Dit staat Feyenoord te wachten tegen Lazio

Gepubliceerd op 23 oktober 2023 om 16:24

Feyenoord staat woensdagavond voor de volgende klus in de Champions League. Lazio komt wederom op bezoek in de Kuip. Uitgebreide analyse van de ploeg van Sarri.

Erg voortvarend loopt het nog niet bij hoofdstedelingen dit seizoen. In de eigen competitie bekleedt het elftal van Maurizio Sarri momenteel de 9e plek. Het verontrustende van die 9e plek is dat de onderliggende cijfers van de Romeinen redelijk overeen komen met de daadwerkelijke plek op de ranglijst. Qua expected goals staat Lazio 9e, daarnaast is diezelfde plek ook voor Lazio als het gaat om expected goals tegen. Toch is er een lichte kentering te zien in het spel van de Romeinen. De laatste weken worden er namelijk weldegelijk resultaten geboekt, met beter voetbal. De 3-2 overwinning op Atalanta en de 0-2 overwinning op Sassuolo geven de burger wellicht weer moed in Rome. In diezelfde laatste twee wedstrijden werden ook de onderliggende cijfers van Lazio beter dan voorheen. De volgende grote test voor Lazio in deze opmars is Feyenoord.

OPBOUW

Lazio heeft met Maurizio Sarri een van de meest koppige en eigenwijze trainers op deze aardkloot in de gelederen. De Italiaan houdt altijd vast aan zijn speelstijl die vooral erg geënt is op balbezit, passes en vaste patronen. De opbouw van Lazio zal dus ook voornamelijk vanuit de eigen centrale verdedigers beginnen. In de Serie A noteren alleen Napoli, Inter en Monza meer aanvallen die begonnen zijn vanuit eigen opbouw dan de ploeg van Sarri.

Dat opbouwen doet Lazio vanuit een veldbezetting die niet veel verschilt van die van Feyenoord. Ook Lazio start in eerste instantie met de vier verdedigers op lijn en één controleur voor de defensie. De laatste weken is die controleur Nicolò Rovella.

Opbouw Lazio

Beelden: Ziggo Sport YouTube

Vanuit die centrale verdedigers probeert Lazio om via korte combinaties de vrije man te vinden. Dat doet Sarri graag via zijn geliefde driehoekjes. 

Let bijvoorbeeld op onderstaand moment. Lazio vindt vanuit een centrale verdediger controleur Rovella (hier aan de bal). Rovella vindt met een pass de Spaanse creatieveling Luis Alberto. Alberto weet al dat hij snel kan rekenen op een tegenstander in zijn rug, waardoor Guendouzi hier in de as vrij kan komen en meters aan ruimte voor zich heeft.

Beelden: Ziggo Sport YouTube

Die vaste driehoekjes zijn ook direct het grootste wapen in de opbouw van Lazio. Feyenoord ondervond vorig jaar in Rome wat er gebeurd als je niet voorbereid bent op deze manier van opbouwen. 

Het belangrijkste als je op deze manier opbouwt, is dat spelers gaan herkennen waar de vrije man is. Nu de spelers wat langer met de trainer samenwerken, lijkt dat steeds beter te gaan. Wie de vrije man bij Lazio is, is afhankelijk van het druk zetten van de tegenstander. 

Feyenoord beheerst twee verschillende manieren van druk zetten. Een van die manieren is met twee spitsen, de andere is met de vleugelaanvallers. Wanneer Slot kiest voor de manier van druk zetten met de 'nummer 10' naast de spits, zal Lazio de controleur vrij willen spelen. Bij het drukken met vleugelaanvallers, zal een van de twee backs van Lazio vrijstaan. Die kunnen ze bereiken door via een controleur de back aan te spelen.

Feyenoord zal dus georganiseerd en met een goed plan druk moeten zetten op de opbouw van de Romeinen. Vorig seizoen versloeg het elftal van Slot Lazio met een aangepaste tactiek in het druk zetten. Daarbij waren er sleutelrollen weggelegd voor Quinten Timber en Sebastian Szymanski. Wanneer de twee spitsen druk zetten, moest Timber doordekken op de controleur van Lazio om de Romeinen naar de flanken te dwingen. Szymanski nam op dat moment een van de controleurs voor zijn rekening. Een soortgelijke manier kan nu wederom werken. 

