Analyse: Wie is de beste gelegenheidsspits voor Feyenoord tegen Celtic?

Gepubliceerd op 14 september 2023 om 12:15

In de eerste wedstrijd in de Champions League moet Feyenoord het opnemen tegen Celtic zonder een daadwerkelijke spits. Santiago Giménez is geschorst voor de eerste twee wedstrijden en Ayase Ueda raakte geblesseerd tijdens de interlandperiode met Japan. Analyse van de gelegenheidsspitsen van Feyenoord en wie het beste de plek in vullen.

 

GESCHREVEN DOOR: Stan Spoel

 

Aanrader:

Lees voor deze analyse éérst de uitgebreide analyse van Celtic om beter te begrijpen waarom bepaalde keuzes worden gemaakt! Klik daarvoor HIER.

OPBOUW CELTIC

Het eerste wat Arne Slot zal doen wanneer hij de keuze voor zijn spits maakt, is kijken naar de tegenstander. In het pressingsvoetbal van Slot is de spits namelijk de eerste speler die het ritme en tempo van druk zetten aangeeft. Het is dus belangrijk om in eerste instantie te begrijpen hoe Celtic opbouwt om de keuze voor de spits te bepalen.

Celtic bouwt op met Callum McGregor als enige middenvelder voor de twee centrale verdedigers hierdoor creëert Brendan Rodgers een driehoek in de eerste opbouw. De centrale verdedigers van Celtic zijn (zonder druk) aardige opbouwers, maar Oud Feyenoorder Cyriel Dessers liet in de Old Firm zien dat de achterhoede van Celtic toch onder druk te krijgen is. Wanneer de passlijn naar Callum McGregor er uitgehaald wordt, weten de centrale verdedigers namelijk weinig raad meer met de bal. 

Uit onderstaand moment wordt dan ook een grote kans voor Rangers ingeluidt dankzij zo'n moment. Cyriel Dessers loopt aan vanuit Callum McGregor richting Gustaf Lagerbielke. Omdat de spits van Rangers dit doet vanuit McGregor is die passlijn afgesloten en komt de druk op de Zweed. Die twijfelt te lang en Dessers loopt met de bal aan de voet richting het strafschopgebied van de kampioen van Schotland.

Een dergelijk plan zal Slot ook voor ogen hebben. Het is dus belangrijk dat de spits van de Rotterdammers in eerste instantie de controleur van de Schotse kampioen schaduwt, om vanuit daar druk te zetten op de centrale verdedigers van Celtic. 

De spits van Feyenoord moet tegen Celtic dus een speler zijn die de volgende kwaliteiten bezit:

1. Timing van druk zetten

2. Loopvermogen om dit lang vol te houden

3. Tactische intelligentie

4. Enige fysieke kracht

5. Vrijlopen in de zestien

IGOR PAIXÃO

De meest logische optie om tegen Celtic in de spits te spelen is Igor Paixão. De Braziliaan werd vorig jaar in de WK-break al een keer getest als spits in een oefenwedstrijd. Dat beviel Arne Slot destijds goed. 'Op de training hebben we dat een paar keer gedaan. Dat heeft hij vandaag denk ik prima ingevuld. Igor speelde als spits heel goed, omdat hij ook de kwaliteiten heeft om daar te spelen', zei Slot over hem afgelopen winter tegen ESPN. 'Hij kan als buitenspeler goed uit de voeten: hij is snel en bewegelijk en kan heel goed meevoetballen. Hij heeft gezien zijn geringe lengte ook nog een behoorlijke kopkracht en kan met zijn snelheid verrassen in het pressen. Het is dus is een speler die ook in de spits kan spelen', vervolgde de keuzeheer van de Rotterdammers.

Met name de kwaliteiten die Slot ziet in het pressen van Paixão zullen wel eens de doorslag kunnen geven om de Braziliaan in de punt van de aanval te zetten. Daarnaast beschikt Paixão over een goede kopbal en heeft hij onder Slot steeds beter geleerd om slim aan te lopen richting zijn tegenstanders in het druk zetten. Na (absolute pressingskoning) Yankuba Minteh is Paixão de speler met de meeste veroveringen rond de vijandelijke zestien. 

