Wie moet de nieuwe trainer van Ajax worden?

Gepubliceerd op 27 januari 2023 om 11:23

Na een reeks aan teleurstellende resultaten, viel donderdagavond het doek voor Alfred Schreuder. De oefenmeester werd na een gelijkspel tegen FC Volendam per direct ontslagen uit zijn functie. Nu halverwege het seizoen zal Ajax op zoek moeten naar een nieuwe trainer. VoetbalDiepte.nl heeft een aantal mogelijkheden op een rij gezet.

Frank de Boer

Na zijn periode als bondscoach heeft de Boer al geen elftal meer onder zijn hoede gehad. De trainer die Ajax vier keer kampioen liet worden, kan nu zijn tweede opwachting maken als hoofdtrainer van de Amsterdammers. Na zijn werkzaamheden bij Ajax, vertrok de Boer naar Internazionale. Daar was hij voor november begon ontslagen als hoofdtrainer. Vervolgens maakte de Boer een overstap naar Engeland. Hij voerde Crystal Palace ook niet lang aan. In Londen was het in september al klaar met de Nederlandse trainer. De trainer heeft dus vooralsnog alleen een goed record in dienst van Ajax. Maar mocht dat nu net de club zijn waar een trainer gezocht wordt.

Speelstijl

Bij zijn laatste twee klussen als trainer speelde de Boer in een 3/5 verdedigers systeem. De kans lijkt dus aanwezig dat de Boer deze trend doorzet, gezien het feit dat Ajax verdedigend de nodige problemen heeft. Ajax zal er dan ongeveer zo uit komen te zien:

Mogelijke opstelling Ajax onder Frank de Boer

Met een verder goede tactische uitvoering zal dit voor Ajax een goede optie kunnen zijn. Vooral in het opbouwen liggen voordelen in het spelen met drie verdedigers. Ondanks dat deze uitvoering niet eerder in Amsterdam te zien is geweest, zal dit met Frank de Boer zomaar eens de eerste keer kunnen zijn.

Daarnaast hebben teams onder Frank de Boer vaak de bal. Bij al zijn getrainde teams zag je een hoog balbezitspercentage. Die speelstijl zal wederom opbouwende kwaliteiten verwachten van de verdedigers van Ajax. De Boer zal de patronen er beter in moeten slijpen dan Schreuder, maar ook zal hij zelf een ontwikkeling moeten maken op dat vlak, want ook bij de Boer waren er de nodige vraagtekens te zetten bij zijn strijdplannen. 

John Heitinga

Momenteel is de ex-international hoofdtrainer bij Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie. Daarmee staat hij op de 15e plek. Waren het niet dat er aan alle kanten geluiden klonken dat hij als assistent doorgezet zou worden naast Schreuder. Inmiddels meldde de Telegraaf vrijdagochtend dat hij ook de tijdelijke manager wordt. Zo lang de Amsterdammers geen opvolger hebben, zal Heitinga dus aan het roer staan. Voor de jonge trainer liggen er dus mogelijkheden. Wanneer hij bevalt en goede resultaten haalt met Ajax, zal het zomaar kunnen zijn dat we hem als vaste manager te zien krijgen.

Speelstijl

Ook Heitinga staat bekend door zijn op balbezit gerichte stijl. Zijn speelstijl is logischerwijs niet heel verschillend van de opvattingen van het eerste elftal onder Schreuder. Toch zal Heitinga uiteraard zijn eigen draai aan het elftal willen geven. Desondanks zal de beginopstelling niet veel verschillen van de elf onder Schreuder. 

Mogelijke opstelling Ajax onder John Heitinga

Ondanks zijn korte trainersloopbaan tot nu toe, heeft Heitinga nu de ideale kans om zichzelf te laten zien als hoofdtrainer bij de club uit de hoofdstad. Uiteraard kan dat alleen als de Ajax-leiding dat op die manier ziet, want een grote gok is het wel.

Peter Bosz

De volgende hoofdtrainer die de club al kent is Peter Bosz. De Nederlandse trainer werd ontslagen bij Olympique Lyon dit seizoen en kan zomaar zijn volgende opwachting als hoofdtrainer gaan maken bij Ajax. In zijn eerdere tijd bij de Amsterdammers haalde de oefenmeester de finale van de Europa League. Het jaar daarna werd hij hoofdtrainer bij Borussia Dortmund. Dit werd een minder succesvol verhaal. Na die periode was hij lange tijd actief als hoofdtrainer bij Bayer Leverkusen en trainde hij Olympique Lyon. Nu hij vrij is lijkt Bosz momenteel een meer dan logische optie voor Ajax.

Speelstijl

De Nederlander staat bekend om zijn aanvallende speelstijl. Vaak wordt zelfs gezegd dat het kamikazevoetbal is. Dit is alleen te kort door de bocht. In zijn periode bij Bayer Leverkusen had Bosz een goede organisatie staan. Zo had hij met Leverkusen in zijn laatste seizoen minder goals tegen dan onder anderen Bayern München, Borrussia Dortmund en Eintracht Frankfurt. Bosz weet dus wel degelijk hoe hij een goede organisatie creëert zonder bal. Qua opstellingen heeft Bosz al veel gevarieerd. De oefenmeester heeft zowel met vier als met drie verdedigers gespeeld, voorin gevarieerd. Twee spitsen, een spits met vleugelaanvallerrs, etc. Bosz heeft in ieder geval de nodige ervaring en brengt het in Amsterdam geliefde dominante voetbal. Zijn opstelling lijkt op papier niet veel te gaan verschillen van Heitinga. Al lijkt een variant met Kudus als '10' ook geen onlogische optie bij de Nederlander.

Mogelijke opstelling Ajax onder Bosz

Buitenlandse opties

Nu we drie Nederlandse - en waarschijnlijk grootste - kanshebbers hebben gehad, zijn er ook nog een aantal buitenlandse coaches die een tijdje vrij zijn en een stap naar Nederland eventueel zien zitten. Ondanks dat Ajax zou moeten stunten om een van deze trainers binnen te halen, zijn het wel eventuele opties voor de Amsterdammers. Hieronder een rijtje met eventuele buitenlandse trainers.

Gerardo Seoane:

Laatste club: Bayer Leverkusen

Beschikbaar sinds: 05-10-22

Ralph Hasenhüttl:

Laatste club: Southampton

Beschikbaar sinds: 07-11-22

Marcelo Bielsa:

Laatste club: Leeds United

Beschikbaar sinds: 27-02-22

 

Dit vind je vast ook leuk!

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.