Deze trainers kunnen mogelijk Arne Slot opvolgen bij Feyenoord

Gepubliceerd op 24 mei 2023 om 19:33

De kans is aanwezig dat Arne Slot deze zomer vertrekt bij Feyenoord. Tottenham Hotspur zou de hoofdtrainer van Feyenoord graag aanstellen als nieuwe hoofdtrainer. Een analyse van een aantal mogelijke opvolgers van Arne Slot bij Feyenoord.

Ange Postecoglou

De eerste optie is de Australische Ange Postecoglou. Momenteel staat de trainer nog onder contract bij Celtic (waar hij kampioen gaat worden). De haalbaarheid van deze manager moet daarom onderzocht worden door Feyenoord, ze zullen niet de enige zijn die voor de coach van Celtic aan gaan kloppen. Toch zijn er een hoop redenen te noemen voor Feyenoord om hem wel binnen te halen bij een vertrek van Arne Slot.

Speelstijl

De Grieks-Australische hoofdcoach staat - net als Slot - bekend om zijn manier van druk zetten bij Celtic. Niet geheel toevallig behoord Celtic net als Feyenoord tot de betere ploegen in Europa als het gaat om doelpunten maken uit hoge veroveringen (14). Postecoglou zet alleen nóg fanatieker druk met zijn ploeg. Celtic staat namelijk dit seizoen gemiddeld slechts 8(!) passes van de tegenstander toe voor er een defensieve actie wordt uitgevoerd volgens de statistieken van Opta

Aan de bal zijn de cijfers ook indrukwekkend. De koploper van Schotland heeft namelijk veruit de meeste build up attacks (233) van de competitie en veruit de meeste aanvallen met minstens tien passes (675). De duizelingwekkende dominantie komt pas echt aan het licht bij het zien van het doelsaldo van de Schotten. Celtic scoorde 107 keer en kreeg er slechts 30 tegen in de 36 wedstrijden die afgewerkt zijn. 

De Grieks-Australische trainer speelt bij Celtic in een 4-3-3 formatie met de punt naar achteren. Een soortgelijke optie valt eventueel ook bij Feyenoord te spelen met Ramiz Zerrouki achter twee meer aanvallend ingestelde middenvelders.

Pascal Jansen

Pascal Jansen is een volgende optie zijn voor Feyenoord. Het doorgaans betrouwbare 1908.nl meldde al dat de huidige hoofdtrainer van AZ op het schaduwlijstje staat in Rotterdam. Jansen wordt vaak vergeleken met zijn voorganger bij AZ. Toch zijn er verschillen tussen Arne Slot en Pascal Jansen.

Speelstijl

De verschillen met Arne Slot zijn vooral te zien in de intensiteit van spelen. Waar Slot staat voor intense pressing en snelle omschakelmoment na balwinst, is Jansen meer op de controle ingesteld. De huidige hoofdtrainer van AZ zet minder fanatiek druk, houdt de bal gemiddeld langer in balbezit en laat zijn team minder risico's nemen aan de bal.

Feyenoord AZ
Toegestande passes tot een defensieve actie 10,7 13,4
Direct speed* 1,45 1,28
Hoge veroveringen 409 293
(Bron: Opta Analyst)

*Direct speed staat voor hoe snel een team de bal naar voren beweegt 

Toch heeft Pascal Jansen ook veel van dezelfde ideeën als Slot en zal de selectie van de Rotterdammers dus niet volledig op de schop hoeven. Jansen heeft daarbij bewezen met AZ dat zijn team succesvol kan zijn in topduels.

Jon Dahl Tomasson

Jon Dahl Tomasson staat volgens 1908.nl ook op de schaduwlijst bij Feyenoord. De oud spits van de Rotterdammers heeft afgelopen seizoen bij Blackburn Rovers indruk gemaakt door op de zevende plaats te eindigen in the Championship. Toch zijn er redenen te noemen waarom zijn komst niet volledig logisch lijkt.

Speelstijl

Tomasson speelde met Blackburn Rovers op papier vanuit een 4-2-3-1 formatie. Met deze formatie was hij met de Championship-club goed in staat om verzorgd op te bouwen van achteruit. Aan de bal is de filosofie van het huidige Feyenoord en het Blackburn Rovers niet extreem verschillend. Zónder bal ligt dat anders. Waar Feyenoord de laatste twee jaren heeft ingezet op hoog druk zetten en intensiteitsvoetbal, kiest Tomasson bij Blackburn voor de compacte inzakdefensie. Slechts 5 van de 24 ploegen in de tweede competitie van Engeland noteerde minder hoge veroveringen dan Blackburn Rovers. De nummer zeven van the Championship scoorde slechts één keer uit een hoge verovering dit seizoen. 

Bij Feyenoord is de laatste twee jaar ingezet op een selectie die geschikt is om ver vooruit te verdedigen en hoog druk te zetten. Jon Dahl Tomasson heeft het afgelopen seizoen niet dezelfde filosofie nagestreefd. Daarnaast blijft de prestatie ontzettend knap. Kiezen voor Tomasson zou een grote gok zijn van Feyenoord. De trainer óf de spelers zullen zich namelijk aan moeten passen bij zijn aanstelling.

Dick Schreuder

Ook Dick Schreuder zou volgens de betrouwbare fanwebsite op het lijstje van Feyenoord staan. De hoofdtrainer van PEC Zwolle wist te promoveren met zijn elftal en liet daar aantrekkelijk voetbal zien. Qua speelstijl ligt Schreuder dan ook niet ver van Arne Slot af. De formatie waarmee hij dat doet, is wel een wereld van verschil.

Speelstijl

Schreuder speelde afgelopen seizoen offensief voetbal met veel positiewisselingen en een intensieve manier van pressen. Dit deed hij vanuit een formatie met drie verdedigers bij PEC Zwolle. In een offensieve speelstijl wist de trainer van PEC Zwolle de nodige tactische principes in te slijpen. Schreuder gaat uit van een defensie met drie achterin. Feyenoord heeft op dit moment met Lutsharel Geertruida en Dávid Hancko twee verdedigers die zowel op de backpositie als centraal achterin uit de voeten kunnen. De twee flanken vult Schreuder vaak in met creatieve spelers die goed in de passing zijn. Hierdoor kunnen zijn flanken ook aan de binnenkant op het middenveld ondersteuning bieden. 

Toch blijft het een risico om een trainer aan te stellen die gewend is vanuit een andere formatie te starten als Feyenoord hetzelfde elftal voor een groot deel intact weet te houden. Qua manier van spelen is Schreuder een optie die wél weer dichtbij de huidige hoofdtrainer van Feyenoord komt.

LEES OOK:

Zo speelt het Feyenoord van Arne Slot

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Maarten Verheul
8 maanden geleden

Gelukkig is hij gebleven. Ik hoop dat Van Persie hem kan opvolgen. Zoals ook ooit Van Bronkhorst bij Feyenoord begon.