Analyse: Waarom Luis Sinisterra de oplossing voor Arne Slot en Feyenoord is

Gepubliceerd op 14 augustus 2023 om 13:13

Feyenoord werkt volgens 1908.nl aan een comeback van Luis Sinisterra. Ondanks dat de transfer een moeilijk verhaal gaat worden, valt wel goed te begrijpen waarom Feyenoord de linksbuiten graag binnen wil halen. De Colombiaan groeide in zijn jaren bij Feyenoord uit tot een publiekslieveling en kan dus wellicht terugkeren in het rood-witte shirt. Tijd voor een analyse van Luis Sinisterra, en waarom hij weleens de oplossing kan worden bij Feyenoord.

Dribbels

De voornaamste kwaliteit van de linksbuiten, is zijn dribbelvermogen. Op de Europese velden lopen er weinig spelers rond die zoveel succesvolle dribbels inzetten als Luis Sinisterra. In zijn jaar onder Arne Slot bij Feyenoord noteerde de Colombiaan wel 4(!) succesvolle dribbels per 90 minuten. Dit bracht Feyenoord in dat jaar dan ook veel succes. Sinisterra scoorde zelf 12 keer en leverde ook nog 7 assists af. Maar buiten de cijfers die hij overlegde zorgde hij voor nog een heel ander voordeel die hij meebracht.

Vanwege zijn enorme dreiging met zijn dribbels en het feit dat hij zeer makkelijk zijn tegenstander passeerde, was alleen de rechtsback van de tegenstander vaak niet goed genoeg om de Colombiaan te dekken. Veel tegenstanders trokken twee spelers uit om de dribbelaar uit Colombia in toom te houden. Dit had met name een positieve invloed op Guus Til. Door de dubbele dekking op Sinisterra, was er op andere plekken op het veld een man minder om een andere Feyenoorder te dekken. Til maakte daar vaak dankbaar gebruik van door zijn timing om in de zestien te komen. Met het huidige elftal van Feyenoord moet een andere speler gebruik maken van de ruimtes die Sinisterra afdwingt. 

De statistieken bevestigen de dribbelkwaliteiten van de Colombiaan en laten eveneens zien dat hij bij de absolute top behoorde op dit gebied.

Dribbelstatistieken in percentiel Luis Sinisterra (bron: FBRef.com)

Arne Slot wist uiteraard van zijn kwaliteiten aan de bal en creëerde daarom ook het perfecte klimaat voor de dribbelaar op de linkerkant. Tyrell Malacia schoof als linksback vaak naar het middenveld, terwijl Sinisterra het veld juist breed hield. Hierdoor lag de passlijn naar de Colombiaan compleet open. Vanuit hier kon Sinisterra de een-tegen-een met de back opzoeken. 

Vrijspelen Sinisterra

Met Quilindschy Hartman kan Slot voor een zelfde soort wisselwerking gaan zorgen op de linkerkant.

Individuele kwaliteit

Momenteel moet er bij Feyenoord vooral op het creatieve vlak verbetert worden. Er moeten spelers bij die uit het niets een wedstrijd open kunnen breken of de ploeg over een dood punt kunnen helpen vindt Slot. Luis Sinisterra was in 2021/22 bij uitstek een speler die Feyenoord regelmatig over dode punten trok met zijn individuele acties en kwaliteiten. Slot zal in ieder geval meer gevaarlijke momenten van zijn elftal zien vanuit beloftevolle posities op het veld. Dat is momenteel namelijk precies het punt wat nog een stuk beter kan bij Feyenoord. Sinisterra kan hierbij een belangrijke schakel worden.

Veld breed houden

Zoals eerder al benoemd, is Sinisterra een speler die graag het veld breed houdt om vanuit daar een actie in te starten. Om die reden lijkt het dan ook logisch dat Arne Slot hem er graag bij heeft. De keuzeheer van Feyenoord wil namelijk Quilindschy Hartman graag aan de binnenkant het middenveld zien versterken. ' ‘Wat ik heel graag van Quilindschy zie, omdat het zo’n goede voetballer is, dat hij ook als linksback het middenveld in beweegt', vertelde Slot aan Voetbal International na het oefenduel tegen Benfica. ‘Als je zo goed kan voetballen, zo comfortabel bent aan de bal, dan hoor jij ook een rol in te kunnen vullen naast de controleur’, vervolgde de trainer van Feyenoord.

Wanneer Hartman de rol als back aan de binnenkant invult, is het dus noodzakelijk dat de linksbuiten van de Rotterdammers het veld breed houdt om een afspeeloptie te houden in de buitenste baan van het veld. Sinisterra lijkt hiermee een meer complementaire buitenspeler dan Oussama Idrissi (die naar verluidt de andere optie is voor de linksbuitenpositie) voor die rol. 

Heatmap Sinisterra (Bron: Sofascore)

Druk zetten

Sinisterra noteerde in het seizoen 2021/22 ook zonder bal cijfers die Slot kon bekoren. De talentvolle dribbelaar veroverde na Reiss Nelson de meeste ballen rond de vijandelijke zestien bij Feyenoord. Daarnaast noteerde hij een succespercentage van zijn tackles van bijna 72%. In de speelstijl van Arne Slot (waar veel wordt gevraagd van de vleugelspelers) heeft Sinisterra zich ook al bewezen. Ook met zijn verdedigende arbeid was weinig mis in het elftal van de Bergentheimer.

Conclusie

Ondanks het feit dat een transfer van de Colombiaan een lastig verhaal gaat worden, valt er meer dan goed te begrijpen waarom Feyenoord hem terug naar de Kuip wil halen. Sinisterra brengt namelijk de creativiteit, dribbels en individuele kwaliteiten om wedstrijden open te breken. Daarnaast zal hij helpen om de beloftevolle posities op het veld om te zetten in kansen met zijn directe spel richting het doel. Feyenoord en Arne Slot zullen er dan ook een enorme kwaliteitsimpuls bij krijgen als de Colombiaan écht naar de Kuip terugkeert. 
LEES OOK:

Analyse: Waarom Arne Slot in Idrissi de ideale buitenspeler ziet

Arne Slot leert van Pep Guardiola en Roberto de Zerbi

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.