De tactische dilemma's van Arne Slot bij Feyenoord

Feyenoord kende een valse start van het nieuwe seizoen. Met het verliezen van de Johan Cruijff Schaal en het gelijke spel tegen Fortuna Sittard zullen de radars in het hoofd van Arne Slot op volle toeren draaien. Analyse van de tactische dilemma's van Slot bij Feyenoord.

Verdediging

Hoewel de problemen bij de Rotterdammers niet achterin liggen, heeft de invulling in de laatste linie ook invloed op de rest van het elftal. Daarbij lijkt de achterhoede de linie waar Slot het meest zeker van is in zijn zoektocht naar de nieuwe samenstelling van zijn elftal. De tactische dilemma's achterin zitten hem voornamelijk in de backs.

Bart Nieuwkoop - opkomende vleugelverdediger

Slot vertelde dat Nieuwkoop gehaald werd omdat er vanuit werd gegaan dat Lutsharel Geertruida vertrok naar RB Leipzig. Toch klapte de transfer van de verdediger en blijft Geertruida (vooralsnog) in Rotterdam. Intussen was de ex-Feyenoorder Nieuwkoop al binnengehaald. Nieuwkoop is een rechtsback die - net als Marcus Pedersen - het beste tot zijn recht komt als hij aan de zijlijn kan opkomen. Omdat de Nederlander werd gehaald, is Pedersen inmiddels overbodig gebleken en staat hij voor een overstap naar Sassuolo. Omdat de kwaliteit van Nieuwkoop het opkomen aan de rechterkant is, zal hij voornamelijk spelen in combinatie met een rechtsbuiten die meer aan de binnenkant speelt. Vandaar dat Slot kiest voor Calvin Stengs als rechtsbuiten wanneer de opkomende back achter hem staat. 

Lutsharel Geertruida - back aan de binnenkant/centrale verdediger

De multifunctionele Geertruida wordt door Slot op een andere manier gebruikt dan Pedersen en Nieuwkoop. Geertruida speelt - als hij rechtsback staat - onder de keuzeheer van Feyenoord namelijk aan de binnenkant. Dat betekent dat hij in balbezit naar het middenveld schuift om een extra man in de as te krijgen. Hierdoor worden er meer afspeelopties gecreëerd in het centrum van het veld. Omdat Nieuwkoop de eerstvolgende wedstrijden geschorst is, zal Geertruida naar alle waarschijnlijkheid de rechtsback positie innemen. Dit heeft weer invloed op de rechtsbuiten die Slot opstelt. Waar Nieuwkoop een goed koppel vormt met een rechtsbuiten die meer aan de binnenkant speelt, is Geertruida een beter koppel met een vleugelspeler voor zich die het veld juist breed houdt. Alireza Jahanbakhsh is een voorbeeld van een speler die graag de buitenkant houdt. Kijk daarom dus niet gek op als de Iraniër zijn opwachting maakt in de komende wedstrijden.

Geertruida aan de binnenkant

Quilindschy Hartman - back aan de binnenkant/overlap

De jonge linksback is overduidelijk zeker van zijn plek aan de linkerkant in het elftal van Slot. De oefenmeester herkent de kwaliteiten van de jonge back en vindt zelfs dat hij nog vaker het middenveld in mag komen om vanuit daar dominanter te worden in balbezit. 

Als Arne Slot hem inderdaad vaker aan de binnenkant wil zien, heeft dat (uiteraard) ook weer invloed op de linksbuiten van Feyenoord. Aan hem is dan dezelfde taak toebedeeld als aan de rechtsbuiten wanneer Geertruida speelt: het veld breed houden. Dat Oussama Idrissi waarschijnlijk aan de selectie toegevoegd gaat worden, mag daarom ook geen verrassing heten. De Marokkaan bewees afgelopen seizoen al dat hij een uitstekend koppel vormt met Hartman. Logisch dat Slot daarom weer bij Idrissi uitkomt.

