Analyse: Waarom Feyenoord achter Ayase Ueda aanzit

Gepubliceerd op 24 juli 2023 om 19:21
Ueda Feyenoord

Feyenoord heeft volgens Voetbal International van Ayase Ueda de belangrijkste kandidaat gemaakt om Danilo op te volgen als spits. Analyse van de Japanse goalgetter van Cercle Brugge.

Kijk botweg naar de statistieken van afgelopen jaar en er valt direct op waar Ayase Ueda goed in is: doelpunten maken. De Japanner maakte afgelopen seizoen 22 doelpunten in de Belgische competitie. Een aantal dat tot de verbeelding spreekt en voor het nodige enthousiasme zal zorgen in Rotterdam. Niet geheel ten onrechte overigens, want er valt vast te verklappen: Ueda heeft kwaliteiten die absoluut een aanvulling zijn voor het elftal van Arne Slot. Toch zijn er ook nog een aantal verbeteringen te noemen bij de Japanse spits. 

Verbeteringen

Bij het analyseren van de talentvolle Japanner valt op dat hij bij Cercle Brugge geen rol heeft waar hij vaak in het spel wordt betrokken. In tegendeel zelfs. De spits is bij zijn club het beste op het moment dat hij de bal níét heeft. Wat dat betreft toont de spits de nodige gelijkenissen met publiekslieveling Santiago Giménez. Toch zijn er ook verschillen en vooral verbeterpunten op te merken voor Ueda.

Aan de bal valt namelijk nog niet al te veel te verwachten van de Japanse spits. Hij noteert slechts 0,3 succesvolle dribbels per 90 minuten en van zijn dribbels lukte slechts 36,7%. Nu zijn die cijfers voor spitsen vaak niet al te hoog en moet er ook gekeken worden naar de speelstijl van Cercle Brugge om te begrijpen waarom de Japanner deze cijfers noteert. Giménez scoort op dit onderdeel niet veel beter dan Ueda terwijl Danilo juist zeer hoge cijfers liet noteren op zijn statistieken aan de bal (waaronder succesvolle dribbels).

Het dribbelen is alleen niet het enige punt aan de bal waar Ueda nog stappen moet zetten. Bij zijn huidige club geeft hij slechts 11 succesvolle passes per 90 minuten. Dit onderstreept het duidelijke beeld dat de Japanner niet tot nauwelijks aanwezig is in het spel aan de bal. Ook kwam maar ongeveer 60% van zijn passes aan.

Statistiek Ueda Danilo Giménez
Nauwkeurige passes per 90 minuten 11 18,2 9,6
Succesvolle dribbels per 90 minuten 0,3 0,8 0,7
Gecreëerde kansen per 90 minuten 0,8 1,5 0,9

Bron: FotMob

Met Ueda lijkt Feyenoord dus te kiezen voor een type die meer naar het type Santiago Giménez gaat. Want na de verbeterpunten uitgelicht te hebben, valt er ook genoeg positiefs te schrijven over de mogelijke opvolger van Danilo.

Goalgetter

Met het neusje voor de goal is namelijk bij de 24-jarige spits niet veel mis. Hij is bij Cercle Brugge afgelopen seizoen de speler geweest met de meeste doelpunten, meeste doelpunten per 90 minuten, meeste expected goals, meeste expected goals op doel en de speler met de meeste schoten. De doelpuntenuitbarsting was ook niet voor het eerst in zijn loopbaan. Bij zijn vorige werkgever in Japan manoeuvreerde Ueda zich namelijk ook al opvallend vaak in kansrijke posities. 

Bron: Footystats

Zoals in bovenstaande visualisatie valt te zien, is Ueda zijn trend op het gebied van doelpunten maken niet veranderd sinds hij de stap naar Europa heeft gezet. Hoe hij tot zijn doelpunten komt, is ook interessant om te bekijken.

De Japanse spits valt voornamelijk op door zijn slimme loopacties en koelbloedigheid voor het doel. Daarnaast beschikt Ueda over een ongelofelijke sprongkracht en zijn er weinig spelers in de competitie die beter met het hoofd zijn dan de 22-voudig doelpuntenmaker. Hij hoort zelfs bij de beste 4% van de competitie op het gebied van gewonnen kopduels.

Zoals hierboven al eerder benoemd zijn er weinig spelers die effectiever voor het doel zijn dan Ayase Ueda. De spits maakt veel doelpunten vanuit oog-in-oog situaties met verschillende doelmannen. De truc die hij daarvoor gebruikt is simpeler om uit te leggen dan om uit te voeren. Een specialiteit van de 24-jarige spits is namelijk het uitstellen van schoten en het lang kijken naar de keeper. Pas laat in zijn actie haalt de doelpuntenmaker de trekker over in de meeste gevallen. 

Met het binnenhalen van Calvin Stengs lijkt Feyenoord wel al de ideale aangever te hebben gevonden voor de stiekem ook snelle spits van Cercle Brugge. In de diepte is Ueda namelijk ook - mede dankzij het chaosvoetbal van zijn huidige elftal - meer dan eens gevaarlijk.

LEES OOK:

Analyse: Waarom Calvin Stengs alles is wat Feyenoord nodig heeft

Druk zetten

Waar Arne Slot waarschijnlijk ook blij van wordt is de ploeg waar Ayase Ueda deel van uit maakt. Cercle Brugge is namelijk - met enige afstand - de ploeg in België met de meeste balveroveringen bij het doel van de tegenstander. Voor de speelstijl van Cercle Brugge werd dus al de nodige arbeid en energie verlangt om tot het hoge aantal veroveringen te komen. Bij Feyenoord zal dit voor Ueda niet veel anders worden dan hij nu ervaart. Toch zitten er ook verschillen in de speelstijlen. Want waar het elftal van Slot graag voor het grootste deel de bal heeft, is Cercle Brugge het elftal in de Belgische competitie dat voorlaatste staat op het gebied van gemiddeld balbezit. Dit bevestigt nogmaals dat er voor de Japanner nog de nodige invloed aan de bal bijgespijkerd moet worden om een allround-spits voor Feyenoord te worden. Dit is namelijk exact het punt waar ook Santiago Giménez zich nog op kan verbeteren.

Conclusie

Met Ayase Ueda zou Feyenoord een ontzettend talentvolle doelpuntenmaker binnenhalen die veel wegheeft van Santiago Giménez. Het talent voor doelpunten maken lijkt bij de Japanner al in zijn bloed te zitten en daar zal bij Feyenoord en door Arne Slot niet al te veel aandacht meer aan besteed hoeven worden. De uitdaging zit hem dan ook nog in het meevoetballen, alhoewel ook daar nog nuances te plaatsen zijn door zijn huidige elftal en dat Slot een manier heeft gevonden om ook zonder een meevoetballende spits te spelen. Want de schoenen van Giménez, kan Ueda zeker opvullen. Als de Japanner naar Feyenoord komt, mikt Slot dus meer op een type Giménez dan op een type Danilo. Het lijkt daarom niet een directe opvolger van Danilo te zijn, maar wel een speler die klaar is om een enorme vracht aan doelpunten te maken in het rood-witte shirt.

 

LEES OOK:

In het hoofd van Slot: Dit is zijn plan voor het nieuwe seizoen

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Druzco
10 maanden geleden

Nice! Hij is wel al bijna 25 (in Augustus) dus wordt misschien niet zo'n verkoopklapper voor Feyenoord later, ook gezien vraagprijs.