Analyse: Luka Ivanušec past precies in het profiel van Feyenoord

Gepubliceerd op 25 juli 2023 om 13:45

Luka Ivanušec is volgens 1908.nl dichterbij een transfer naar Feyenoord aan het komen. De Kroaat was afgelopen seizoen een van de betere spelers van de Kroatische competitie en zal (logischerwijs) ook Feyenoord beter maken. Analyse van een flegmatieke dribbelaar die ook rendement heeft toegevoegd.

Het pure talent dat Luka Ivanušec bezit, is niet moeilijk te spotten. De Kroaat beschikt namelijk over uitzonderlijke dribbelkwaliteiten, die iedere back dol kunnen draaien. Dat talent kan niet anders als aangeboren zijn, want al op jonge leeftijd werd de international al een grootse carrière toebedeeld. In 2017 werd de dribbelaar zelfs al de jongste doelpuntenmaker ooit voor Kroatië. 

Sterke punten

De sterke punten van de Kroatisch international zijn zoals al eerder benoemd, niet al te moeilijk om te vinden. Met zijn lage zwaartepunt en de spreekwoordelijke lijm aan zijn schoenen danst Ivanušec de ene back na de andere voorbij. Zijn statistieken bevestigen dat. Slechts een speler kwam vorig seizoen tot meer succesvolle dribbels per 90 minuten dan Ivanušec (2,6). Dat aantal is hoger dan de meest succesvolle dribbelaar bij Feyenoord vorig seizoen (Idrissi met 2,5 geslaagde dribbels). De statistiek geslaagde dribbels is niet de enige waar de Kroaat gelijkenissen toont met Oussama Idrissi. Ook qua gecreëerde kansen en schoten verschillen de buitenspelers niet al te veel van elkaar. Wel valt het hoge conversieratio percentage van zijn schoten op. Dat ligt namelijk wel twee keer zo hoog als het percentage dat Idrissi wist te behalen in het kampioensjaar van de Rotterdammers. Dat zal ook een absolute reden zijn dat Slot Ivanušec zo graag naar Rotterdam wil halen. Met de vertrekken van Idrissi, Szymanski en Kökçü zijn namelijk de beste - en meest accurate - schutters van de Rotterdammers verdwenen. Met Ivanušec wordt er weer een klinische schutter toegevoegd aan de selectie.

Want dat laatste punt, is nu net waar de Kroaat enorm op is vooruitgegaan het afgelopen jaar. Met 12 doelpunten werd de 24-jarige buitenspeler topscorer van Dinamo Zagreb. Waar er voorheen geschommeld werd met zijn positie, is het afgelopen halfjaar duidelijk geworden waar hij het beste tot zijn recht komt: aan de linkerkant. Vanuit daar scoort de international van Kroatië namelijk meer dan eens met zijn favoriete truc van het huis: naar binnen komen en schieten. De Kroaat heeft een geweldige trap met de binnenkant van de voet en verschalkt meerdere keepers met zijn krultrappen in de verre hoek. Met zijn aangeboren techniek beschikt de buitenspeler namelijk ook over de kwaliteit om zijn schoten uit te stellen. Vaak wacht de international tot hij de bal zelf vrijgemaakt heeft om vervolgens klinisch af te werken. Dit is een kwaliteit die Feyenoord met Idrissi is verloren. Ivanušec is er alleen nóg beter in.

Omdat Arne Slot op zoek is naar spelers die in het laatste gedeelte van het veld de juiste keuzes kunnen maken om tot meer uitgespeelde kansen te komen, is het niet gek dat hij uitkomt bij Ivanušec. Met zijn onvoorspelbare dribbels en uitstekende rendement zal hij - net als Calvin Stengs - helpen om wedstrijden tegen verdedigend ingestelde ploegen open te breken.

