Zo speelt het Feyenoord van Arne Slot

De laatste 8 in de Europa League én een voorsprong van acht punten in de Eredivisie. Feyenoord ligt op koers voor een zeer succesvol seizoen. Een longread over de Rotterdamse club: hoe kan het dat Feyenoord na zoveel uitgaande transfers zo succesvol is?

Vastigheden

Met een extreem aantal vertrokken spelers leek het vrijwel onmogelijk om hetzelfde te presteren als een jaar eerder. Toch lijkt Feyenoord dit seizoen nóg beter te presteren dan een jaar eerder. Hoe kan dat? Dat heeft alles te maken met vaste spelprincipes. Daarvoor moeten alle credits naar Arne Slot. Een basis van vaste spelprincipes zorgt er namelijk voor dat het makkelijker wordt om spelers aan te trekken. Er is bij Feyenoord duidelijk wat verschillende posities inhouden en wat de bijbehorende kwaliteiten zijn voor een positie. Het is dan slechts nog een kwestie om de spelers erbij te halen die het beste volgens dat pakket kunnen spelen. 

Hier boekte Feyenoord dan ook de meeste winst ten opzichte van Ajax en PSV. De concurrenten van de Rotterdammers begonnen deze zomer met een andere trainer. Bij Feyenoord was alles al duidelijk.

Druk zetten

Succesvol druk zetten

Het punt waar Feyenoord het meeste op uitblinkt is het druk zetten. De Rotterdammers gooien in Europa en in de Eredivisie hoge ogen met druk zetten. In de Eredivisie noteerde Feyenoord het hoogste aantal veroveringen in de laatste 40 meter van het veld (326) en maakte ze daar ook de meeste doelpunten uit (11) volgens de statistieken van Opta. Ook in de Europa League scoort Feyenoord uitzonderlijk hoog. Alleen Manchester United noteerde meer hoge veroveringen (102) dan Feyenoord (94) in de UEFA Europa League. 

Hoe zet Feyenoord druk?

Feyenoord zet druk vanuit de zone. Dit houdt in dat de spelers van Feyenoord niet hun directe man volgen over het veld heen. Druk zetten vanuit de zone heeft een aantal hele grote voordelen:

1. Jij bepaalt als ploeg waar de ruimtes komen te liggen en wie er vrij gelaten wordt.

2. Je raakt niet in de war door positiewisselingen bij de tegenstander.

3. Je houdt dezelfde formatie gedurende het druk zetten.

Deze punten zorgden mede voor de spectaculaire overwinning op Shakhtar Donetsk. Na de wedstrijden leek het alsof de Oekraïners niet konden voetballen. Dit was alleen mede te danken aan de kwaliteiten van Feyenoord. Shakhtar Donetsk speelt met veel positiewisselingen op het veld. Dit werkt tegen veel tegenstanders, met name tegenstanders die mandekking spelen. Wanneer de middenvelders van Shakhtar ineens de backs worden, de backs worden de buitenspelers en de vleugelspelers worden de middenvelders, en je speelt mandekking, kijk maar waar je eigen spelers dan komen te spelen. Slot koos ervoor om zijn ploeg in een vaste formatie te laten, hierdoor blijft de veldbezetting hetzelfde en word je niet in de war geholpen door de tegenstander. 

Feyenoord zet meestal druk vanuit een 4-4-2. Daarbij wordt de nummer 10 de tweede spits. De buitenspelers spelen daarbij een klein beetje aan de binnenkant om de tegenstander via de zijkanten te dwingen. Wanneer de pass naar de zijkant gegeven wordt, zet Feyenoord druk om de bal te veroveren. Er wordt daarbij voor de zijkant gekozen omdat er een hele kant wegvalt om naartoe te spelen (de zijlijn). 

Opstelling Feyenoord bij balbezit tegenstander

Opstelling Feyenoord bij balbezit tegenstander

In de momenten dat Feyenoord een ploeg naar een kant wil duwen, komt een van de vleugelspitsen als derde aanvaller te spelen om de pass naar de back te forceren.

