Het wapen van de Feyenoord-opbouw: de diagonale pass

Gepubliceerd op 26 oktober 2023 om 11:03

Feyenoord heeft in een kolkende Kuip afstand genomen van Lazio. De Rotterdammers versloegen de Italianen met 3-1. Een essentieel onderdeel van die overwinning was de perfect uitgevoerde opbouw. Maar hoe kon die opbouw zo goed verlopen? Daarvoor gebruikte Feyenoord een wapen om druk te omzeilen. Tijd voor een analyse.

Arne Slot moest handenwrijvend de beelden van Lazio hebben bekeken. De oefenmeester gaf al aan dat hij exact wist wat hij van de Romeinen kon verwachten door de vaste patronen met en zonder bal. 'Je weet constant precies wat ze doen, dat is ontzettend knap, dat is ook wat je als trainer nastreeft', zei Slot op de persconferentie na afloop tegen Rijnmond. 'Het grote voordeel voor ons als tegenstander is ook dat je wel weet wat je kan verwachten. Dus je kunt je elftal wel op de best mogelijke manier voorbereiden op wat ze te wachten staat.'

Toen de keuzeheer van Feyenoord de beelden aan het bekijken was, moest de manier van druk zetten als groot omcirkeld punt op zijn papier hebben gestaan. Hoewel Lazio absoluut niet al te veel risico neemt in het druk zetten, zit er wel een riskant stukje aan de manier waarop de Romeinen dat doen. Een van de twee vooruitgeschoven middenvelders van de Italianen schuift namelijk naar voren om de spits te ondersteunen in het druk zetten. Dat betekent dat Lazio eigenlijk in een 4-4-2 terecht komt tijdens het druk zetten. 

Dat betekent dat Lazio tijdelijk een man minder in de as van het middenveld heeft. De buitenspelers van de Romeinen moeten klaarstaan om druk te ontwikkelen op een back van Feyenoord, wanneer die aangespeeld worden en een van de twee middenvelders is nodig om iets van druk op de centrale verdedigers te ontwikkelen.

Toch is er een truc om met minder mensen, toch evenveel spelers te dekken. Dat heeft alles te maken met een specifieke manier van aanlopen richting je tegenstander. 

Door als middenvelder eerst bij je man te staan en vanuit daar aan te lopen richting de bal, sta je praktisch in de weg voor de speler met de bal om die af te spelen richting de speler waar de tegenstander startte. Om het concreter te maken, hier een voorbeeld:

Door aan te lopen vanuit de controleur, wordt de passlijn naar de controleur er ook direct uitgehaald. Zo lukt het teams (waaronder Lazio) doorgaans om met minder pionnen, toch druk te ontwikkelen. 

Slot kende deze manier van druk zetten en gebruikte een truc in de opbouw om dat overtal op het middenveld toch te creëren. 

Druk zetten is vrij makkelijk op het moment dat spelers in een horizontale lijn voor elkaar staan. Een tegenstander hoeft dan slechts in een richting een loopje te maken om de gehele passlijn te doorbreken. Wat is moeilijker om te verdedigen? Diagonale passes. Om de druk van Lazio te omzeilen, waren diagonale passes nodig. Dat plan kwam in minuut '2 al tot uiting.

Justin Bijlow is hierin al de eerste belangrijke pion. De keeper weet dat wanneer hij tussen de centrale verdedigers komt, Feyenoord alsnog in overtal staat in de laatste lijn. Hierdoor moet Lazio met twee spelers druk zien te krijgen op drie spelers van de Rotterdammers. Daarnaast zijn de Italianen vooral bezig met het strak dichthouden van de as, omdat de Romeinen weten dat Feyenoord altijd door de as wil voetballen.

BEELDEN: Ziggo Sport

Bijlow wacht en lokt net zo lang tot hij de noodzaak ziet om Lutsharel Geertruida aan te spelen. De verdediger van Feyenoord blijft uiterst kalm en weet Luis Alberto naar zich toe te lokken.

BEELDEN: Ziggo Sport

In eerste instantie loopt Alberto hier perfect aan. De passlijn naar Ramiz Zerrouki is op dit moment namelijk dichtgezet waardoor Lazio hoopt af te dwingen wat ze graag willen van tegenstanders: ballen naar een kant. 

Slot ziet graag dat zijn elftal er in de as doorheen speelt en dus kiest Geertruida hier niet voor de simpelste bal richting Nieuwkoop. 

Wat de verdediger wel doet, is geniaal.

Doordat Slot (waarschijnlijk) hamert op het spelen van diagonale passes, staan de centrale verdedigers van Feyenoord al wat verder uit elkaar. Dat zorgt er al voor dat een pass naar de controleur, automatisch diagonaal is, wanneer hij centraal gepositioneerd is.

Geertruida wacht vervolgens tot het allerlaatste moment en weet met een klein tikje de passlijn diagonaal open te krijgen richting Ramiz Zerrouki.

BEELDEN: Ziggo Sport

Door deze pass komt Lazio in het gevreesde ondertal terecht. Omdat Luis Alberto als een van de drie middenvelders is doorgegaan en de andere twee druk zijn met Wieffer en Timber, kan Zerrouki vrij aannemen en opendraaien. Uit dit moment komt dan ook het eerste schot van de wedstrijd van Feyenoord.

Dit was geen incident. Slechts één minuut later volgt een soortgelijk moment.

BEELDEN: Ziggo Sport

Geertruida in balbezit, dit keer een aanlopende Immobile. Passlijn komt diagonaal open, Zerrouki vrij. 

Zo lukte het Feyenoord om keer op keer onder de druk van Lazio uit te komen en de Algerijnse controleur vrij te spelen.

In de tweede helft ging dit moeilijker omdat Sarri een vaste bewaker aan Zerrouki toekende.

Zo zijn de volgende conclusie uit de wedstrijd tegen Lazio gebleken:
1. Opbouwen loont

2. Opbouwen door de as wanneer mogelijk

3. Diagonale passes vermoeilijken druk zetten

 

Vond je dit leuk?

Volg mij ook op X voor meer! 

STAN SPOEL

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.