Wat er fout ging bij Ajax tegen 1. FC Union Berlin

Gepubliceerd op 17 februari 2023 om 13:33

Het eerste deel van het tweeluik tussen Ajax en 1. FC Union Berlin is in een 0-0 gelijkspel geëindigd. In een wedstrijd met weinig kansen kan Union Berlin met nog een thuiswedstrijd voor de boeg het meest tevreden zijn met het gelijke spel. Tactische analyse van een wedstrijd waar Ajax meeging in het spel van Union Berlin.

Geen beuken op de Berlijnse muur

1. FC Union Berlin heeft van alle clubs in de Bundesliga de minste expected goals tegen. De organisatie staat dus als in huis bij de hoofdstedelingen. Maar dat wist iedereen voor de wedstrijd ook al, ook Heitinga. Lees hier de uitgebreide analyse van Union BerlinAjax deed er in de moeizame wedstrijd ook vrij weinig aan om door de Berlijnse muur heen te beuken. Dat zien we in de statistieken van WhoScored ook terug, laten we even kijken naar de spelers met de meeste passes bij Ajax:

1. Calvin Bassey (112)

2. Jurriën Timber (97)

3. Kenneth Taylor (87)

4. Edson Álvarez (70)

De vier meest verdedigende spelers van Ajax zijn de vier spelers die het vaakst de bal hebben overgespeeld. Onthoud dit rijtje, want ook als het gaat om spelers die het vaakst de bal hebben getoucheerd zien we dezelfde vier namen als top 4. Bekijk ook de volgende heatmap van WhoScored:

Heatmap Ajax

Ajax noteerde in de wedstrijd tegen de Duitsers 68% balbezit, maar heeft de bal eigenlijk alleen maar vlak voor de middenlijn gehad. 1. FC Union Berlin hoeft de bal niet, maar kreeg wel de betere kansen tegen Ajax. Daarbij loste Ajax geen enkel schot op doel in de wedstrijd. 

Hoe kan Ajax volgende week wél winnend aan de eindstreep staan?

Voor het antwoord op die vraag is het nodig om te kijken naar een ploeg die dit seizoen met ruime cijfers won van Union Berlin: Bayer Leverkusen. Zij wonnen eerder dit seizoen met 5-0 van de hoofdstedelingen. Bayer Leverkusen speelt in een 3-4-2-1 systeem met twee Nederlanders op de flanken. Niet geheel toevallig dat juist in deze wedstrijd Mitchell Bakker een goal en een assist noteerde en Jeremie Frimpong ook goed was voor een assist. Wat zegt dit over de speelstijl? Flankvoetbal. Bij Union Berlin is alles gericht op het centrum, zagen we ook gisteren. Ajax deed er alleen weinig aan om via de zijkanten tot kansen te komen (zie heatmap hierboven). Acht spelers in het centrum, twee aan de flanken. Dat tekent de veldbezetting bij Union Berlin. Qua strijdplan lijkt het daarom volgende week een slim idee om met Bergwijn vanaf rechts en Tadić vanaf links met de opkomende Wijndal te spelen. Owen Wijndal kan dan op de linkerflank voor veldbezetting zorgen en Bergwijn (of eventueel Rensch) op de rechterkant. Dan lijkt Kudus als '10' en Berghuis als tweede controleur naast Álvarez de beste oplossing om zo toch te proberen om een vrije man op het middenveld te creëren. Op deze manier zal Heitinga ongetwijfeld de komende week ook in zijn hoofd zitten, er zijn in ieder geval lessen genoeg te halen uit de wedstrijd van gisteren.

Waar en wanneer je maar wil sport kijken? Kijk jouw favoriete sport op DAZN NL

Dit vind je vast ook leuk!

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.