Om deze redenen strikt Ajax Branco van den Boomen

Gepubliceerd op 27 mei 2023 om 12:51

Ajax gaat volgens Voetbal International Branco van den Boomen contracteren. De transfervrije middenvelder zal deze zomer de selectie van Ajax gaan versterken. Een analyse van de spelverdeler met een uitzonderlijke trap.

Uitzonderlijke trap

Wanneer je Branco van den Boomen ziet, zie je geen atleet die sprints op de 100 meter zal gaan winnen. De middenvelder blinkt een compleet ander deel van het voetbal uit: spelhervattingen. In de voorbije drie seizoenen leverde van den Boomen alleen in de competitie 36(!) assists af. Meer dan de helft van die assists komt direct voort uit spelhervattingen als corners en vrije trappen. Bij Ajax zijn spelhervattingen nog wel eens een aandachtspunt geweest. Dat is nu met de Nederlandse middenvelder opgelost. Met van den Boomen heeft Ajax op dit moment een speler van de absolute wereldklasse op dat gebied in huis.

Passingmachine

Branco van den Boomen gebruikt zijn uitzonderlijke trap niet alleen voor spelhervattingen. Ook zijn passing is extreem goed. In de Ligue 1 komt geen speler in de buurt van zijn hoeveelheid accurate lange ballen per 90 minuten (8). Daarnaast hoeft hij slechts vier spelers in de Ligue 1 (waaronder Lionel Messi) voor zich te dulden als het gaat om gecreëerde kansen (84). (Ter vergelijking de nummer twee bij Toulouse als het gaat om gecreëerde kansen heeft 28 kansen gecreëerd.) Met zijn passing en creativiteit is hij daarom extreem belangrijk voor Toulouse. Hij is bij de bekerwinnaar ook de speler met de meeste expected assists (7,7). 

Zijn gebrek aan snelheid maskeert hij dan ook met zijn denk- en kijkvermogen op het veld. Wie de wedstrijden van Toulouse bekijkt zal zien hoe zijn enorme kwaliteit op dat gebied opvalt. Van den Boomen ziet voor hij de bal heeft al welke bal er gespeeld kan worden. Daarom is de Nederlander gebaat bij een ploeg waar vaste patronen en een duidelijke speelstijl aanwezig zijn. 

Tweede controleur is belangrijk

Bij de Franse bekerwinnaar heeft van den Boomen met Stijn Spierings een uitstekende partner naast zich staan. Met van den Boomen haalt Ajax namelijk wel een speler binnen die specifieke kwaliteiten heeft in het veld. Zijn gebrek aan snelheid, loopvermogen en wendbaarheid zullen op een positie in zijn buurt moeten worden ingevuld om niet kwetsbaar te worden bij balverlies. Niet geheel toevallig staat Spierings in de absolute top van Frankrijk als het gaat om intercepties, balveroveringen en succesvolle tackles per 90 minuten. Hier zal Ajax ook duidelijk rekening mee moeten houden. Spelers als van den Boomen functioneren het beste met een balveroveraar naast zich. De reden daarvoor is dat dit type spelmaker vaak in positie blijft om vanuit daar het spel te verdelen. Naast een speler die graag in positie blijft moet een speler staan die wat meer weg is uit positie. Omdat de (gechargeerd gezegd) stilstaande spelmaker niet het sterkste is in het verdedigende aspect van het voetbal, zal een balveroveraar het beste tot zijn recht komen. Die heeft de vrijheid om uit zijn positie te gaan om de bal te volgens om hem vervolgens te veroveren. Stijn Spierings is bij uitstek zo'n speler. Op dit moment heeft Ajax nog niet zo'n type speler in de selectie. Het lijkt wel noodzakelijk om die aan te trekken, anders kan de Nederlandse spelverdeler wel eens minder uit de verf gaan komen dan in Frankrijk.

Opstelling Ajax met van den Boomen

 

LEES OOK:

Analyse Ajax - AZ: Voorspelbaar opbouwpatroon breekt Ajax op

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.