Zo speelt Feyenoord-tegenstander AS Roma

Gepubliceerd op 11 april 2023 om 19:44
Opstelling AS Roma

In de kwartfinale van de UEFA Europa League neemt Feyenoord het op tegen AS Roma. De Rotterdammers hebben donderdagavond de kans om revanche te nemen op de verloren UEFA Conference League finale van een jaar geleden. Tijd om AS Roma eens onder de loep te nemen en te kijken waar de kansen voor de koploper van de Eredivisie liggen.

Balbezit Tegenstander

Een echt grote verrassing valt het bij teams van José Mourinho niet te noemen dat ze het beste zijn zonder bal. Dit AS Roma is daarin geen uitzondering. Bij balbezit tegenstander plooit de formatie van Mourinho terug op eigen helft vanuit een formatie met vijf verdedigers in de laatste linie. Met deze speelwijze lukt het de Romeinen zo goed om niks weg te geven dat er geen ploeg in Europa minder expected goals uit open spel weggeeft als AS Roma volgens de statistieken van Opta (15,40). Tot grote kansen uit open spel komen is dus haast onmogelijk tegen het AS Roma van Mourinho. Voor zijn linie met vijf verdedigers stelt Mourinho regelmatig drie middenvelders op (bij balbezit tegenstander). Vaak is dit een van de aanvallers die als derde middenvelder het centrum versterkt. 

Opstelling AS Roma balbezit tegenstander

Formatie AS Roma bij balbezit tegenstander

Vanuit die formatie is het de taak om de onderlinge ruimtes zo klein te maken dat er geen passlijn meer open staat naar een van de aanvallend sterke spelers bij de tegenstander. 

Druk zetten

De ploeg van José Mourinho is in alles het tegenovergestelde van het Feyenoord van Arne Slot. Waar Feyenoord uitblinkt in het pressingsvoetbal op hoge intensiteit en op de helft van de tegenstander, zet Mourinho met zijn AS Roma vrijwel nooit druk. De Romeinen staan in de competitie bijna 14 passes van de tegenstander toe voor er een defensieve actie wordt uitgevoerd. Daarnaast noteert AS Roma - na Salernitana - de minste hoge veroveringen van de Serie A (166) en schoot geen club minder vaak op doel uit een hoge verovering dan AS Roma (24). Ter vergelijking: Feyenoord veroverde dit seizoen al 352 keer hoog op het veld de bal en schoot daar 57 keer uit. De verwachting lijkt dan ook dat Roma de bal zo veel mogelijk bij Feyenoord laat, maar wel op de plekken waar Mourinho dat wil. 

Balbezit Feyenoord

Geen speler gaat in balbezit voor Feyenoord zo belangrijk zijn als Orkun Kökçü. Met het vermogen om kansen te creëren en spelers in de aanvallende derde van het veld te vinden zal Slot hem hard nodig hebben om een aantal spaarzame kansen te creëren. Toch zal het voor de Turkse spelmaker niet makkelijk zijn om het spel te verdelen. Mourinho kiest namelijk voor mandekking op het middenveld bij zijn AS Roma. Pellegrini, Wijnaldum en Cristante krijgen de opdracht mee om een directe tegenstander voor de voeten te lopen op het middenveld. Daarbij staat het centrum met een blok van acht zo dicht dat vanuit daar weinig gecreëerd kan worden. Dat is anders aan de flanken. Waar de Portugese trainer zijn centrum met acht spelers volbouwt, zijn de flanken overgeleverd aan twee spelers. Dit is een bewuste keuze van de Portugees, vanuit de flanken komt namelijk minder makkelijk gevaar dan vanuit het centrum. Toch zullen daar de kansen liggen voor Feyenoord. Slot zal zijn backs wederom meegeven om - net als tegen Ajax - aan de binnenkant te spelen. Hierdoor zal het voor de vleugelverdedigers van Roma onmogelijk worden om door te stappen op de backs van Feyenoord. Eerder was dit plan van Slot al zeer succesvol tegen Ajax in de 2-3 overwinning.

Balbezit AS Roma

Waar de soldaten van Mourinho uitstekende verdedigende statistieken laten zien, is het aanvallende spel allesbehalve sprankelend. Vrijwel alle creatieve impulsen komen van Paulo Dybala. De Argentijn is met zijn steekpasses, spelinzicht en dribbels de bron van creativiteit voor AS Roma. Dybala is per 90 minuten de speler met de meeste doelpunten (0,39), expected assists (0,13) en aanvallende contributies (4,18). Alle creativiteit bij een speler leggen heeft consequenties. De Romeinen staan in de Serie A op plek tien als het gaat om gecreëerde kansen uit open spel (27,16). Waar AS Roma wél sterk in is in aanvallend opzicht is spelhervattingen. Alleen Juventus creëerde meer expected goals dan Roma uit spelhervattingen (12,26). In de opbouw is de ploeg van Mourinho geen ploeg die graag van achteruit een tegenstander kapot speelt. In de Serie A doen staat de ploeg twaalfde als het gaat om het aantal aanvallen vanuit de opbouw. De pressingsmachine van Arne Slot zal weinig momenten krijgen om druk te zetten tegen de huidige nummer drie van de Serie A. Dit is nu net het onderdeel waar de ploeg van Slot zo sterk in is.

Wie wordt de spits?

Mourinho speelde dit seizoen - en met name in de topduels - met Paulo Dybala als zijn spits. Het voordeel van deze variant is dat het voor de verdedigers van de tegenstander lastiger wordt om de spits van Roma uit de wedstrijd te halen. Paulo Dybala heeft vanuit de spits de vrijheid om te zwerven in de voorhoede. Voor verdedigers die zich graag in een spits vastbijten is dit moeilijk tegen te houden. Bij Feyenoord zal Slot stiekem waarschijnlijk liever tegen een 'echte spits' spelen dan tegen de beweeglijke Argentijn in de punt van de aanval. 

Conclusie

Feyenoord treft met AS Roma een tegenstander die op verdedigend vlak bij de beste teams in Europa hoort. Tot uitgespeelde kansen komen vanuit open spel lijkt daarom vrijwel onmogelijk te worden tegen de ploeg van Mourinho. Ook kan Feyenoord niet het geliefde spelletje van druk zetten spelen. Roma schaamt zich niet om geregeld voor de lange bal te kiezen, tegen Feyenoord zal de Portugese keuzeheer dit nog extra benadrukken. Mochten de hoofdstedelingen - net als in de UEFA Conference League finale - op voorsprong komen tegen Feyenoord, lijkt het een hele lastige opgave te gaan worden. Mocht Feyenoord op voorsprong komen tegen de Romeinen, zal hetzelfde voor AS Roma gelden. In aanvallend opzicht is de ploeg van Mourinho namelijk geen wonderteam.

Lees hier hoe het Feyenoord van Arne Slot speelt!

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.