De puntjes om op te letten tijdens FC Barcelona - Manchester United

Gepubliceerd op 16 februari 2023 om 17:15

FC Barcelona - Manchester United: jarenlang de grootste clubs van de Europese velden. Vanavond staan de grootmachten tegenover elkaar in de Europa League. Een aantal tactische puntjes om op te letten tijdens de kraker in de Europa League.

Gevallen grootmachten in de lift

De twee clubs ken een soortgelijk traject de afgelopen jaren. Van de grootste clubs van de wereld, naar ploeteren en stuntelen richting een teleurstellend seizoen. De afgelopen jaren waren geen jaren om trots op te zijn bij de twee superclubs. Miskopen, teleurstellende resultaten en weinig goed voetbal waren termen die te vaak werden genoemd als het over deze clubs ging. Vanaf afgelopen zomer heerst er weer hoop binnen de clubs. Met Erik ten Hag als trainer heeft Man U - ondanks een dramatische start - een gigantische stap voorwaarts gezet. Momenteel bevindt de club zich zelfs op een 3e plaats achter Arsenal en Manchester City. FC Barcelona is ondertussen aan een indrukwekkend seizoen bezig onder Xavi. De Catalanen hebben de minste doelpunten tegen van heel Europa, staan ruim aan kop en hebben een jonge selectie met veel talent. Vanavond zal voor beiden een enorme test zijn om te kijken hoe ver de ploegen nu écht zijn.

Catalaanse muur

Zoals net al benoemd werd: FC Barcelona is de club met de minste doelpunten tegen in heel Europa. Dit doen de Catalanen met een buitengewoon leuke - maar ook riskante - tactiek die Xavi er perfect ingeslepen lijkt te hebben. De tactiek is voornamelijk geënt op: druk zetten. Zelfs zo extreem dat FC Barcelona volgens de statistieken van Opta een aantal van 8,8 PPDA (passes per defensive action) in de La Liga noteert. Dat houdt in dat FC Barcelona slechts 8,8 passes van de tegenstander toelaat voor er een defensieve actie wordt uitgevoerd. Geen een club in de Spaanse competitie doet dat sneller dan FC Barcelona. Waar de Catalanen jarenlang uitblonken in het tiki-taka-spel, blinken ze nu voornamelijk uit in het extreem snelle afjagen van tegenstanders. Buitengewoon succesvol is het zeker: Barcelona incasseerde in de competitie namelijk nog maar 7 doelpunten.

De vierde middenvelder-truc van Xavi

Eerder dit jaar in de topwedstrijd tegen Real Madrid haalde Xavi een vernieuwde truc uit de hoge hoed: de vierde middenvelder. In dit geval was dat met Gavi als linksbuiten. Door deze tactische zet stond FC Barcelona de hele wedstrijd met een middenvelder meer op het veld. Real Madrid had hier geen antwoord op en werd compleet weggespeeld in een wedstrijd die eindigde in een 1-3 overwinning voor de Catalanen. Met als uitblinker: Gavi. Met een goal en een assist was hij de gevierde man in de gewonnen topper tegen Real Madrid. De kans dat Xavi dat vanavond tegen Manchester United weer gaat proberen lijkt daarom zeker aanwezig. Er is alleen een probleem voor deze truc tegen Manchester United: Casemiro. Een van 's werelds tactisch slimste spelers staat onder contract bij de huidige nummer drie van Engeland. Een hele wedstrijd zal Xavi dit niet met zijn ploeg kunnen uitvoeren, maar het lijkt zeker een optie om hiermee te starten voor de Spanjaard.

De lessen uit Manchester City voor ten Hag

Een maand geleden stond Erik ten Hag tegenover een soortgelijk team als FC Barcelona: Manchester City. Ook Manchester City speelde die wedstrijd met Bernardo Silva en Kevin de Bruyne als 'dubbele 10'. Mocht Xavi dit met Gavi en Pedri ook willen doen, heeft ten Hag het antwoord al klaarliggen. In de wedstrijd tegen de stadsgenoot stelde ten Hag namelijk Fred naast Casemiro op. Hiermee levert de Nederlandse manager een hoop opbouwend vermogen in, maar staan er tegenover de twee 'tienen' van de tegenstander wel twee controlerende middenvelders. Daarnaast begon - normaal gesproken aanvallende middenvelder - Bruno Fernandes als hangende rechtsbuiten, om zo ook aan United-kant een extra middenvelder in het middelste blok te creëren. Manchester United won de wedstrijd uiteindelijk met 2-1. Een leuk tactisch dingetje om op te letten als Xavi inderdaad met Gavi als hangende linksbuiten start.

 

Waar en wanneer je maar wilt jouw favoriete sport kijken, zonder onderbrekingen? Dan is DAZN NL jouw platform!

Dit vind je vast ook leuk!

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.