Kampioensspecial: Zo werd Feyenoord kampioen van Nederland

Gepubliceerd op 16 mei 2023 om 09:19

Veel vertrokken spelers, veel nieuwe spelers en toch met ruime voorsprong kampioen van Nederland worden. Feyenoord presteerde dit seizoen boven wat mogelijk leek voor velen. Toch zijn er genoeg redenen waarom de Rotterdammers met de kampioensschaal in de handen staan. Analyse van een jaar waar niks onmogelijk leek voor Feyenoord.

Behouden van Arne Slot

Deze titel wordt door velen op het conto geschreven van Arne Slot. Een groot aandeel had de hoofdtrainer van Feyenoord zeker. Na anderhalf seizoen onder Dick Advocaat het compleet tegenovergestelde voetbal te hebben gespeeld, gooide Slot het roer om in Rotterdam. Het voetbal van het afwachten, inzakken en dichthouden maakte plaats voor hoog druk zetten, veel balbezit hebben en aanvallend voetbal. De (inmiddels) succesvolle trainer stuitte op de nodige kritiek in het begin. Zonder snelheidsduivels achterin te hebben, wist Slot zeker dat zijn speelstijl ook met de selectie van Feyenoord te realiseren was. Hier bleek de trainer volledig gelijk in te hebben. Na het behalen van de UEFA Conference League finale brak een zomer met veel veranderingen aan. Er vertrokken zeven basisspelers van het succesvolle elftal. Ondanks de vertrokken spelers had Feyenoord nog altijd een troef ten opzichte van de concurrentie: trainersbehoud. Arne Slot bleef in de Kuip en moest zijn vastigheden in zijn manier van spelen op zijn nieuwe namen projecteren. Dit bleek verrassend snel goed te gaan. Feyenoord had al vroeg in het seizoen een ploeg die in ieder geval moeilijk te verslaan was. Die credits mogen inderdaad naar de technische staf van de Rotterdammers. De principes van Slot leefde voort in nieuwe lichamen op het veld.

1. Hoog druk zetten vanuit een 4-4-2

2. Overtal op de plek waar de bal is

3. Tegenstanders naar de zijkanten dwingen om ze tot weinig opties te dwingen

4. Back en vleugelspeler wisselingen (binnenkant - buitenkant)

Punt nummer vier kwam gisteren bij de 2-0 van Santiago Giménez volledig tot uiting. Wanneer Marcus Pedersen eerst aan de binnenkant staat, loopt Igor Paixão naar de zijlijn om zich aanspeelbaar te maken. Uiteindelijk krijgt Pedersen de bal aan de zijlijn, Paixão sprint direct naar binnen om de ingestudeerde bal van Mats Wieffer te ontvangen. Zijn subtiele lobje eindigt uiteindelijk voor de voeten van de Mexicaanse spits die op zijn beurt snoeihard binnen knalt. Arne Slot zal bij dit doelpunt tevreden van de zijlijn hebben toegekeken.

Lees ook:

Zo speelt het Feyenoord van Arne Slot

Kampioen druk zetten

De elftallen van Arne Slot zijn met name te herkennen aan één specifieke uitzonderlijke kwaliteit: druk zetten. Precies volgens de terminologie van toptrainers als Jürgen Klopp wilde Slot zijn elftal tot een drukzetmachine bouwen. De man uit Bergentheim is er namelijk van overtuigt dat een ploeg meer kans op scoren heeft wanneer de tegenstander opbouwt. Zo sprak Slot ooit uit dat het kansrijker is als de verdediging van zijn tegenstander de bal heeft op eigen helft dan als zijn eigen verdediging de bal op eigen helft heeft. Die woorden maakt Slot met Feyenoord compleet waar. De Rotterdammers maakten al 12 goals uit hoge veroveringen op het veld. Daarnaast kwamen uit hoge veroveringen op het veld 62 schoten voort (het meeste van de Eredivisie) en veroverde Feyenoord al 395 keer de bal hoog op het veld (ook het hoogste aantal van de Eredivisie).

De Rotterdammers komen tot deze indrukwekkende statistieken door de bal in de opbouw van de tegenstander naar de back te lokken. De links- of rechtsback wordt in de opbouw vrijgelaten om zo de bal naar de back te dwingen. Druk zetten op de back heeft een groot voordeel: er zijn minder passopties dan in het midden van het veld. Door middel van de zijlijn wordt er namelijk een passrichting afgesloten. Vanuit hier valt er makkelijker druk te ontwikkelen op de spelers van de opponent. 

In onderstaande visualisatie proberen de Rotterdammers de bal naar de linksback van de tegenstander te dwingen. De linksbuiten (meestal Idrissi) zorgt dat de passoptie naar de rechtsback afgesloten wordt. Hierdoor wordt het aantrekkelijk voor tegenstanders om de bal naar de linksback te spelen.

Pass uitlokken naar linksback (Feyenoord in het rood-wit)

Op het moment dat de prooi van de ploeg van Slot aan de bal komt stormen er vaak meerdere spelers op af om de bal in een kansrijke positie te winnen.

Druk zetten Feyenoord op de linksback van de tegenstander

In bovenstaand voorbeeld hoopt Feyenoord op de lange bal (die vervolgens gewonnen moet worden) of balverlies. Dit principe leverde Feyenoord de indrukwekkende statistieken op. 

Zoneverdediging

Vanuit de zone verdedigen is een van de steunpilaren van het elftal van Slot. Door goed uitgevoerde zonedekking te spelen wordt het niet mogelijk voor tegenstanders om Feyenoorders uit hun positie te bewegen. Door de uitstekend uitgevoerde zonedekking is Feyenoord de club die de minste expected goals uit open spel heeft weggegeven dit seizoen. Zoneverdediging heeft een aantal voordelen:

1. Feyenoord bepaalt waar de ruimtes op het veld komen te liggen

2. Feyenoord is bal georiënteerd ipv man georiënteerd

3. Er is altijd een overtal rondom de bal

Conclusie

Arne Slot en zijn staf hebben van Feyenoord een moderne voetbalmachine gemaakt die op hoog niveau kan presteren. Met gerichte versterkingen en een duidelijk speelplan weet Feyenoord intussen ook waar het op moet scouten. Dat moet de basis worden voor de komende jaren. Dit seizoen waren de Rotterdammers door een duidelijk speelplan, die goed afgestemd was op de kwaliteiten van de spelers, veruit de beste van de competitie.  

Dit vind je vast ook leuk!

Zo speelt het Feyenoord van Arne Slot

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.