Analyse: Feyenoord is weer een topclub

Gepubliceerd op 5 oktober 2023 om 20:49

Ondanks dat het eindresultaat niet geheel naar wens is, kan Feyenoord met opgeheven hoofd terugkijken naar het duel met Atlético Madrid. De Rotterdammers waren de betere en creëerde kansen genoeg. Tijd voor wat (tactische) conclusies die Arne Slot kan trekken uit het treffen met Atlético Madrid en de weken daarvoor. Een daarvan: Feyenoord is weer een topclub.

VOETBAL DOOR HET MIDDEN

Slot roemt het hele seizoen voornamelijk de opbouw van Feyenoord. De Rotterdammers zijn dit jaar meesters geworden in het vinden van de vrije man op het middenveld. Alleen, was dit tot gisteren toe tegen Eredivisieclubs met minder kwaliteit dan Feyenoord. Tegen Atlético stond een test op het programma waar Feyenoord qua individuele kwaliteit niet duidelijk de sterkste was. Slot was daarom extra nieuwsgierig naar zijn ploeg onder de hoogste weerstand. 

Zo ook naar de opbouw die dit seizoen zo vlekkeloos goed verloopt. Feyenoord bouwt dit jaar op volgens een stijl die erg lijkt op die van Roberto de Zerbi bij Brighton & Hove Albion. Dit houdt in dat de Rotterdammers vaak druk proberen uit te lokken van tegenstanders en pas de pass geven wanneer de vrije man te bereiken is. Daarnaast moet de opbouw van Feyenoord door het midden gespeeld worden. Vaak lokken Trauner en Hancko tegenstanders naar zich toe om daarna de controleur te bereiken met een pass door de as. Slot begint dit zelfs op bijna even extreme wijze door te voeren als zijn Italiaanse collega bij Brighton. Op sommige momenten zetten Hancko en Trauner zelfs hun voet op de bal om druk van tegenstanders uit te lokken. Onderstaand voorbeeld is een mooi moment van een opbouwpatroon van Feyenoord waar het de as zoekt.

Trauner komt hier aan de bal rond de middenlijn. De makkelijkste (en vaakst gegeven) optie is om hier Lutsharel Geertruida aan te spelen. Slot verwacht echter van zijn elftal dat de ballen door de as worden gespeeld om gelijk weer in de aanval te gaan richting het gevaarlijkste gedeelte van het veld. In plaats van de makkelijke optie richting Geertruida, kiest de Oostenrijker voor een bal door de as richting Ramiz Zerrouki. Uit deze opbouw volgt een schot van Igor Paixão die in de korte hoek gestopt kan worden door Jan Oblak. 

Zie hierboven een extreem voorbeeld van de opbouw van de Rotterdammers. Hancko houdt hier de bal onder de voet vast om Antoine Griezmann te lokken. Wanneer hij dat lichtjes doet wordt direct Zerrouki ingespeeld. De Algerijn vindt Geertruida en Feyenoord kan door naar voren voetballen.

Het aanspelen in de as heeft veel voordelen:

1. Er staan in de as meer spelers om mee door te combineren

2. De tegenstander kan geen druk op een back ontwikkelen

3. Sneller in de gevaarlijke zone van het veld

Dat Feyenoord nu ook tegen Atlético Madrid zo gemakkelijk de vrije man weet te vinden, zal voor Slot een extra bevestiging zijn dat zijn Feyenoord op deze voet verder moet. 

Ook de cijfers onderstrepen de opbouwkwaliteiten van de Rotterdamse topclub. Slechts vier clubs hebben tot nu toe in de Champions League meer aanvallen uit de eigen opbouw bij elkaar weten te spelen dan Feyenoord. Daarnaast zijn er maar zeven clubs in het miljardenbal die vaker een aanval met meer dan tien passes hebben gehad. De ploeg van Arne Slot is in de opbouw simpelweg een van de betere ploegen van Europa. 

Het knappe van deze cijfers is dat Feyenoord een opbouwpatroon speelt die de nodige risico's met zich meebrengt. Het wachten en lokken van tegenstanders vraagt namelijk om veel vertrouwen, voetballende kwaliteiten en spelintelligentie. Arne Slot heeft van zijn ploeg inmiddels een machine gemaakt op dit gebied, die onder iedere druk uit kan spelen.

VEEL KANSEN

Feyenoord voetbalt makkelijker dan ooit kansen bij elkaar. In de Eredivisie noteren de Rotterdammers wekelijks hoge aantallen op gecreëerde kansen, expected goals en schoten (op doel). In de Nederlandse competitie heeft Feyenoord al een aantal wedstrijden bewezen gemakkelijk te kunnen winnen met veel mogelijkheden en veel doelpunten. 

Alleen bewijst Feyenoord in het Wanda Metropolitano dat het zelfs tegen een van 's werelds beste defensieve ploegen veel kan creëren. 