Middenveld

Om deze linie is de laatste weken het meest te doen geweest. Er kwam veel kritiek op de optredens van Mats Wieffer en volgens velen is de invulling van het middenveld nog niet goed. Dat onderkent Slot ook, alleen ziet hij weldegelijk potentie in het koppel Wieffer - Zerrouki. Het ontbreekt volgens de oefenmeester nog aan een 'echte' 10.

Mats Wieffer - passer met veel loopvermogen

Sinds de winter van 2023 is Mats Wieffer een vaste basisklant in het elftal van Arne Slot. De middenvelder blonk vorig seizoen uit in een rol op het middenveld naast Orkun Kökçü. In die rol was de taak aan Wieffer om constant in de tegengestelde richting te lopen van de Turkse middenvelder. Zakte Kökçü in om de bal te halen bij de verdedigers, schoof Wieffer op naar voren om een aanspeeloptie te worden. Sloot Kökçü voorin aan om dreigend te worden in de buurt van de vijandelijke zestien, liep de van Excelsior overgekomen middenvelder juist terug om de restverdediging op orde te houden. In deze dienende rol schikte de middenvelder goed. 

Met Ramiz Zerrouki staat er nu een ander type speler naast hem. Zerrouki blijft als spelverdeler graag voor de defensie om vanuit daar met passes te strooien. Daarom wordt er van Wieffer gevraagd dat hij in bepaalde momenten verder naar voren speelt. Toch is dit niet altijd zo. Want de invulling van de rechtsback heeft invloed op de positionering van Mats Wieffer. Wanneer er een opkomende back speelt, kan de Oranje international wat verder terug spelen. Stengs neemt dan namelijk al positie in als aanvallende middenvelder aan de rechterkant. Wanneer met Geertruida een back aan de binnenkant speelt, en de rechtsbuiten het dus breed moet houden, wordt er veel van Wieffer verwacht dat hij verder naar voren speelt. De vraag ligt nog even in het midden of hij daar de juiste man voor is. De rol naast Zerrouki als dubbele zes zal hem wel moeten liggen. Dit dilemma zal Slot nog de nodige hoofdbrekens kosten.

Wieffer als dubbele zes door opkomende back

Wieffer hoger op het veld als back aan de binnenkant staat

Ramiz Zerrouki - spelverdeler voor de defensie

De Algerijnse middenvelder werd al langere tijd in verband gebracht met een overstap naar Feyenoord. Deze zomer was het dan zover: Zerrouki maakte een transfer naar Feyenoord. De Algerijn is het beste als hij vlak voor de defensie met passes teamgenoten kan vinden. Daarnaast is Zerrouki een bewezen veroveraar van de bal. Dat Feyenoord er alles aan deed om hem binnen te halen is daarom niet anders dan logisch te noemen. Ook in zijn eerste wedstrijden voor de Rotterdammers maakt Zerrouki een goede indruk. De Algerijn is op zijn best voor de verdediging en kan in een dubbele zes én als enige controleur uit de voeten.

Luka Ivanušec - dribbelaar (linksbuiten/aanvallende middenvelder)

De kans dat de Kroaat komt is nog altijd groot volgens verschillende bronnen. Met Ivanušec haalt Feyenoord een dribbelaar die zijn hoogste rendement haalde als linksbuiten. Toch lijkt Slot hem ook als '10' te zien. De Kroatisch international heeft veel inhoud, kan geweldig dribbelen en heeft een goed schot in huis. Wanneer hij als linksbuiten speelt, zal dat voor Hartman betekenen dat hij voor de overlap moet zorgen. Wanneer hij als '10' speelt zal er een dubbele '10' worden gevormd met Stengs of Wieffer (afhankelijk van wie de rechtsback is). 