LEES OOK:

Analyse: Waarom Calvin Stengs alles is wat Feyenoord nodig heeft

Gebruiksaanwijzing

Aan Ivanušec zit ondanks zijn specifieke uitzonderlijke kwaliteiten ook een gebruiksaanwijzing. De buitenspeler vergt wel enige aanpassing van de rest van de ploeg. Om hem écht in zijn kracht te laten komen, is het wel noodzakelijk dat er een back achter hem staan met aanvalsdrift. De Kroaat komt niet in zijn kracht als hij namelijk de speler is die het veld breed moet houden. Ivanušec speelt als linksbuiten het liefst in een rol aan de binnenkant waar hij de ruimte heeft om te zwerven naar de centrale posities op het veld. (Zie onderstaande heatmap).

Bron: Sofascore

Om zijn acties beter tot zijn recht te laten komen, is het belangrijk dat de back achter hem zijn directe back bezig houdt door te zorgen voor een overlap. Daarnaast biedt het een extra afspeelmogelijkheid voor Ivanušec. Voor Quilindschy Hartman ligt dus een belangrijke taak weggelegd als linksback om hem die mogelijkheden te bieden. 

Dit heeft alleen ook weer consequenties voor de rest van het elftal. Omdat Hartman voornamelijk bezig zal zijn met de overlap bij Ivanušec, zal de rechtsback een defensievere taak krijgen om wel genoeg mensen achter de bal te houden. De vraag blijft hoe Slot dit daadwerkelijk in gaat vullen. Geertruida zou dit kunnen, maar is ook goed als inschuivende centrale verdediger of inverted wingback.

LEES OOK:

In het hoofd van Slot: Dit is zijn plan voor het nieuwe seizoen

Defensieve arbeid

Met de arbeidslust en taakbewustheid van Ivanušec is niet veel mis. De Kroaat zal niet klagen om een sprintje mee terug of het volgen van zijn back. Die signalen zijn natuurlijk uiterst positief voor Slot en zijn staf. De succestrainer vraagt namelijk veel van zijn buitenspelers op defensief gebied. Toch is nog niet alles goed aan het defensieve aspect van het spel van de Kroaat. Met de hoeveelheid defensieve arbeid zal Slot ook niet ontevreden zijn, het gaat hem waarschijnlijk meer om de effectiviteit ervan. Dat kan namelijk nog een hoop verbeteren bij de 24-jarige dribbelaar. Als we hem vergelijken met zijn voorganger op de linksbuitenpositie (Oussama Idrissi) vallen er namelijk nog een aantal punten te zien waar hij tekortschiet.

Statistiek Idrissi Ivanušec
Succesvolle tackles per 90 1,9 0,6
Succespercentage tackles 71,1% 58,6%

Bron: FotMob

Vooral qua effectiviteit van de verdedigende acties valt voor Ivanušec nog een hoop winst te boeken. Dat zou wel iets kunnen zijn waar hij onder Slot in zou kunnen verbeteren. Dan gaat het met name om de positionering in verdedigend opzicht. 

Conclusie

Luka Ivanušec is een zeer interessante speler voor Feyenoord die een daadwerkelijke kwaliteitsimpuls gaat geven in de aanval. Zijn specifieke maar uitzonderlijke kwaliteiten zullen voor de Rotterdammers een enorm voordeel geven tegen ploegen die rond hun eigen zestien staan en de bal aan Feyenoord laten. Met zijn dribbels, accurate schoten en zijn vermogen om kansen voor ploeggenoten te creëren zal hij Slot en zijn elftal over het bekende dode punt moeten helpen, zo af en toe. 

Een belangrijk punt is wel dat hij op de juiste manier gebruikt gaat worden om zijn kwaliteiten volledig te benutten. Toch lijkt dat in de huidige compositie bij Feyenoord wel goed te komen met een trainer die daarom bekend staat.

Zijn verbeterpunten liggen duidelijk nog in zijn veelzijdigheid en zijn slimmigheid in defensief opzicht. Maar als er een trainer is die hem daarmee kan helpen, moet dat wel Arne Slot zijn. De werklust is namelijk al aanwezig bij de dribbelaar, en dat is al uniek genoeg.

LEES OOK:

Analyse: Waarom Feyenoord achter Ayase Ueda aanzit

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.