De tactische voorbeschouwing op de Klassieker

Opstelling Feyenoord

Feyenoord en Ajax treffen elkaar na dik twee weken opnieuw. De Rotterdammers wonnen zo'n tweeënhalve week geleden met 2-3 in de Johan Cruijff ArenA waardoor het gat op de ranglijst inmiddels acht punten is. Nu staan de aartsrivalen tegenover elkaar in de KNVB Beker. Tactische voorbeschouwing op de Klassieker.

Probleem Sánchez

Een probleem waar John Heitinga nog met hoofdbrekens over zal zitten is zijn Mexicaanse rechtsback. Jorge Sánchez bewees na een zwak optreden in de Kuip én in de ArenA tegen Feyenoord tweemaal dat hij kwetsbaar is in de opbouw. De ploeg van Arne Slot kende dit zwakke punt en dwong met zijn ploeg de kant van Jorge Sánchez op. Dit leverde een constante golf aan balverlies aan Ajax-kant op. Nu duidelijk werd dat Devyne Rensch ook in deze Klassieker niet mee kan doen, zal Heitinga bijna gedwongen zijn om zijn Mexicaanse back opnieuw aan de aftrap te laten verschijnen.

Slot zal op zijn beurt opnieuw willen profiteren van het zwakke spel van Sánchez in balbezit. Feyenoord is namelijk gewend om de bal naar de back te dwingen in de eerste fase van de opbouw van de tegenstander. Ajax speelt niet alleen met een zwakke back in balbezit, ze spelen ook tegen de kampioen druk zetten én diezelfde kampioen is gewend op deze manier te drukken. Kans voor Heitinga om zijn tactische kwaliteiten te laten zien.

 

Lees hier hoe het Feyenoord van Arne Slot speelt

Succesvol opbouwpatroon Ajax

Wat tegen Feyenoord wél goed ging aan de kant van Ajax is het opbouwen. Hier zijn de credits voor John Heitinga. Hij legde vlak voor de wedstrijd uit tegen ESPN dat zijn ploeg de druk van Feyenoord moest herkennen. Dit draaide om het overtal in de laatste linie van de Amsterdammers. Feyenoord kent namelijk verschillende manieren van druk zetten. Heitinga gaf aan dat hij zijn ploeg het overtal wil laten uitspelen om zo onder de eerste druk van Feyenoord uit te komen. Wanneer alleen Giménez druk zette moesten de twee centrale verdedigers het uitspelen, wanneer Szymanski erbij kwam, moest een van de middenvelders uitzakken naast de centrale verdedigers om een drie-tegen-twee te krijgen (zie visualisatie hieronder). Dit lukte - met name in de eerste helft - best aardig.

Opbouw Ajax bij druk zetten Feyenoord met twee spitsen

Backs aan de binnenkant bij Feyenoord

Feyenoord kwam in de tweede helft veruit het beste uit de kleedkamer. De Rotterdammers kantelde in de tweede helft de wedstrijd verdiend om. De grootste aanleiding daarvoor waren de backs. Marcos López en Lutsharel Geertruida speelden in de tweede helft meer aan de binnenkant waardoor Feyenoord beter aan het voetballen toekwam. Dat had twee redenen:

1. Het plan van Feyenoord om via het midden de zijkant te bereiken werd makkelijker omdat er meer mensen in het midden stonden.

2. Ajax kon geen druk meer krijgen op de backs van Feyenoord. Dit kwam doordat de backs niet meer konden doorstappen.

Het plan van Arne Slot om via het midden een vrije man aan de vleugel te krijgen werkte hierdoor perfect. Steven Berghuis gaf na de wedstrijd voor de camera aan dat dit een groot probleem was voor zijn huidige club.

Bij Feyenoord zal er ondertussen een ander dilemma heersen. Marcus Pedersen is namelijk een stuk minder comfortabel aan de bal dan Lutsharel Geertruida. Dit plan van Slot zal dus weleens minder goed kunnen werken dan in de ArenA het geval was.

Backs bij Feyenoord aan de binnenkant in de tweede helft

Conclusie

Feyenoord en Ajax zullen allebei weer goed voorbereid aan de aftrap moeten staan om niet in het mes van de ander te lopen. Toch valt er na de vorige Klassieker niet veel anders uit te concluderen dan dat er voor Heitinga meer werk aan de winkel is dan voor Slot. De trainer van Ajax zal een beter plan moeten hebben voor het opbouwen met Sánchez en het ontwikkelen van druk op de backs aan de binnenkant van Feyenoord. Voor Feyenoord liggen de verbeterpunten op de eerste fase van de opbouw van Ajax. Mocht Feyenoord die weten te controleren, ligt een volgende overwinning op de loer.

 

Lees hier: Tactische longread: Leer toptrainers begrijpen

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.