Opstelling Feyenoord

In bovenstaand geval wil Feyenoord de bal naar de linksback dwingen. Op het moment dat die bal gespeeld wordt, zet Alireza Jahanbakhsh zijn sprint richting de back in. Vanuit daar wil Feyenoord veroveren en proberen tot kansen te komen.

In balbezit

In de opbouw speelt Feyenoord vrij gevarieerd. Vaak komt een van de middenvelders naast de centrale verdedigers. Dit heeft als voordeel dat er op drie spelers moeilijker druk gezet kan worden. Tegenwoordig meldt Mats Wieffer zich vaak tussen de centrale verdedigers. Daarnaast is het voor Slot belangrijk dat er een speler aan beide kanten het veld breed houdt in balbezit. Komt de back aan de buitenkant, moet de vleugelaanvaller aan de binnenkant. Speelt de back aan de binnenkant, moet de vleugelaanvaller aan de zijlijn staan. Het voordeel van de back aan de binnenkant is dat de passlijn naar de buitenspelers open komt te liggen. Vanuit hier kunnen een-tegen-een-situaties ontstaan waarin buitenspelers als Dilrosun, Paixão en Idrissi sterk zijn. De backs aan de binnenkant zorgen op hun beurt weer voor een extra afspeelmogelijkheid in de as. 

Feyenoord in de opbouw (Passlijnen naar de vleugels liggen open)

Dankzij die opengezette passlijnen lukt het Idrissi en Jahanbakhsh om uitermate belangrijk te zijn voor Feyenoord. De buitenspelers van de Rotterdammers hebben namelijk een groter aandeel dan de buitenwereld vaak laat overkomen. Als het gaat om aanvallende bijdrage (schoten + gecreëerde kansen) per 90 minuten staan de buitenspelers zelfs bovenin de lijst. Alireza Jahanbakhsh bezit de eerste plek in de Eredivisie met 5,75 attacking contributions per 90 minuten. Idrissi vindt zichzelf terug op plek vier met 5,24 attacking contributions per 90 minuten. Deze statistieken vallen niet los te zien van de speelstijl van Feyenoord. 

Lees hier waarom Jahanbakhsh en Idrissi tegenwoordig de vaste vleugelspelers zijn van Feyenoord

Tactische flexibiliteit

Het knappe van Feyenoord is dat het geen eendimensionale ploeg is. Geregeld varieert Slot met zijn team in manieren van druk zetten, opbouwpatronen en veldbezetting. Dit maakt Feyenoord voor veel tegenstanders een ontzettend lastige ploeg. In de thuiswedstrijd tegen Lazio SS besloot Slot druk te geven met zijn twee vleugels in plaats van met de nummer 10, tegen Ajax gingen de backs meer aan de binnenkant spelen en werd de overwinning verdiend binnengesleept en tegen Shakhtar Donetsk liet Feyenoord vanuit de zone de Oekraïners doelloos posities wisselen. Op iedere tegenstander vindt Feyenoord - dankzij Slot - een tactisch plan waarin de eigen kwaliteiten niet verloren gaan. Daarvoor moet je de hoofdtrainer van de Rotterdammers alle credits geven. 

Conclusie

Arne Slot heeft zijn elftal tot een drukzetmachine gevormd. De cijfers van Feyenoord op dat onderdeel horen tot de Europese top. Toch doe je Feyenoord te kort als je alleen het druk zetten benoemd bij Feyenoord. Ook in balbezit heeft de ploeg van Slot enorme progressie geboekt. De gewilde hoofdtrainer heeft Feyenoord in een tactische kameleon veranderd die op iedere speelwijze op een antwoord heeft vanuit de eigen filosofie. De identiteit van Feyenoord gaat niet verloren, maar de subtiele details worden wel verlegt. Dit alles samen verklaart het succes van Feyenoord.

 

Vond je dit een leuk artikel? Dan vind je dit vast ook leuk!

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.