Maar het grootste voordeel wat Paixão heeft om hem voorin te zetten is zijn gevoel van vrijlopen in de zestien. De Braziliaan heeft bij Feyenoord geleerd om slim vrij te komen van tegenstanders. Neem onderstaand voorbeeld tegen FC Groningen.

Paixão start als linksbuiten met de rechtsback nog voor zich. In het eerste fragment staat de rechtsback nog goed genoeg opgesteld om Paixão in de gaten te houden. Vervolgens komt via Mats Wieffer de bal in de zestien. De Braziliaan herkent op tijd dat de bal bij de tweede paal gaat vallen en anticipeert hier een stuk sneller op dan zijn directe tegenstander. Hierdoor kan hij van dichtbij binnenkoppen.

Daarbij is de buitenspeler gewend om vanuit de as te spelen. Vorig seizoen aan het einde stelde Slot vanwege de blessure bij Gernot Trauner vaak Marcus Pedersen op. De kwaliteiten van de Noor zaten voornamelijk in het opkomen langs de zijlijn. Dit gaf Paixão de ruimte om meer aan de binnenkant als verkapte 'nummer 10' te spelen. Vanuit hier creëerde hij onder andere de 2-0 in de kampioenswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. 

Als laatste pluspunt heeft de Braziliaan snelheid, wendbaarheid en een goede dribbel. Dit zijn kwaliteiten die tegen het wat statische centrum van Celtic goed van pas kunnen komen.

PLUSPUNTEN

- Snel (om achter de laatste (trage) lijn te duiken)

- Koppen

- Gewend druk te zetten onder Slot

MINPUNTEN

- Mist wellicht fysieke kracht

- Nog niet (genoeg) getest als vrijloper in de as

Ondřej LINGR

Optie nummer twee is de keuze voor Ondřej Lingr. De Tsjechische '10' mag dan wel op papier op de aanvallende middenvelder staan, maar hij is geen klassieke nummer '10' zoals we die in het verleden kende. Waar eerder '10'en' creatievelingen met steekpasses, hoogstandjes en verfijnde balaannames furore maakte, ligt dat in het hedendaagse powervoetbal wel anders. Lingr is hier een uitstekend voorbeeld van. De Tsjech zal je niet snel een bal achter zijn standbeen aan zien nemen of de ene spectaculaire bal na de andere zien geven. Wél blinkt de middenvelder uit in andere facetten van het voetbal. De Tsjechisch international is onvermoeibaar, smijt met energie en heeft een uitermate goed gevoel voor vrijlopen in de zestien. Dat resulteert in het feit dat hij al jaren cijfers noteert van een volleerde spits. 

De voordelen van Lingr in de spits zijn er daarom wel, maar twijfels eveneens. Zo weet Lingr uitstekend hoe hij moet vrijlopen wanneer er een spits voor hem staat, maar kan hij dat ook wanneer hij er niet komt, maar er al staat? De onvermoeibare middenvelder zal beter tot zijn recht komen wanneer hij een andere bliksemafleider in de zestien heeft en dan met zijn timing in de zestien kan komen om gevaarlijk te worden. 

Daarnaast is de middenvelder niet bijster snel, terwijl dat wel een kwaliteit is die tegen Celtic van pas kan komen. De Schotten zijn namelijk kwetsbaar achter de verdedigingslinie met lange diepteballen. 

De voordelen van Lingr als spits zijn daarbij wel te verzinnen. De middenvelder heeft bij uitstek het loopvermogen om de hele wedstrijd de loopjes van de controleur naar de centrale verdedigers te maken op hoge intensiteit. Door zijn tactische intelligentie zal hij ook snel oppakken wat hem gevraagd wordt in het duel met de Schotten. Daarnaast kan Lingr uitstekend koppen en is hij gewend om in de as van het veld te spelen.

