Ajax tactisch beter dan een week eerder, maar niet goed voorbereid op cornergeweld

Gepubliceerd op 23 februari 2023 om 23:09

Ajax ligt uit de Europa League. De Amsterdammers verloren vanavond met 3-1 van Union Berlin. Een analyse van de verloren wedstrijd van Ajax en de lessen voor Heitinga.

Vierkant op het middenveld

Waar Heitinga vorige week besloot zich niet aan te passen aan de tegenstander, deed hij dat voor deze wedstrijd wel. Heitinga begon met een extra middenvelder om een extra man daar te creëren. Kans is groot dat de trainer van Ajax naar Bayer Leverkusen heeft gekeken. Die versloegen Union Berlin eerder dit seizoen namelijk met 5-0 door deze manier van spelen. Wanneer de buitenspelers van Ajax het breed zouden houden zou Ajax in een 3-tegen-4-situatie kunnen komen op het middenveld (en dus een vrije man kunnen creëren). Dat zou de manier moeten zijn om deze wedstrijd tot meer kansen te komen dan in de schamele 0-0 van vorige week. Dit blijkt alleen - wederom - lastiger dan gedacht. In minuut 83 zijn Jurriën Timber en Calvin Bassey wederom de spelers met de meeste balcontacten van de wedstrijd. Wel lijkt het plan beter te werken dan een week eerder. De aanvallende spelers van Ajax komen namelijk in de tweede wedstrijd tegen de Duitsers aanzienlijk vaker aan de bal. Tadić, Bergwijn en Berghuis komen alle drie bijna tot een verdubbeling in balcontacten ten opzichte van de heenwedstrijd.

De flankisolatie

Al snel is duidelijk dat Urs Fischer de truc van Ajax vaker gezien heeft. Iedere tegenstander neemt bovendien de wedstrijd van Bayer Leverkusen als voorbeeld tegen Union Berlin. De Duitsers schakelen al snel naar een dubbele flankdekking. Bergwijn en Kudus worden op de flanken door een middenvelder en een back geïsoleerd zodat ook via de zijkanten geen kansen gecreëerd kunnen worden. Toch slaagt Ajax erin om via de zijkant tot een goal te komen. Deze ene goal blijkt alleen niet genoeg te zijn tegen de Duitse hoofdstedelingen.

Een overwinning als vele anderen

Ajax is het zoveelste slachtoffer van de overwinningen van Union Berlin. Een Union Berlin-overwinning kan niet beter worden getypeerd als een wedstrijd die gewonnen wordt door een corner, penalty en een mislukt afstandsschot. De ploeg met de minste expected goals van de Bundesliga wint wederom door een goal uit een standaardsituatie - ook daar scoorde Union Berlin het vaakst uit van de Bundesliga - en een penalty (ook gecreëerd door een corner). Union Berlin blijft de ploeg die wint zonder grote uitgespeelde kansen, maar door slimmigheid en kracht bij standaardsituaties. Ajax heeft juist op dit aspect al vrijwel het hele seizoen problemen met deze situaties. Tactisch klopte er deze wedstrijd meer van de ploeg van Heitinga, maar op cornergeweld is de ploeg van Ajax nog steeds niet voorbereid.

 

Officiële voetbalreizen van Europese topclubs VoetbalreizenXL is leverancier van een ruim aanbod officiële voetbalreizen van Europese topclubs.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.