Daarnaast was vorige keer tegen Celtic de '9' en '10' druk niet goed op orde. De Schotten bouwen ook met een controleur voor de vier verdedigers op. Slot wilde dit tegengaan door Minteh en Stengs afwisselend druk te laten zetten. Wanneer Minteh op de ene centrale verdediger doorliep, moest Stengs bij de controleur blijven. Wanneer de pass naar de andere centrale verdediger gegeven werd, moest Stengs doorlopen en bleef Minteh bij de controleur. Dat deze tactiek niet werkte, lag niet aan het plan zelf, maar meer aan de slimmigheid in druk zetten van Yankuba Minteh. De Gambiaan bleek niet in staat om de juiste momenten te herkennen om druk te ontwikkelen of om juist te blijven. Met Giménez en Stengs kan die wisselwerking wellicht beter zijn.

DRUK ZETTEN

Heel fanatiek zie je de Romeinse club niet druk zetten. Sarri vindt het niet erg als tegenstanders de bal hebben op plekken waar Lazio dat toestaat. Lazio staat gemiddeld 13,8 passes toe van de tegenstander voor ze een defensieve actie uitvoeren, dat aantal behoort tot een van de hoogste van de competitie (wat dus wil zeggen dat ze niet fanatiek druk zetten). 

De manier waarop Lazio druk zet, is vooral gericht op het wegdrijven uit de as. De buitenspelers van de Romeinen nemen vaak laag positie in, hierdoor kan een van de twee offensief ingestelde middenvelders (Guendouzi of Alberto) naast de spits druk zetten op de opbouw van de tegenstander. Wie van de twee uitstapt, is afhankelijk van de centrale verdediger die wordt aangespeeld. Beiden weten het moment goed te vinden wanneer zij hun middenvelder los mogen laten om vanuit daar druk te zetten. Vaak doen de middenvelders dat door vanuit de middenvelder van de tegenstander aan te lopen zodat ook die passlijn al dichtstaat. 

In bovenstaand moment begint Guendouzi vanuit zijn directe tegenstander met druk zetten. Wanneer de bal naar de andere centrale verdediger gespeeld wordt, drukt de middenvelder door op de verdediger van Sassuolo met de bal vanuit zijn tegenstander.

In dit moment is het juist Luis Alberto die druk zet omdat de bal zich dit keer aan de linkerkant bevind. 

Het lukte Lazio tot nu toe 54 keer om de bal hoog te veroveren, met dat aantal staan de Romeinen ongeveer in de middenmoot van de Serie A.

Feyenoord zal proberen een van de middenvelders van Lazio te lokken om een vrije man te vinden. Wanneer er een gaatje ontstaat om een van de controleurs aan te spelen, zal Feyenoord die moeten pakken en op het middenveld door moeten voetballen. Want wanneer een van de middenvelders van de Italianen doorstapt, hebben de Rotterdammers een man meer op het middenveld. Hier liggen vanuit de opbouw van Feyenoord gezien, de grootste kansen.

CONCLUSIE

Feyenoord krijgt te maken met een ploeg, die net als de Rotterdammers zelf graag van achteruit de weg naar voren vindt. Via gestructureerde patronen en veel driehoekjes probeert Sarri ook dit jaar weer een machine te maken van zijn elftal. Wanneer je op dit moment de ploegen naast elkaar legt, lijkt Feyenoord verder dan de Romeinen in een aantal essentiële onderdelen van voetbal. Zeker wanneer het elftal van Slot weer gemakkelijk de vrije man weet te vinden en de 'man meer' op het middenveld weet uit te spelen liggen er kansen in het verschiet tegen de Italianen. Toch heeft Lazio ook al laten zien dat ze zich steeds beter het spel van Sarri eigen maken en dat ze over voldoende kwaliteiten beschikken om wedstrijden te winnen.

 

STAN SPOEL

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.