PLUSPUNTEN

- Geweldige vrijloper

- Koppen

- Onvermoeibaar

- Druk zetten

MINPUNTEN

- Gewend om er te komen, niet om er al te staan

- Mist snelheid 

Yankuba MINTEH

De Gambiaan wordt dit seizoen gehuurd van Newcastle United en maakt in zijn eerste weken indruk bij Feyenoord. De razendsnelle buitenspeler is zo af en toe nog wild, maar de potentie om een topaanvaller te worden valt al snel te ontdekken. Daarnaast valt er ook in zijn eerste wedstrijden bij de Rotterdammers al te zien waarom hij zo goed past in het elftal van Slot. De Gambiaan is namelijk de absolute kampioen van het druk zetten. Hij noteert met afstand de meeste succesvolle tackles per 90 minuten (2,8) en hij is in de Eredivisie zelfs de speler met de meeste hoge veroveringen van de competitie per 90 min. (2,8). Dat hij deze cijfers haalt, mag ook geen incident genoemd worden. Bij Odense BK haalde de Gambiaan namelijk ook al op dit soort statistieken de hoogste cijfers. 

De voordelen van de vleugelflitser in de spits zijn dus duidelijk: kampioen van het druk zetten en razendsnel. De twijfelpunten zijn alleen ook snel te vinden. De pijlsnelle buitenspeler heeft nog niet in de punt van de aanval gespeeld en de vraag is of hij over voldoende functionele techniek beschikt om in de as van het veld beslissend te zijn. Daarbij is hij nog niet getest op zijn gevoel in de zestien en of hij slim kan lopen als spits. 

PLUSPUNTEN

- Snel

- Wendbaar

- Kampioen druk zetten

MINPUNTEN

- Nog niet gewend om vrij te lopen als spits

- Ontbeert functionele techniek

Luka Ivanušec 

Als Slot echt een truc uit zijn tactische verrassingshoed wil toveren, kan de oefenmeester nog voor Luka Ivanušec als spits kiezen tegen Celtic. De Kroaat beschikt over een geweldige (functionele) techniek, heeft een sublieme aanname en lijdt weinig balverlies. De international kan voor een opbouwpatroon zorgen die Arne Slot al eerder dit seizoen een aantal keer van stal haalde. Deze manier van opbouwen lijkt erg op de manier hoe Roberto de Zerbi dit doet bij Brighton & Hove Albion

Het idee van de opbouw is als volgt: de spits komt naast de 'nummer 10' als tweede 'nummer 10' om extra opties in de as te creëren. Slot voerde deze opbouw al een aantal keer uit met Santiago Giménez, alleen is de Mexicaan aan de bal niet de beste speler van de Rotterdammers. Ivanušec is dat wél. Feyenoord zal dan in de opbouw in een dergelijke veldbezetting terechtkomen.

Veldbezetting Feyenoord met Ivanušec als spits

De voordelen zijn dat Feyenoord hier een uitermate goed tiki-taka team van zal worden dat weinig balverlies lijdt, met veel creatieve en balvaardige spelers op het veld. Daarnaast blijven de buitenspelers in hun kracht staan en wordt er in dit systeem van ze gevraagd om het veld hoog en breed te maken. Als Ivanušec ruimte trekt door uit de spits te bewegen kunnen de buitenspelers hiervan profiteren door in de gaten te duiken die de Kroaat zal trekken. 

De nadelen zijn er echter ook. Ten eerste zal Slot hiermee een groot risico lopen door de speelstijl radicaal te veranderen. Daarbij haalt de trainer van Feyenoord hiermee een van zijn betere spelers van zijn favoriete positie af (Ivanušec). Daarnaast is ook Ivanušec niet gewend om als spits te fungeren en zal een gebrek aan diepte en slimme loopacties ín de zestien een probleem kunnen worden. 

PLUSPUNTEN:

- Balvast elftal met veel creatieve spelers

- Ruimtes trekken voor buitenspelers

- Rust aan de bal en weinig balverlies

- Celtic tactisch compleet verrassen

MINPUNTEN:

- Niet gewend om als spits te lopen

- Eventueel gebrek aan diepte

- Radicaal andere bezetting

 

STAN SPOEL

Reactie plaatsen

Reacties

Maarten Verheul
8 maanden geleden

Hele goede analyse van de mogelijkheden van een alternatieve spits. Ik ben benieuwd en Paixao kan als spits ook van buiten de 16 scoren.