De absurde statistieken en speelstijl van Ajax-tegenstander Union Berlin

Gepubliceerd op 13 februari 2023 om 15:45

Aanstaande donderdag begint de Europa League weer. Na een lange break gaat de Europese competitie weer van start. Twee Nederlandse ploegen zullen donderdag aantreden tegen respectievelijk 1. FC Union Berlin en Sevilla. In dit deel behandelen we de tegenstander van Ajax: 1. FC Union Berlin. In dit artikel lees je een tactische voorbeschouwing en hoe de Duitse stuntploeg speelt. Hier komen een aantal werkelijk absurde statistieken bovendrijven.

Stuntploeg

1. FC Union Berlin doet het inmiddels al een behoorlijke tijd bovengemiddeld goed in de Duitse Bundesliga. Vorig jaar zagen we de Duisters al aantreden tegen Feyenoord in de UEFA Conference League. Dit jaar hebben de hoofdstedelingen het zelfs tot de UEFA Europa League geschopt. Dit seizoen lijkt alles al helemaal voor de wind te gaan. Ze staan tweede in de competitie met een punt achterstand tot koploper FC Bayern München en doen nog volop mee in Europa. Union Berlin werd tweede in een poule met Union Sint-Gillis, SC Braga en Malmö FF. Door deze tweede plek belandde ze in de tussenronde waar ze dus Ajax treffen. Tijd om eens te kijken hoe de ploeg zijn punten behaald.

Winnen zonder kansen

Hier beginnen de bizarre statistieken van 1. FC Union Berlin al. Als we kijken naar de statistieken van Opta zien we absurde dingen bovenkomen. 1. FC Union Berlin heeft op FC Augsburg na de minste kansen uit open spel gecreëerd van alle ploegen in de Bundesliga. De hoofdstedelingen wisten uit 14xG wel 19 keer het net te vinden. Slechts vijf ploegen hebben minder doelpunten uit open spel gemaakt als de nummer twee van de Bundesliga. Maar het meest bizarre moet nog komen. 1. FC Union Berlin heeft de minste xG uit standaardsituaties gecreëerd van alle ploegen uit de Bundesliga, maar wel de meeste goals uit standaardsituaties gemaakt van alle ploegen uit de competitie. Schrik niet, de Duitsers hebben 4,18xG uit standaardsituaties gecreëerd, en er 13 goals uit gemaakt. Kortom: 1. FC Union Berlin is een ploeg die scoort (en met name wint) zonder kansen te creëren. Voor Ajax zijn die 13 goals uit standaardsituaties een zorgenkind. De Amsterdammers incasseerde al 6 goals uit standaardsituaties, slechts vijf ploegen deden dat slechter dan Ajax. Reken daarin mee dat Ajax veel de bal heeft en weinig standaardsituaties tegen krijgt. In verhouding zijn de Amsterdammers wellicht de slechtste ploeg bij standaardsituaties uit de competitie.

Berlijnse Muur

Waar een groot deel van de wedstrijden gewonnen wordt door te scoren zonder kansen, heeft een groot deel van het succes ook te maken met de defensie van de Duitsers. 1. FC Union Berlin incasseerde de minste expected goals van de hele competitie (11,86xG), alleen Bayern München incasseerde minder schoten en alleen Bayern München en RB Leipzig kregen meer doelpunten tegen dan de huidige nummer twee van de competitie. Hoe ze dit doen, op eigen helft terugplooien. De Duitsers vormen een groot blok op eigen helft in een soort 3-5-2 formatie met Sheraldo Becker als een van de twee spitsen. Druk zetten doen de Duitsers niet tot nauwelijks. In de Bundesliga is Union Berlin de ploeg met de meeste PPDA (Passes per defensive action). Passes per defensive action geven aan hoe veel passes een tegenstander mag geven voor er een defensieve actie wordt uitgevoerd door een team. Union Berlin laat gemiddeld 16,3 PPDA per wedstrijd toe. Het meeste van de hele Bundesliga. Druk zetten komt niet in de plannen van de ploeg van Urs Fischer voor. 

Weinig en kort balbezit

1. FC Union Berlin heeft niet vaak de bal, en wanneer ze hem hebben, hebben ze hem niet lang. Slechts vijf ploegen in de Bundesliga hebben de bal gemiddeld korter dan 1. FC Union Berlin. Het vreemde aan deze statistiek is, dat Union Berlin ook geen counterploeg genoemd kan worden. Bij counterploegen zijn de zogeheten direct attacks hoog. Iets kan een direct attack genoemd worden op het moment dat een ploeg op eigen helft balbezit krijgt en minimaal 50% van de aanval naar voren gericht was. Vaak gaat dit gepaard met een hoge snelheid richting het doel. Het bizarre is: dat tempo ligt bijzonder laag bij de hoofdstedelingen. Slechts drie ploegen bewegen langzamer naar voren als Union Berlin. Zelfs het bijzonder dominante Bayern München beweegt de bal sneller naar voren. 

Conclusie

1. FC Union Berlin is misschien wel een van de meest vreemde tegenstanders van de Europese velden. Het is een ploeg die zonder kansen te creëren wint, een ijzersterke defensie heeft en een zeer onorthodoxe manier van spelen heeft. Een ploeg die de bal niet heeft, als het hem heeft het van korte duur is en geen snelle aanvallen plaatsen. Tel daarbij op dat standaardsituaties op basis van het aantal doelpunten ook een sterk punt is van de Duitsers. Dit is nu net een zwak punt bij Ajax. John Heitinga staat voor zijn moeilijkste en zwaarste klus tot nu toe als trainer van Ajax en zal zijn team perfect moeten voorbereiden op een ploeg die Ajax nog nooit in hun leven is tegengekomen en misschien wel niet meer tegen gaat komen. Want een ploeg als 1. FC Union Berlin, met bijbehorende statistieken bestaat er niet.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.