De Klassieker: Hoe de rivalen elkaar kunnen bestrijden op het veld

Ajax en Feyenoord treffen elkaar zondagmiddag in een rechtstreeks duel. De belangen in deze Klassieker lijken wel groter dan ooit. Zet Feyenoord Ajax op zes punten of knokt Ajax zich naast Feyenoord op de ranglijst. Een tactische voorbeschouwing op de Klassieker.

Hoogwaardig druk zetten

Arne Slot haalde in de persconferentie aan dat de vorige Klassieker ten onrechte als 'slecht' werd bestempeld. De trainer van Feyenoord noemde de wedstrijd op het gebied van druk zetten juist 'hoogwaardig' van beide kanten. Die observatie van Slot kan wel eens een zeer goede zijn geweest. Het destijds nog door Alfred Schreuder aangestuurde Ajax en Feyenoord behaalde in die wedstrijd een zeer laag passzuiverheidspercentage. Gezien het feit dat deze twee ploegen daar normaal gesproken juist erg hoog op scoren, moet het wel aan de tegenstand van beiden hebben gelegen. De statistieken bevestigen dit. Feyenoord (300) en Ajax (245) zijn de twee ploegen in de Eredivisie met de meeste hoge veroveringen op het veld volgens de statistieken van Opta. De vraag is nu wie dat deze editie het beste gaat doen. 

Profiteren

Feyenoord

In de vorige editie in dit seizoen was de achterhoede het grote probleem bij Ajax, met name in balbezit. Schreuder stelde destijds met Bassey, Timber, Álvarez en Sánchez vier verdedigers op waarvan alleen Timber écht comfortabel is aan de bal. Feyenoord dwong de bal constant naar de zijkanten, waar vervolgens balverlies werd geleden door de geringe opbouwkwaliteiten van Bassey en Sánchez. Heitinga stelt zijn defensie anders op. De flanken worden tegenwoordig ingevuld door Owen Wijndal en Devyne Rensch bij Ajax. In balbezit kun je daarom stellen dat Ajax daar sterker is geworden. Toch zal Arne Slot Ajax via links willen laten opbouwen waar vervolgens druk gezet zal worden op Owen Wijndal. Er zal daarom een belangrijke taak weggelegd zijn voor de linksback van de Amsterdammers. Daarnaast hanteert Ajax een speelstijl die Feyenoord normaal gesproken goed ligt. De kampioen in druk zetten van de Eredivisie scoorde al 11 goals uit hoge veroveringen op het veld. Tegen ploegen als Ajax (die graag opbouwen van achteruit) is die kwaliteit meer dan welkom en vaak ook meer dan effectief.

Ajax

Waar Feyenoord in de vorige editie op het veld het overwicht had, creëerde de Rotterdammers daar niet al te veel kansen uit. Dat is het probleem wat Feyenoord al langer achtervolgt. De ploeg van Arne Slot heeft moeite met het creëren van hele grote kansen in de vijandelijke zestien uit balbezit. Ajax (43,45) speelde dan ook 10 expected goals meer bij elkaar dan Feyenoord (34.30). Wanneer Ajax het verdedigend dicht kan houden tegen Feyenoord, hebben de Amsterdammers - ondanks de sterke verdediging van Feyenoord - zelf de kwaliteiten om vanuit balbezit wel tot kansen te komen. 

Speelstijlen

De nummer een en twee van de Eredivisie verschillen is speelstijlen niet extreem veel van elkaar. Beiden zetten hoog druk en hebben graag de bal. Toch zijn er een aantal subtiele verschillen in de speelstijlen. Zo zien we dat Feyenoord een tikje directer speelt dan Ajax. De Rotterdammers bewegen de bal gemiddeld sneller naar voren dan de mannen uit de hoofdstad. Daarnaast zit het verschil in het creëren van kansen. Bij Ajax ligt de focus nog meer dan bij Feyenoord op het creëren vanuit balbezit. De hoofdstedelingen noteren bijvoorbeeld gemiddeld 4,4 passes per balbezitsperiode (het meeste van de Eredivisie). Bij Feyenoord ligt die statistiek op 3,54 passes. Feyenoord is daarentegen wat meer gericht op het creëren uit drukmomenten. Met 300 hoge veroveringen (het meeste van de Eredivisie), 48 schoten uit hoge veroveringen (meeste van de Eredivisie) en 11 goals uit hoge veroveringen (meeste van de Eredivisie) mag Feyenoord met recht de koning van het druk zetten worden genoemd.

Conclusie

Ajax en Feyenoord zullen heel goed moeten zijn om van elkaar te winnen. Feyenoord zal net als in de Kuip proberen om Ajax vast te zetten en via de flank te dwingen. Op dat gegeven zal Heitinga een beter antwoord moeten vinden dan Alfred Schreuder dat had. Daarnaast zal Feyenoord betere kansen moeten creëren uit de dreigende momenten die er gaan komen. Beide trainers zullen zich tactisch goed moeten voorbereiden op de Klassieker die misschien wel grote consequenties gaat hebben voor het resterende deel van het seizoen.

 

Lees hier de analyse van de vorige ontmoeting tussen de twee grootmachten:

Wat gebeurde er precies op het veld bij de Klassieker?

 

Haal je favoriete sportartikelen via deze link bij sportdirect.com!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.