geven om in te lopen en gevaarlijk te worden. 

De Spanjaarden kregen het niet voor elkaar om de passlijnen naar creatieve Rotterdammers dicht te lopen. De centrale verdedigers van Feyenoord blijken namelijk ook op een hoger niveau dan de Eredivisie in staat om te wachten met passes. Zodra spelers van Atlético Madrid uitstappen richting de centrale verdedigers van Feyenoord, wordt direct Geertruida of Zerrouki ingespeeld. 

Dat de ploeg van Slot niet meer scoort heeft het niet aan het uitstekende veldspel te danken. Hoe anders is dat aan de andere kant. Begin tweede helft maakt Morata namelijk vroeg de 3-2. Daarna kunnen de mannen van Simeone het spel spelen, wat ze als geen ander kunnen. Passlijnen op eigen helft eruit halen, inzakken en veel in duels komen. 

Zo kilt Atlético uiteindelijk het heftige aanvalsspel van Feyenoord en kan het de overwinning in huis houden. 

Conclusie

Feyenoord heeft eigenlijk alles goed gedaan om te winnen van Atlético Madrid. De veldbezetting klopte, de zet met Zerrouki werkte perfect en Feyenoord is in staat om op het allerhoogste niveau de oplossingen naar voren te vinden. Zo komen er nu geen punten mee naar Rotterdam, maar kan Slot nu wel zien dat zijn ploeg zich kan meten met de allerbeste ploegen én ook nog eens op een manier die hij zo graag ziet bij zijn ploeg.

 

STAN SPOEL

 

Reactie plaatsen

Reacties

Druzco
7 maanden geleden

2 goals uit 2.5 xG is niet zo verkeerd. 3 tegengoals uit 0.9 xG is wel slecht. Met name Trauner 2x niet scherp genoeg, zoals hij vorig seizoen ook al Europees steekjes liet vallen. De 1e tegengoal ligt aan de rare regel. Die bal is voor buitenspelstaande speler, dat tegenhouden van Wieffer is dus geen nieuwe situatie, het is direct gevolg van buitenspel (wat hij natuurlijk niet wist of niet zeker van was).

Maar grotendeels een mooie analyse, nuttig om nog meer te genieten van Feyenoord en Slot