Analyse: Waarom Arne Slot in Idrissi de ideale buitenspeler ziet

Gepubliceerd op 12 augustus 2023 om 18:31
De Kuip

Volgens 1908.nl blijft Oussama Idrissi een thema binnen Feyenoord om de vacature op linksbuiten in te vullen. Analyse van de Marokkaan die voor Arne Slot de ideale buitenspeler blijkt.

Kansen creëren

Arne Slot weet precies waar de kwetsbaarheid bij dit Feyenoord nog zit: beloftevolle posities omzetten in kansen. De succesvolle oefenmeester gaf dit al meermaals aan als verbeterpunt in zijn elftal. In het kampioensjaar was dit al het grootste verbeterpunt bij de Rotterdammers. 

Nu zijn alleen ook nog eens de drie spelers met de meeste gecreëerde kansen van afgelopen seizoen vertrokken. Orkun Kökçü transfereerde naar Benfica, Sebastian Szymanski maakte een overstap naar Fenerbahce en Oussama Idrissi was de derde in die rij. De Marokkaan was na Kökçü wel de speler die de meeste kansen per 90 minuten creëerde. 

Gezien het feit dat Slot er nog wel de nodige creativiteit bij mag krijgen, is Idrissi een meer dan welkome versterking op de linksbuiten positie. Wanneer de linksbuiten namelijk wordt vergeleken met andere linksbuitens in de acht grootste competities, valt eigenlijk pas te zien hoe indrukwekkend de cijfers van Idrissi op passingsgebied zijn. 

Bron: FBref.com

Bij vrijwel alle statistieken hoort Idrissi bij de beste spelers op zijn positie. Aangezien dit ook nog eens cijfers op gebieden zijn die Slot wil versterken, valt de keuze voor de Marokkaan meer dan goed te begrijpen.

Schoten

Een groot wapen van Feyenoord vorig seizoen was het schieten van afstand. De Rotterdammers scoorden vaker dan ieder ander team uit schoten buiten de zestien. Idrissi was zelf ook een scherpschutter van het elftal van Slot. Wat vooral bij de buitenspeler opvalt: zijn hoge schotconversie. De dribbelaar schoot 59% van zijn schoten op doel, daarmee steekt hij met kop en schouders boven alle aanvallers en middenvelders van Feyenoord vorig seizoen uit (alleen Igor Paixão komt enigszins in de buurt). Met zijn vlijmscherpe schot heeft Idrissi het vermogen om wedstrijden open te breken tegen ploegen die zich rond de eigen zestien ingraven, iets wat Arne Slot graag verbeterd ziet worden in zijn elftal. 

Defensieve arbeid

Misschien wel een van de belangrijkste redenen dat Slot iedere keer bij Idrissi uitkomt is vanwege zijn defensieve arbeid. De dribbelaar is verbazingwekkend goed in het afjagen en ballen veroveren van tegenstanders. Sterker nog: Idrissi was de Feyenoorder met de meeste succesvolle tackles per 90 minuten(!). Niet alleen zijn werklust valt op, ook de effectiviteit daarvan is indrukwekkend. Alleen Gernot Trauner overlegde afgelopen seizoen een hoger succespercentage als het gaat om tackles dan de Marokkaan. 

Ook in het afjagen bleek Idrissi meer dan bedreven. Na de ongekroonde koning op dit gebied Danilo was hij de speler met de meeste veroveringen in de buurt van de vijandelijke zestien. In het druk zetten kan Arne Slot dus eveneens op zijn protegee rekenen.

Heatmap Idrissi

Heatmap Idrissi (Bron: Sofascore)

Zijn heatmap bevestigt de verdedigende arbeid van Idrissi. De buitenspeler is opvallend vaak op eigen helft te vinden ten opzichte van andere buitenspelers, en dat bij een dominante ploeg als Feyenoord.

Dribbels

Een ander bijkomend voordeel van Oussama Idrissi is zijn kwaliteit aan de bal als het gaat om dribbels. Hij was afgelopen seizoen de Feyenoorder met de meeste geslaagde dribbels per 90 minuten (2,5). Buiten dat het een welkome kwaliteit is om stugge defensies open te breken, brengt het volgens Slot ook een ander voordeel: ‘Hij domineerde de een-tegen-een, waardoor een tegenstander altijd moest dubbelen. En dan kon Hartman daar maximaal van profiteren door binnendoor of buitenom te gaan'. 

Deze opmerking van Slot verraad ook waarom Feyenoord zo graag Luka Ivanušec binnen wil halen. Ook hij domineert namelijk de een-tegen-een.

Conclusie

Ondanks dat Oussama Idrissi niet de meest opvallende Feyenoorder van afgelopen seizoen was, is hij weldegelijk belangrijk geweest in het succeselftal van Arne Slot. Met zijn creativiteit, gerichte schoten, succesvolle dribbels en defensieve arbeid/werklust is de Marokkaan namelijk nog altijd de ideale buitenspeler voor een elftal van Slot.

Omdat volgens 1908.nl de komst van Idrissi los van die van Ivanušec staat, kan er ook nog genoeg gevarieerd worden. Dit houdt de regerend kampioen onvoorspelbaar en tactisch flexibel. Met het oog op het overvolle programma met Champions League, Eredivisie en bekervoetbal, is een speler als Idrissi absoluut van enorme meerwaarde. 

LEES OOK:

Arne Slot leert van Pep Guardiola en Roberto de Zerbi

Analyse: Luka Ivanušec past precies in het profiel van Feyenoord

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.