Waarom Alireza Jahanbakhsh en Oussama Idrissi inmiddels de vaste buitenspelers van Feyenoord zijn

Feyenoord treft donderdagavond Shakhtar Donetsk in de achtste finale van de Europa League. Uit de uitgebreide analyse van Shakhtar Donetsk (klik hier om de analyse te lezen) zijn uiteraard een aantal zwakte punten gebleken waar Feyenoord van wil profiteren. Een van die problemen zijn de backs van de Oekraïners. Tijd om de wapens van Feyenoord daar eens tegenover te zetten en af te meten.

Meer creatief vermogen dan het ontstane beeld

Arne Slot schuift al sinds het begin van het seizoen non-stop met de buitenspelers van zijn elftal. Alireza Jahanbakhsh, Oussama Idrissi, Igor Paixão en Javairô Dilrosun wisselen elkaar meer dan eens af als links- en rechtsbuiten van het elftal. De laatste weken lijken Alireza Jahanbakhsh en Oussama Idrissi het meeste krediet te hebben bij Slot. Toch hangt rondom deze twee spelers nog steeds de stemming dat ze nog niet volledig uit de verf komen in Rotterdam. Dit blijkt alleen anders te liggen dan veel mensen op voorhand verwachten...

De buitenspelers van Feyenoord zijn de meest onderschatte spelers van het elftal van Arne Slot.

Als we de Eredivisiestatistieken van Opta erbij pakken zien we namelijk dat de buitenspelers van Feyenoord juist extreem hoog scoren in aanvallende contributies. Alireza Jahanbakhsh heeft zelfs de meeste aanvallende contributies per 90 minuten van alle spelers in de Eredivisie (5,94) (aanvallende contributies zijn gecreëerde kansen plus schoten). Oussama Idrissi staat op plek vijf in die lijst. Kortom: de buitenspelers van de Rotterdammers zijn een stuk productiever dan het algemene beeld van hen schetst. Niet heel gek dat deze twee spelers de laatste tijd dan ook de voorkeur krijgen van Arne Slot.

Verdedigend betrouwbaar

Waar in aanvallend opzicht het koppel voor veel gevaar zorgt, zijn beide ook verdedigend betrouwbaar. Idrissi en Jahanbaksh zorgen namelijk samen volgens de statistieken van WhoScored beiden voor dik drie tackles per 90 minuten. Jahanbakhsh zorgt op zijn beurt ook nog bijna voor een interceptie per 90 minuten en samen zorgen ze ook nog voor 2,5 onderschepte passes per 90 minuten. Ook zonder bal zijn de twee bekenden van Slot betrouwbaar te noemen.

Meer over Feyenoord? Klik hier!

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.