Analyse: Hervatting experiment met Giménez laat Feyenoord winnen van FC Utrecht

Feyenoord heeft ook zijn eerste uitwedstrijd van het nieuwe seizoen gewonnen. FC Utrecht werd op de slagbank gelegd en overrompeld: 1-5. Tactische analyse van een duel waarin de Rotterdammers met wat tactische aanpassingen domineerde.

Slot gooit in het duel met de huidige hekkensluiter van de Eredivisie direct Luka Ivanušec voor de leeuwen. De Kroaat heeft op de training en in zijn wedstrijden voldoende kwaliteit laten zien volgens Slot om direct te starten. In de openingsfase valt de buitenspeler voornamelijk op door zijn defensieve bijdrage. Meerdere keren laat de Kroatisch international zien dat hij in een week trainingstijd veel geleerd heeft in het defensief positioneren. 

Verder bouwt de oefenmeester van Feyenoord verder op het middenveld van een week eerder tegen Almere City. Quinten Timber start achter Stengs als aanvallende controleur. 

Net als een week eerder is het snel raak voor Feyenoord. Na een lange bal is het Calvin Stengs die de bal onbedoeld klaarlegt voor de vrijstaande Giménez. Die knikt vervolgens sluw binnnen: 0-1. 

Ongeveer 10 minuten later ligt de bal er aan de andere kant in. Een misverstand tussen Gernot Trauner en Timon Wellenreuther levert een corner voor FC Utrecht op. Wanneer de corner genomen wordt, is opnieuw Trauner bij een misverstand betrokken, dit keer in het dekken van van der Hoorn. De verdediger van FC Utrecht kan vrij koppen en na een miraculeuze toestand valt de bal binnen: 1-1. 

Slot lijkt ook meer dan in andere wedstrijden terug te grijpen naar een experiment die hij voor het eerst testte in de wedstrijd tegen Benfica. Santiago Giménez duikt namelijk vaak op als middenvelder om zich aan te bieden. Dit blijkt een aantal keren lastig te verdedigen voor de verdedigers van FC Utrecht. De Domstedelingen kiezen er namelijk voor om dit op te vangen door de centrale verdediger door te laten dekken op de Mexicaan. Dit levert zo nu en dan kansrijke ruimtes op voor Feyenoord. 

Veldbezetting Feyenoord tegen FC Utrecht

Veldbezetting Feyenoord

Bij tijd en wijlen komt het elftal van Arne Slot uit in bovenstaande veldbezetting. 

De 1-2 zal voor Slot een verademing zijn. Het doelpunt bevestigt namelijk dat Ivanušec een speler is die Arne Slot zo hard nodig had. De Kroaat ontvangt de bal rondom de zestien van FC Utrecht en wacht heel subtiel nog met zijn pass richting de zestien. Stengs loopt ondertussen sluw weg van zijn verdedigers en duikt vrij op voor Barkas. Ivanušec steekt vervolgens op het perfecte moment de aanvallende middenvelder weg. Stengs blijft koel en rondt af: 1-2.

De 1-3 valt binnen een minuut na rust al. Die goal mag voornamelijk op het conto van de maker Giménez én van de keeper van FC Utrecht. Na een lange individuele actie schiet de Mexicaan vanuit een moeilijke hoek op doel. Barkas laat de bal vervolgens onder zijn hand doorglippen. Feyenoord leidt met 1-3. 

Ondertussen laat Quinten Timber ook tegen zijn oude club weer zien dat hij genoeg kwaliteit heeft om een belangrijke speler voor Feyenoord te worden. De middenvelder is vaak aanspeelbaar, heeft een geweldige dribbel en strooit vaak met slimme balletjes. Als kers op de taart levert de creatieveling een slimme steekbal af aan Ayase Ueda. De Japanner krijgt alleen niet genoeg vaart aan de bal om de kans tot een doelpunt te promoveren. 

Rond minuut '72 laat Feyenoord even zien dat het voetballend meer dan op niveau zit. De aanval begint met knap dribbelwerk van Luka Ivanušec. Vervolgens wordt er door knap combinatiewerk via Wieffer, Timber en Stengs dwars door de verdediging van FC Utrecht heen gevoetbald. Ueda wordt vrij voor Barkas gezet: 1-4.

De aangever van de 1-4 mag mede een uitblinker genoemd worden. Met Timber en Wieffer achter zich hoeft Stengs zich in het verdedigende werk minder te laten gelden. Hierdoor is hij ook zonder balbezit bezig om zich aanspeelbaar te maken voor zijn teamgenoten, dat lukt hem - op zijn zachtst gezegd - vrij aardig. De creatieveling staat na 80 minuten voetballen op zes(!) gecreëerde kansen en vijftig balcontacten. 

De 1-5 wordt nog binnengeschoten door invaller Minteh. De Gambiaan omspeelt de keeper en de verdedigers van FC Utrecht en legt de bal in het open doel. 

Conclusie

De omzetting met Giménez smaakt naar meer. Feyenoord heeft dankzij de inzakkende Mexicaan veel afspeelopties rond het middenveld. De Rotterdammers voetballen door ingekomen automatismen en ingevulde posities ook steeds makkelijker. Het middenveld met Wieffer, Stengs en Timber zette namelijk de goede vorm van een week eerder door. Timber bewijst dat hij met een creatieve middenvelder voor zich in zijn kracht komt en toevoegt wat hij kan met zijn kwaliteiten. 

Ook Luka Ivanušec zal Arne Slot kunnen bekoren. De Kroaat laat namelijk in een wedstrijd al zien dat hij precies toevoegt wat Feyenoord nodig heeft. 

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Maarten Verheul
9 maanden geleden

Nou deze opstelling werkte ook weer prima tegen Heerenveen.