Lees hier een uitgebreide analyse van Ivanušec

Aanval

De meeste spelers waar Feyenoord nog mee in verband wordt gebracht, zijn aanvallers. Slot lijkt voorin vooral te kiezen voor spelers die multifunctioneel zijn, om zo tactisch te kunnen variëren. Zo werd bijvoorbeeld Calvin Stengs al binnengehaald, en wordt Feyenoord in verband gebracht met spelers als Ivanušec en Bitello.

Calvin Stengs - creatieve rechtsbuiten/nummer '10'

Calvin Stengs werd voor de neus van Royal Antwerp weggekaapt door Feyenoord en Arne Slot. De oefenmeester ziet in hem een speler die ballen vanuit beloftevolle posities om kan zetten in kansen. Niet geheel ten onrechte, want Stengs was afgelopen seizoen de speler met de meeste gecreëerde kansen van alle spelers van kampioen Royal Antwerp (47). Daarnaast brengt de creatieveling multifunctionaliteit met zich mee. Stengs kan namelijk op rechtsbuiten én als 'nummer 10' uit de voeten. Wel zal de creatieve speler alleen rechtsbuiten starten wanneer Nieuwkoop speelt, anders zal hij zich moeten richten op de aanvallende middenvelder plek. 

Santiago Giménez - diepe spits

Slot sleutelt met Santiago Giménez. De Mexicaan bewees zich vorig seizoen al als doelpuntenmaker, maar moest dat wel afdwingen. De spits dwong Slot zelfs tot een andere manier van druk zetten. Giménez was volgens de oefenmeester van Feyenoord namelijk niet geschikt om druk te zetten met de vleugelspelers. In plaats daarvan schakelde Slot terug naar het druk zetten met een 'nummer 10' naast Giménez. De vraag is daarom: Houdt Slot hieraan vast? Of is Giménez inmiddels wel klaar voor een andere manier van druk zetten? 

Dan nog een dilemma als Feyenoord de bal zélf heeft. Slot wil namelijk zijn spits meer in het spel betrokken zien worden. In het kampioensjaar kwam de Mexicaan tot slechts 9,6 succesvolle passes per 90 minuten (minstens de helft minder dan zijn teamgenoten). Daarom experimenteerde de keuzeheer van Feyenoord tegen Benfica met Giménez als tweede '10'. Om de opbouw makkelijker te maken zal dit voor herhaling vatbaar kunnen zijn, al blijkt tot nu toe wel dat de opbouw van de Rotterdammers niet het zorgenkindje is.

Oussama Idrissi - creatieve linksbuiten

Niet iedereen staat de springen om de komst van de Marokkaan. Toch zijn de redenen dat Slot hem wil hebben meer dan logisch. Idrissi legde namelijk in het kampioensjaar ongekende statistieken af. Qua geslaagde dribbels en gecreëerde kansen kwamen weinig tot geen spelers van Feyenoord in de buurt van de cijfers van de linksbuiten. Ook blinkt de buitenspeler uit in het verdedigende werk. 

De linksbuiten komt ook nog eens perfect uit als buitenspeler die het veld breed kan houden. Omdat Slot graag ziet dat Hartman aan de binnenkant gaat spelen, is het ook noodzakelijk dat de linksbuiten een speler is die het veld breed kan houden. Idrissi is hier dankzij zijn dreiging uit dribbels een uitstekende speler voor gebleken.

Conclusie

Het zal de komende weken/maanden nog puzzelen blijven voor Arne Slot met zijn elftal. Veel factoren samen maken een elftal tot een succesvol elftal. Zo hangt iedere positie met elkaar samen en heeft iedere invulling van een positie weer invloed op een andere positie. Dat de succesformule nog niet gevonden is, is niet anders dan logisch. Wanneer spelers als Idrissi en Ivanušec toe worden gevoegd aan de selectie. Zullen de stukjes al wat meer op hun plek kunnen vallen. Alhoewel het ook dan kijken blijft naar verschillende tactische trucjes.

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.