BRON: OPTA

Feyenoord wist tegen de Spanjaarden 2,47 xG bij elkaar te spelen volgens de statistieken van Opta. In de wedstrijd tegen Celtic noteerde het elftal van Slot ook al bijna 2 xG. Dat resulteert in het feit dat er maar vier ploegen meer expected goals bij elkaar voetbalde dan Feyenoord tot nu toe in de Champions League.

BRON: FotMob

Alleen Manchester City, Real Madrid, Inter en FC Barcelona creëerde kwalitatief betere kansen dan Feyenoord tot nu toe.

WEINIG WEGGEVEN

Het klinkt raar na een wedstrijd waar je drie doelpunten hebt tegen gekregen, maar Feyenoord staat defensief ook als een huis. In de Champions League gaf alleen FC Barcelona(!) tot nu minder expected goals weg dan Feyenoord (1,1). Defensief zijn de Rotterdammers vooralsnog dus ook de op één na beste in het miljardenbal. In de Eredivisie is Feyenoord zelfs de club met de minste expected goals tegen. De Rotterdamse ploeg geeft weinig weg, zowel internationaal als in eigen land.

DRUK ZETTEN WEER OP HOOG NIVEAU

Feyenoord was in de eerste twee seizoenen onder Slot de absolute kampioen van het druk zetten. Dit seizoen moesten de Rotterdammers even op stoom komen als het gaat om het druk zetten. Er werden spelers ingekocht die in balbezit veel kwaliteit hebben (Stengs, Ivanusec), maar zonder bal nog dingen te leren hebben. Toch lijkt het erop dat Feyenoord opnieuw het ritme van het druk zetten heeft gevonden. In de Champions League noteert alleen FC Kopenhagen meer hoge veroveringen dan Feyenoord (22). In de Eredivisie noteren alleen PSV en Almere City meer hoge veroveringen dan Feyenoord. 

Daarnaast heeft het elftal van Slot een wapen in handen met de manier van druk zetten. Feyenoord is namelijk al meerdere keren in staat gebleken om makkelijk te kunnen switchen tussen twee verschillende manieren van druk zetten. Werkt de ene manier niet, dan schakelt Feyenoord over op de andere. Bij manier één zet Feyenoord druk met de 'nummer 10' naast de spits. Dat werkte bijvoorbeeld tegen Ajax erg goed, maar tegen Celtic bleek dat de controleur van de Schotten dankzij deze manier te vaak vrijkwam. Het is in deze manier van druk zetten belangrijk dat de afstemming en communicatie tussen de beide spitsen goed is. Wanneer de ene spits drukt, is het zaak dat de andere vanuit de controleur aanloopt om te zorgen dat die niet aanspeelbaar kan worden. 

Naast de - in Feyenoord-termen - '9' en '10' druk beheerst het elftal van Slot ook de '7', '9', '11' druk. Hierbij probeert Feyenoord de tegenstander naar een kant te drukken door de opponent in te sluiten bij de back. Op het middenveld komt Feyenoord dan man-op-man te spelen. De Rotterdammers proberen door passlijnen af te schermen de bal naar de back van de opponent te lokken. Wanneer dit die bal gegeven wordt, gaat de buitenspeler van de contrakant bij een van de centrale verdedigers staan. De spits blijft bij de andere centrale verdediger en de buitenspeler aan de kant van de bal kan dan drukken op de back die ingesloten staat. 

Zie dit moment in aanloop naar de 0-2 van Feyenoord op bezoek in de ArenA. Feyenoord geeft Sutalo geen andere optie dan de back aan te spelen. Op het moment dat Gaaei de bal ontvangt, kan hij direct op druk van Paixão rekenen, zonder dat hij afspeelmogelijkheden heeft. Dit levert Feyenoord de 0-2 op in Amsterdam. 

CONCLUSIE

Een blik op de opbouw, het creëren van kansen, de defensie en alle onderliggende cijfers leert dat Feyenoord op dit moment een topclub is. De Rotterdammers horen zowel aanvallend als defensief en zowel in de Eredivisie als in de Champions League simpelweg bij de betere ploegen in Europa in alle lijstjes. Met nog extra trainingstijd op onder andere druk zetten, terugkerende spelers uit blessures en meer wedstrijdritme op hoog niveau, kan het niet anders als dat het alleen nog maar beter wordt bij Feyenoord. De basis - en nog iets meer dan dat - ligt er al, nu is het nog zaak om het door te blijven zetten en de weg omhoog nóg verder in te zetten. Maar dat Feyenoord veel wapens en kwaliteit heeft, is duidelijk. Feyenoord is weer terug als topclub.

 

STAN SPOEL

Reactie plaatsen

Reacties

Simon
7 maanden geleden

Mijn complimenten voor dit uitmuntende stuk!