Zo kan Feyenoord de omzetting van Lazio bestrijden

In de Kuip versloeg Feyenoord Lazio bijna twee weken met klinkende cijfers: 3-1. Vanavond staat hetzelfde affiche op het programma, maar dan in Rome. De vraag is dan ook hoe het wedstrijdbeeld er vanavond uit zal zien. Tactische voorbeschouwing op het duel tussen Feyenoord en Lazio. 

In Rotterdam hoopte Sarri dat zijn elftal genoeg in staat was om de ploeg van Arne Slot op de (voor Lazio) gebruikelijke manier vast te zetten. De Italiaanse tacticus hoopte met een middenvelder en een spits samen, genoeg druk te krijgen op Feyenoord om de opbouw te vermoeilijken. De bedoeling was op papier uitstekend. Lazio had namelijk in theorie in ondertal, toch alle spelers van Feyenoord onder druk kunnen krijgen. Door Luis Alberto te laten beginnen bij Ramiz Zerrouki, was de passlijn naar de Algerijn dicht, althans, in theorie.

Waar Sarri namelijk géén rekening mee had gehouden, was het comfort van beide centrale verdedigers van Feyenoord in balbezit. Geertruida en Hancko lukte het voortdurend om met een slim tikje naar de zijkant, de diagonale pass richting Zerrouki te spelen.

Beelden: Ziggo Sport

In de tweede helft had Sarri genoeg van zijn eigen vooraf bedachte tactiek. Sarri bracht Guendouzi binnen de lijnen om dichtbij Zerrouki te blijven wanneer Feyenoord in opbouw was. 

Beelden: Ziggo Sport

Deze omzetting had effect. Het lukte Feyenoord in de tweede helft minder goed om van achteruit het goed verzorgde positiespel naar voren te spelen.

Statistiek 1e helft 2e helft
Balbezit 50% 41%
Aantal passes 282 179
Passnauwkeurigheid 91% 83%

Zoals iedere omzetting risico's meebrengt, gold dat voor deze van Sarri niet anders. Doordat de oefenmeester nu twee middenvelders hoger op het veld liet druk zetten, lagen er achter die eerste druklijn van Lazio gigantische ruimtes waar Feyenoord in kon voetballen. 

Beelden: Ziggo Sport

Neem bovenstaand voorbeeld. Zoals je kunt zien, is dit welgeteld zes seconden later dan de afbeelding hierboven.

Guendouzi is dichtbij Zerrouki gaan staan en Luis Alberto helpt door Mats Wieffer vaste dekking te geven. Bijlow anticipeert door een hoge bal richting Quilindschy Hartman te spelen. Vecino (in de afbeelding omcirkeld) bleef bij Timber om zo iedere middenvelder van Feyenoord van een vaste man te voorzien. Doordat Quinten Timber iets is uitgeweken naar de zijkant, is Vecino meegegaan en daar ook te vinden. Na een geluksmomentje komt Alireza Jahanbakhsh aan de bal en heeft hij aan zijn rechterhand een zee van ruimte met 3 á 4 Feyenoorders. 

Hier is dus het grote nadeel te zien van mandekking. Zodra spelers gaan zwerven en van positie gaan wisselen, kunnen er enorme ruimtes ontstaan. Dit zal Feyenoord tegen Lazio moeten uitbuiten om tot kansen en doelpunten te komen.

In een extreem (niet geheel verwacht) geval kan Lazio het ook nog aanpakken zoals FC Twente dat deed. In dat geval is de back aan de kant waar de bal niet is de vrije man. Die kan vervolgens gevonden worden door via een gedekte middenvelder te spelen richting de flank.

Beelden: ESPN

Hoe dan ook, zal het vanavond weer een interessant duel worden tussen de koploper en de nummer drie uit de Champions League groep. Mocht Feyenoord in staat zijn om ook in Rome te winnen van Lazio, dan is overwintering een feit.

 

LEES OOK:

Met dit probleem moet Arne Slot zien af te rekenen bij Feyenoord

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.