Waarom Leeds United bij Arne Slot uitkomt als trainer

Gepubliceerd op 9 februari 2023 om 17:34

Voetbal International kwam als eerste met het nieuws dat Leeds United Arne Slot op een lijst met potentiële trainers heeft staan. Ook al lijkt Feyenoord zijn succestrainer te willen (en gaan) behouden zoeken we nog wel uit waarom juist Leeds United voor Arne Slot in de markt komt. 

Filosofie van de club

Leeds United is al een aantal jaren een club van de aanvallende trainers. In 2018 werd Marcelo Bielsa voor de groep gezet en daarna Jesse Marsch. Beide trainers hebben gemeen dat ze aanvallend willen voetballen met hoge druk naar voren. Bielsa speelde voor zijn tijd bij Leeds United al extreem voetbal met onder anderen Athletic Bilbao, Olympique Marseille en SS Lazio. Zijn extremen als trainer zijn zelfs zo erg dat hij voor zijn potentiële nieuwe baan bij Athletic Bilbao deze zomer wel negentig wedstrijden van de club had bekeken. Zijn opvolger - Jesse Marsch - komt uit de Red Bull-school. Hij trainde New York Red Bulls, was vervolgens assistent bij RB Leipzig, vertrok daarna Red Bull Salzburg en kwam weer terug bij RB Leipzig. Daarna tekende hij bij Leeds United. Als we iets weten van de Red Bull-school is dat het voornamelijk draait om druk zetten. Leg de Red Bull-teams naast elkaar en je ziet keer op keer hetzelfde: druk zetten als wapen. 

Dat zien we ook terug in het spel van Leeds United. Als we de statistieken van Opta erbij pakken zien we dat Leeds United zelfs de ploeg is die het meest fanatiek druk zet van alle ploegen in de Premier League. Geen ploeg in de Premier League staat zo weinig passes van de tegenstander toe als Leeds United. Marsch tolereerde met zijn ploeg gemiddeld 9,6 passes van de tegenstander voordat er fanatiek druk werd gezet. Daarnaast zijn ze op Tottenham Hotspur na samen met drie andere clubs de ploeg met de meeste doelpunten uit hoge veroveringen op het veld (5). Die statistieken zijn exact de statistieken waar Slot met Feyenoord ook hoge cijfers op scoort. Sterker nog, extreme cijfers op scoort. Feyenoord heeft negen keer gescoord uit hoge veroveringen, geen ploeg in Europa doet dat beter dan de Rotterdammers. Heel gek is het dan ook niet dat Leeds United wederom uitkomt bij een trainer met als filosofie: druk zetten.

Aankopen

Uiteraard zijn ook de aankopen van Leeds United aangepast op het druk zettende spel. Mede daarom lijkt het ook niet meer dan logisch om een trainer in dezelfde trend te halen. Daarnaast kent Slot Luis Sinisterra nog van zijn tijd bij Feyenoord en wilde Feyenoord volgens veel geruchten deze zomer Wilfried Gnonto naar de Kuip halen. Diezelfde Gnonto speelt nu bij Leeds United. Feyenoord en Leeds vissen dus redelijk in hetzelfde type spelers. Slot weet welke spelers hij voor zijn speelstijl nodig heeft en de kans is groot dat hij die bij de nummer 16 van de Premier League in overvloed heeft. Daarbij heeft de club uit Leeds ook genoeg financiële stootkracht om er nog het een en ander bij te halen voor de Nederlandse trainer.

Conclusie

Feyenoord heeft volgens Dennis te Kloese het vertrek van Slot al uitgesloten. De succestrainer lijkt in ieder geval dit seizoen nog af te maken bij de Rotterdammers. Dát Leeds United het ziet zitten in Slot is niet gek. De club is op zoek naar een trainer die graag druk zet. En wie bij wie kan je dan beter aankloppen als de trainer van de club die dat het succesvolste van Europa doet. Op papier is het allemaal logisch, maar de keuze van Feyenoord is ook meer dan begrijpelijk midden in het seizoen waar de kans op de titel steeds meer groeit. 

Voetbalreizen Engeland Bestel je voetbaltickets voor Premier League wedstrijden eenvoudig bij VoetbalreizenXL.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.