Analyse: Feyenoord lokt Lazio richting de val

Gepubliceerd op 25 oktober 2023 om 21:54

Feyenoord heeft wederom een Champions League duel in de Kuip gewonnen. Dit keer was Lazio het slachtoffer met 3-1. Tactische analyse van een duel waarin Lazio lokkend de val in werd gestuurd.

Slot moet (gedeeltelijk noodgedwongen) aanpassingen doen in zijn succesopstelling. De trainer van Feyenoord moet door blessureleed op de flanken wederom teruggrijpen naar de variant die hij tegen Atlético Madrid al gebruikte. Dat betekent dat Ramiz Zerrouki terugkeert in de basisopstelling als controleur.

In de opbouw lijkt Feyenoord extremer dan ooit, de druk van Lazio uit te lokken. Slot weet dat de elf van Sarri goed zijn wanneer ze in organisatie kunnen blijven staan, dus proberen de verdedigers van Feyenoord tot de laatste seconde te wachten met het geven van een pass. Zo wordt in de eerste paar minuten al meerdere keren de Algerijn voor de verdediging vrijgespeeld. 

Dat doet Feyenoord op een slimme manier. Slot weet dat Lazio druk zet met een middenvelder naast een spits. Dat betekent dat de Romeinen een middenvelder minder hebben dan Feyenoord wanneer er een doorstapt. Normaal gesproken is dat niet echt een probleem omdat de passlijn door de druk zettende speler al wordt dichtgezet richting een controleur. Feyenoord bestrijdt dit door met de centrale verdedigers iets verder uit elkaar te staan. Hierdoor kan via een diagonale bal Zerrouki namelijk alsnog bereikt worden. De Algerijn heeft vervolgens vaak de ruimte om open te draaien en het spel een linie verder te brengen.

Normaal gesproken doet Lazio er alles aan om tegenstanders richting de zijkanten van het veld te dwingen, Feyenoord omzeilt ook de favoriete manier van druk zetten van de tegenstander dus met deze tactische truc.

Lazio lost dit in de tweede helft op door een vaste man op Ramiz Zerrouki te zetten, hierdoor komt Feyenoord in de tweede helft moeilijker tot kansen uit eigen opbouw. Toch levert het ook niet veel problemen op zonder bal.

Doelpunt nummer één van Santiago Giménez valt vooral dankzij een individuele fout van centrale verdediger Casale. Dankzij een bal die hij inlevert komt Mats Wieffer aan de bal. De verdedigende middenvelder van Feyenoord bereikt met een een-twee Calvin Stengs en uiteindelijk schuift hij zelf de bal in de voeten van de Mexicaan: 1-0.

Ondertussen kampt Lazio met nog een ander probleem: uitzakkende middenvelders. Voortdurend zakken Wieffer (rechts) en Timber (links) uit om aanspeelbaar te worden voor de backs die opgesloten staan aan de zijlijn. Daaruit ontstaat dan ook doelpunt nummer twee. 

Wieffer wordt aan de zijkant van het veld bereikt en speelt direct Ramiz Zerrouki aan. De Algerijn speelt met een slimme bal in één keer door richting Nieuwkoop. De controleur mag uiteindelijk zelf afdrukken: 2-0.

De 3-0 valt via een patroon uit de eerste helft. López lokt drie Romeinen en vindt (wederom) Ramiz Zerrouki. De controleur draait open en ontdoet zich van twee Lazio-middenvelders. Met een splijtende bal wordt vervolgens Jahanbakhsh bereikt, die hem teruglegt op Timber. De middenvelder vindt nog Provedel op zijn weg, maar Giménez let op en knalt binnen: 3-0.

Lazio komt via een penalty nog wel op 3-1, maar wordt verder niet extreem gevaarlijk meer. Feyenoord heeft Lazio (vooral in de eerste helft) door lang te wachten en ze te lokken, de afgrond in geleden. De Romeinen vonden in de tweede helft pas te laat een antwoord op de diagonale passes vanuit de centrale verdedigers.

Passmap Feyenoord tegen Lazio

Reactie plaatsen

Reacties

Andre
7 maanden geleden

Altijd een genot om jou goeie analyses te lezen, dankjewel!