Zó wint Feyenoord van Shakhtar Donetsk

Gepubliceerd op 7 maart 2023 om 13:12

Aanstaande donderdag mag Feyenoord het in de achtste finales van de Europa League opnemen tegen Shakhtar Donetsk. Een uitgebreide analyse van de (gehavende) ploeg die eerder dit seizoen nog indruk maakte in de Champions League.

Champions League

Shakhtar Donetsk wist zich - zoals gewoonlijk - te plaatsen voor de Champions League. In de sterrencompetitie belandde de Oekraïners in een zware poule met Real Madrid, RB Leipzig en Celtic. Hier wist Shakhtar Donetsk zich als nummer drie te plaatsen voor de tussenronde van de Europa League. De ploeg uit Oekraïne boekte een aantal opvallende resultaten in de groepsfase van de Champions League. Zo werd RB Leipzig in eigen stadion met 1-4 vernederd door Shakhtar. Real Madrid kwam in de uitwedstrijd niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen de aanstaande tegenstander van Feyenoord. Kleine kanttekening bij de overwinningen van Shakhtar is dat het niet altijd conform kansenverhouding en spelbeeld was. Zo creëerde de Oekraïners in geen enkele wedstrijd (ook niet in de 1-4 overwinning op Leipzig) meer expected goals dan de tegenstander volgens het twitteraccount xGPhilosophyEU. Vanwege die reden werd Shakhtar Donetsk waarschijnlijk in de thuiswedstrijd dan ook met 0-4 geklopt door RB Leipzig. In de tussenronde wist de gehavende ploeg toch het - op papier sterkere - Stade Rennais uit de schakelen. 

Speelstijl

Zonder bal

Met Shakhtar Donetsk treft Feyenoord een ploeg die - zeker zonder de bal te hebben - compleet verschilt van de Rotterdammers. In de Champions League is er slechts één ploeg die meer passes per defensive action toestond dan Shakhtar Donetsk volgens de statistieken van Opta (22,1). Feyenoord zal dus alle ruimte en tijd krijgen om op te bouwen en hoeft niet bang te zijn voor vroege druk van de Oekraïners. Shakhtar Donetsk is namelijk ook de ploeg met de minste drukzetmomenten van de gehele Champions League (40) en de minste hoger veroveringen op het veld (12). Dat staat volledig haaks op de speelstijl van Feyenoord, waar druk zetten juist extreem hoog in het vaandel staat.

Mét bal

Die extreme kwaliteit van Feyenoord kan juist tegen Shakhtar Donetsk geweldig van pas komen. Waar de ploeg van Igor Jovićević geen druk wil zetten en terugzakt, bouwt zijn ploeg wel graag van achteruit op. Hier kan Feyenoord met de drukmachine van Arne Slot uiteraard wel van profiteren. De Rotterdammers zijn namelijk als geen ander in staat om opbouwende ploegen onder druk te zetten en af te straffen. 

Kwetsbaarheden

Kijk alle tegengoals van Shakhtar Donetsk terug en er valt een duidelijk zwaktepatroon te herkennen: de flanken. Wat de kracht en tegelijkertijd de zwakte van Shakhtar kenmerkt zijn de backs. Vrij vaak wordt de ploeg van Jovićević gevaarlijk via de overlappende backs. Misschien wel nog vaker liggen er gigantische ruimtes achter de opgekomen backs om van te profiteren. Dit zal Slot ongetwijfeld ook gezien hebben in zijn analyse. De kans lijkt daarom groot dat de trainer van Feyenoord de wedstrijd zal beginnen met de snelle Igor Paixão om de ruimtes optimaal te benutten. 

Conclusie

Tegen het - vanwege de oorlog - gehavende Shakhtar Donetsk zal Feyenoord de favoriet zijn. Ondanks de favoriete rol, is het alleen nog geen 100% overwinning voor de Rotterdammers. De Oekraïners hebben eerder laten zien dat ze resultaat kunnen boeken zonder goed te spelen of kansen te creëren tegen de absolute top van Europa. Maar met de juiste manier van druk zetten, een goed strijdplan en kwaliteit op de vleugels zal het voor Feyenoord de ideale kans zijn om zich te kwalificeren voor de kwartfinale van de Europa League.

 

Waar en wanneer je maar wil jouw favoriete sport kijken? Neem een kijkje op DAZN NL via deze link!

Meer over Feyenoord? Klik hier!

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.