Analyse: Waarom Feyenoord pas na 20 minuten in de wedstrijd kwam

Gepubliceerd op 19 september 2023 om 23:06

Feyenoord heeft de eerste wedstrijd in de Champions League gewonnen van Celtic: 2-0. Tactische analyse van een wedstrijd waarin de Rotterdammers na 20 minuten pas in de wedstrijd kwam.

 

STAN SPOEL

 

Arne Slot was op voorhand vooral benieuwd hoe zijn ploeg zich verhield tegen een tegenstander met redelijk gelijkwaardige kwaliteit als zijn Feyenoord. Dat zijn elftal dit seizoen makkelijker van de kleinere teams met minder kwaliteit wint, is hem inmiddels duidelijk geworden. Tegen Celtic wachtte de volgende test voor dit Feyenoord. Kan dit elftal hetzelfde voetballende vermogen brengen als tegen sc Heerenveen, FC Utrecht en Almere City?

Slot koos voor een opstelling die door de meeste mensen van tevoren al was voorspelt. Zonder de geblesseerde Ayase Ueda en de geschorste Santiago Giménez werd de oefenmeester gedwongen om zijn bezetting in de punt van de aanval om te gooien. Met Ueda en Giménez bezit Feyenoord twee spitsen die als 'traditionele spitsen' kunnen worden bestempeld. Beiden zijn vooral goed wanneer ze in de zestien van de tegenstander te vinden zijn en niet al te veel hoeven te participeren in het combinatievoetbal. 

Met Yankuba Minteh en Igor Paixão had de trainer van Feyenoord twee gelegenheidsspitsen tot zijn beschikking die vooral goed zijn in de een-tegen-een en die het van snelheid/behendigheid moeten hebben. Daarom rest op voorhand de vraag: lukt het Feyenoord om met een andere spits de opbouw op dezelfde manier vorm te geven? Of gaat Slot zijn opbouw aanpassen om het individu er beter uit te laten komen?

Feyenoord in de opbouw (Feyenoord YouTube)

Beelden: Feyenoord YouTube-kanaal

Giménez heeft sinds dit seizoen de taak gekregen om in de eerste opbouw zich naast de 'nummer 10' te voegen als tweede aanvallende middenvelder. 

Slot verklaart tegenover RTL voor de wedstrijd zijn keuze voor Yankuba Minteh als diepe spits. De Gambiaan bezit de snelheid/wendbaarheid om het tragere centrum van Celtic te bestrijden. Daarnaast heeft de oefenmeester gezien dat er regelmatig veel ruimte ligt achter de laatste lijn van de Schotten. 

In balbezit vult Minteh dit duidelijk op dezelfde manier in als Santiago Giménez, alleen dan onwenniger. De Gambiaan komt vaak naast Stengs als extra aanspeeloptie, alleen raakt de snelheidsduivel weinig de bal vanuit deze positie. 

Toch blijkt het plan met de Kroaat niet nodig te zijn. 

Opstelling Feyenoord

De Schotten lijken in de openingsfase te kiezen voor een vrij agressieve aanpak. De verdedigers van Feyenoord worden vroeg onder druk gezet en krijgen weinig tijd om de vrije man te vinden. Celtic kiest specifieke momenten uit om die druk aan te zetten. De Schotten lokken een pass uit die een van de verdedigers van Feyenoord vervolgens gedwongen moet spelen. Wanneer die bal gespeeld wordt, knalt in eerste instantie spits Furuhashi er op bij Trauner of Hancko. 

Zelf heeft Feyenoord meer moeite om de opbouw van de kampioen van Schotland onder druk te krijgen. Op voorhand lijkt het de bedoeling dat Stengs en Minteh afwisselend vanuit McGregor druk proberen te zetten op het centrum van Celtic. De twee Feyenoorders hebben alleen moeite om tijdens het pressen ook de verdedigende middenvelder van Celtic in de gaten te houden. 

Slot gooit dit na pak 'm beet 20 minuten lichtjes om. De oefenmeester lijkt tegen Stengs gezegd te hebben dat hij vanaf dat moment alleen zich nog bezighoudt met McGregor. Dit blijkt positieve gevolgen te hebben voor het resterende deel van de eerste helft. Celtic komt zonder de vrijstaande McGregor namelijk ook moeilijk tot opbouwen, waardoor beide ploegen vooral bezig zijn met het neutraliseren van elkaars gevaar. Dit probeert Celtic weer te pareren door Matthew O'Riley op momenten naast McGregor te positioneren. De afstemming tussen Quinten Timber en Calvin Stengs blijkt alleen goed genoeg om dit opbouwpatroon eveneens in de kiem te smoren. 

Dat Feyenoord vlak voor rust voorkomt lijkt op het eerste gezicht niet veel met tactiek te maken te hebben. De aanval naar de beslissende vrije trap van Stengs toe is alleen weldegelijk een moment waar Celtic iets aan had kunnen doen. Maeda staat in eerste instantie bij Quinten Timber maar besluit bij de balaanname van Wieffer weg te sprinten bij de middenvelder van Feyenoord. Dit besluit komt de Japanner duur te staan. Hierdoor komt Timber namelijk vrij en wordt hij ingespeeld door Wieffer. De handige middenvelder draait daarna weg en versiert de vrije trap waaruit de 1-0 valt. 

Het moment waaruit de penalty valt, kan volledig op het conto van Calvin Stengs geschreven worden. De aanvallende middenvelder komt na slim vrijlopen vrij aan de rechterkant van het veld. Na een subtiele voetbeweging en een steekpass probeert wordt Igor Paixão gelanceerd. Ondanks dat de bal iets te hard is, houdt Lagerbielke de Braziliaan vast en mag de Zweed het veld verlaten met een rode kaart. Vervolgens mist de Braziliaanse vleugelspeler de penalty. 

Niet veel later pakken de Schotten ook hun tweede rode kaart. Invaller Holm gaat hard door op Mats Wieffer en pakt hiermee direct rood. 

Die tweede rode kaart blijkt Celtic fataal te worden bij het tweede doelpunt van Feyenoord. Wieffer kan rond de middencirkel vogelvrij aannemen en opendraaien. Het lukt de kampioen van Schotland vervolgens niet om met negen veldspelers druk te krijgen op de opbouw van Feyenoord. Uiteindelijk vinden de Rotterdammers via Wieffer en Geertruida de weg naar voren en komt de bal (wederom) bij Calvin Stengs op de rechterflank. Intussen is Lingr met een soortgelijke loopactie als een aantal dagen eerder weggelopen bij zijn tegenstander en legt hij voor op de ingevallen Alireza Jahanbakhsh: 2-0. 

Zo is de uitblinker van dit duel Calvin Stengs te noemen. Bij beide doelpunten heeft de aanvallende middenvelder een groot aandeel, maar verder is de flegmatieke voetballer ook de speler met de meeste gecreëerde kansen (3), 59 balcontacten en maakte hij diverse loopacties die ruimtes voor andere teamgenoten trokken. De creatieveling van Feyenoord bewijst hiermee ook op een hoger niveau beslissend te kunnen zijn en helpt hiermee zijn ploeg naar de eerste drie punten in groep E. 

 

LEES OOK:

Tactische Analyse: Feyenoord begint te lijken op een zaalvoetbalteam

 

STAN SPOEL

Reactie plaatsen

Reacties

Maarten Verheul
7 maanden geleden

Stengs MOTM uitgeroepen door UEFA. Met dank aan Slot. Prachtige analyse weer.

Maarten Verheul
7 maanden geleden

Zondag vanaf minuut 1 zal het lopen. Gisteren die gatenkaas gezien.