Historische overwinning Feyenoord te danken aan grootste kwaliteit

Gepubliceerd op 16 maart 2023 om 21:23

Feyenoord heeft in de achtste finale van de UEFA Europa League met 7-1 gewonnen van Shakhtar Donetsk. De Rotterdammers wisten dankzij deze monsterscore zich te plaatsen voor de kwartfinale van de Europese competitie. Tactische analyse van de overwinning van Feyenoord.

Goals dankzij grootste kwaliteit

Al zeer vroeg in de wedstrijd zien we terug wat Arne Slot het hele seizoen al presteert met zijn elftal: totale pressing. Het eerste doelpunt aan Feyenoord-kant valt niet geheel verrassend dankzij balwinst op de helft van Shakhtar Donetsk. Orkun Kökçü zet druk op de middenvelder van Shakhtar, Gernot Trauner neemt vervolgens over en uiteindelijk valt de bal bij Santiago Giménez: 1-0. Doelpunt nummer twee kent hetzelfde opbouwpatroon. Shakhtar verspilt langs de zijlijn de bal, Orkun Kökçü pikt op en schuift binnen: 2-0. Zo weet Feyenoord opnieuw gebruik te maken van zijn grootste kwaliteit: druk zetten. De ploeg van Slot maakte niet voor niets in de Eredivisie al 11 doelpunten uit hoge veroveringen. 

Tactische masterclass

Feyenoord trof met Shakhtar een elftal dat graag van achteruit opbouwt. Dit ligt het elftal van Slot met het druk zetten als gegoten. De Rotterdammers hebben met de Oekraïners een elftal getroffen waar tot in de perfectie druk op kon worden gezet. Waar Shakhtar menig club met veel positiewisselingen doldraait wist Feyenoord dit knap te ontmantelen dankzij een list van Slot. Normaal gesproken zet Feyenoord druk met twee spitsen vanuit een 4-4-2. In het tweeluik met Shakhtar koos Slot voor een iets aangepaste variant. Nu deed Slot het namelijk met drie aanvallers. De spits is daarbij een verkapte rechtsbuiten, de 'nummer 10' de meest centrale man en de linksbuiten de meest linkse speler in het druk zetten. Alireza Jahanbakhsh zorgt iets achter het drietal voor controle. Daarnaast laat de trainer van Feyenoord de Oekraïners niet in hun spel komen dankzij de zonedekking. In plaats van de van positie gewisselde spelers te volgen blijft Feyenoord in dezelfde formatie staan waardoor het wisselen van de club uit Oekraïne geen zin heeft. Jahanbakhsh en Idrissi starten vanuit de controleurs, die later de backs worden. De backs komen zeer hoog te spelen. Als Jahanbakhsh en Idrissi ze wél waren gevolgd hadden de controleurs alle ruimte om op te bouwen. Dit had Slot in het tweeluik alleen al voorzien. 

Dankzij een tactische zet en ingeslepen pressie is Feyenoord kwartfinalist in de UEFA Europa League. Daarbij heeft Feyenoord meer gewonnen met deze wedstrijd. Er zal namelijk geen enkele trainer zijn die dit Feyenoord graag loot.

Waarom Alireza Jahanbakhsh en Oussama Idrissi inmiddels de vaste buitenspelers van Feyenoord zijn

 

Stan Spoel

Officiรซle voetbalreizen van Europese topclubs VoetbalreizenXL is leverancier van een ruim aanbod officiรซle voetbalreizen van Europese topclubs.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.